Iskanje po Blog-u
Dušena korenasta zelenjava za mrzle dni

V mrzlem, vetrovnem vremenu je pomembno, da se prizemljimo. To naredimo tudi z uživanjem korenanste zelenjave, ki nosi močno zemeljsko energijo. Kadar se boste počutili preveč »zračne«, neprizemljene; ko bo zunaj zelo mrzlo, si pripravite to jed. 

Preberi več
Masaža dojk in prsnega koša

Masaža dojk in prsnega koša je nekaj najboljšega, kar lahko storite za zdravje vaših dojk. Učinkuje na pretočnost limfe. Je obenem klasična ajurvedska terapija za vato.

Preberi več
Čjavanpraš za krepak imunski sistem

Ponovno je čas, ko je več težav z dihalnimi neravnovesji, padcem odpornosti, pa tudi nakopičenim stresom. Ena izmed najmočnejših receptur za krepak imunski sistem v ajurvedi je čjavanpraš.

Preberi več
Nespečnost - Pogosta težava sodobnega človeka

Brez krepčilnega spanca ni zdravja. Ni zdravega telesa, uma (psihe), energije za opravke in obveznosti, ki jih imamo preko dneva. Kaj vse je pomembno za zdrav spanec. In dopolnilo Narendra, ki na naraven način prikliče spanec.

Preberi več
7 navad za boljši spomin

Ajurveda ravnovesje vzpostavlja s prehrano, življenjskim slogom ter ustreznimi zelišči. Uravnotežen oz. prilagojen življenjski slog vključuje tudi skrb za ohranjanje ali/ in izboljšanje spomina.

Preberi več
Napitek iz ananasa in hibiskusa

Atraktiven, krasne teksture in barve. Poleg tega, da je super za kanček razvajanja, je tudi zelo fini za zdravje. Spodbuja prebavne encime in pomirja prebavni trakt. Telesu prinaša številne blagodejne lastnosti obeh sestavin.

Preberi več
Dresing za poletne solate

Z njim lahko prelijete ali ga pomešate med tudi kuhano/ praženo zelenjavo, žitarice. Zelo uravnotežena receptura. Solato seveda lahko sestavite iz zelenjave po izbiri. Lahko ji dodate tudi krutone. Pa imate poletno kosilo nared. 

Preberi več
Poletje in prilagoditev nanj

Med poletnimi meseci se izogibajte hrani, ki je po svojih lastnostih vroča, ki greje, kot tudi hrani z visoko vsebnostjo žvepla (čili, ingver, vroče omake, paradižnik, čebula, česen, asafoetida, črna sol).

Preberi več
Pilaf iz prosa, mladega graha in brusnic

Proso je čudovito žito, ki nas uravnoteži, kadar se počutimo preveč težke. Po lastnostih je lahko, suši in greje. Po okusu je sladko-trpko. Je bogat vir beljakovin, kar pomeni, da za prebavo potrebuje malček več časa.

Preberi več
Solata iz topinamburja in belušev

Ta super okusna spomladanska solata je enostavna za pripravo. Topinambur ali tudi jeruzalemska artičoka ima tak trpko-sladek okus, ki spominja na artičoko. Gre za zelo osvežujoč in fini okus.

Preberi več
Začimbna mešanica "za vsakogar in za povsod"

Nežno rumene barve in blagega okusa je ta mešanica čudovita, če želite v vašo kuhinjo vpeljati več začimb. Začnete tako, da jo dodate zgolj ščepec ali dva na obrok. Nato postopoma povečujete na ½ čajne žličke na osebo na obrok.

Preberi več
Znebimo se tesnobe. Umirimo vata došo.

Tesnoba (anksioznost) je neizogiben del življenja v sodobni družbi. A težava nastane, če je tesnoba tako močna, da nas ovira v vsakdanjem življenju, da nimamo več vpliva nanjo. Glavni vzrok nastanka tesnobe je begajoč um.

Preberi več
Kako z ajurvedo spodbuditi rast las    

Glavni vzrok za izpadanje las po ajurvedi je neravnovesje doš. Kje tičijo vzroki za to neravnovesje; v blogu opišemo ajurvedske terapije in zelišča ter druge pripravke, ki spodbudijo rast las.

Preberi več
Najlažje prebavljive stročnice (dal) v ajurvedi    

Suha zrnja leče in fižola so v ajurvedi znana kot »dal«. Dal so pomemben vir vlaknin in beljakovin; še posebej, če je naš način prehranjevanja (pretežno) rastlinski. Kako pripraviti dal. Izpostavljamo: mungo, rdeča leča, konjski gram in chana dal.

Preberi več
Kako do sijočih las z ajurvedo?

Sijoči lasje, ki se, sploh na soncu, lepo zalesketajo, so zagotovo sen vsakogar izmed nas. Pa so lahko naši lasje sijoči na povsem naraven način? Ajurevda pravi, da ja! Za ta namen ponuja številne lasem prijazne naravne pripravke.

Preberi več
Masala za beljakovine

Tale mešanica začimb je super za dobro presnovo/ prebavo beljakovin. Super paše k leči, svežemu siru, kičariju in omakam. Je zelo »balanced«.

Preberi več
Sankalpa : Jasno izražena namera

Ko je namera čista in jasna, ko je usklajena z našimi najglobljimi potrebami in željami; tj., ko jo z vso bitjo sprejmemo, se odločimo zanjo, dobi neskončno moč. Moč namere spreminja um, naša prepričanja in posledično naše življenje na bolje.

Preberi več