Poletje in prilagoditev nanj
Med poletnimi meseci se izogibajte hrani, ki je po svojih lastnostih vroča, ki greje, kot tudi hrani z visoko vsebnostjo žvepla (čili, ingver, vroče omake, paradižnik, čebula, česen, asafoetida, črna sol).
Preberi večMed poletnimi meseci se izogibajte hrani, ki je po svojih lastnostih vroča, ki greje, kot tudi hrani z visoko vsebnostjo žvepla (čili, ingver, vroče omake, paradižnik, čebula, česen, asafoetida, črna sol).
Preberi večProso je čudovito žito, ki nas uravnoteži, kadar se počutimo preveč težke. Po lastnostih je lahko, suši in greje. Po okusu je sladko-trpko. Je bogat vir beljakovin, kar pomeni, da za prebavo potrebuje malček več časa.
Preberi večTa super okusna spomladanska solata je enostavna za pripravo. Topinambur ali tudi jeruzalemska artičoka ima tak trpko-sladek okus, ki spominja na artičoko. Gre za zelo osvežujoč in fini okus.
Preberi večZa ohranjanje ravnovesja poskrbimo tudi s prilagojenim načinom prehrane in življenjskega sloga. Recept iz baby špinače in čičerike je odličen za uravnoteženje doše kapha/ kapha neravnovesij.
Preberi večNežno rumene barve in blagega okusa je ta mešanica čudovita, če želite v vašo kuhinjo vpeljati več začimb. Začnete tako, da jo dodate zgolj ščepec ali dva na obrok. Nato postopoma povečujete na ½ čajne žličke na osebo na obrok.
Preberi večTesnoba (anksioznost) je neizogiben del življenja v sodobni družbi. A težava nastane, če je tesnoba tako močna, da nas ovira v vsakdanjem življenju, da nimamo več vpliva nanjo. Glavni vzrok nastanka tesnobe je begajoč um.
Preberi večGlavni vzrok za izpadanje las po ajurvedi je neravnovesje doš. Kje tičijo vzroki za to neravnovesje; v blogu opišemo ajurvedske terapije in zelišča ter druge pripravke, ki spodbudijo rast las.
Preberi večSuha zrnja leče in fižola so v ajurvedi znana kot »dal«. Dal so pomemben vir vlaknin in beljakovin; še posebej, če je naš način prehranjevanja (pretežno) rastlinski. Kako pripraviti dal. Izpostavljamo: mungo, rdeča leča, konjski gram in chana dal.
Preberi večSijoči lasje, ki se, sploh na soncu, lepo zalesketajo, so zagotovo sen vsakogar izmed nas. Pa so lahko naši lasje sijoči na povsem naraven način? Ajurevda pravi, da ja! Za ta namen ponuja številne lasem prijazne naravne pripravke.
Preberi večTale mešanica začimb je super za dobro presnovo/ prebavo beljakovin. Super paše k leči, svežemu siru, kičariju in omakam. Je zelo »balanced«.
Preberi večKo je namera čista in jasna, ko je usklajena z našimi najglobljimi potrebami in željami; tj., ko jo z vso bitjo sprejmemo, se odločimo zanjo, dobi neskončno moč. Moč namere spreminja um, naša prepričanja in posledično naše življenje na bolje.
Preberi večV ajurvedi je tako, da nam lahko neko sicer zdravo živilo škodi. Prijateljici npr. pa ne. Je tudi tako, da ni pomembno samo kaj jemo, temveč tudi kdaj in kako. Kako med seboj kombiniramo živila. Kako jih pripravimo.
Preberi večPalačinke iz munga so krasne za zajtrk. Pomirjajo nas in nas založijo z dobro voljo, da z njo vstopimo v nov dan. Ta rumena oluščena verzija je kralj živil v ajurvedski kuhinji, saj je lahko prebavljiv in vsestranski.
Preberi večSaj vemo, kako je s sladkarijami, hitro nas lahko zasvojijo. Tile kukiji pa so zelo zelo bogatega okusa. Oslajeni brez sladkorja. Bogati z beljakovinami in vlakninami. Privoščite si jih z vašim najljubšim čajem, kavico.
Preberi večAjurveda pravi, da kakršnokoli zdravljenje, ki je osredotočeno zgolj na simptome, ni dobro. Najboljše zdravljenje je tisto, ki upošteva celostno obravnavo in ne povzroča drugih obolenj/ nima stranskih učinkov.
Preberi večPomiri vato in pito. Je krasna za prebavo. Hidrira in hrani. Je satvična, kar pomeni, da podarja veselje.
Preberi večSadje je bogat vir naravnih sladkorjev, mineralov, vlaknin in antioksidantov, in nas hitro založi z energijo. Kdaj je najbolj primeren čas za uživanje sadja, kdaj surovo, kdaj kuhano sadje. Kaj pravi ajurveda o frutarijanstvu in sočenju.
Preberi večSkupaj z Ayumijem smo pripravili nekaj »mešanic« šampona, balzama in olja za lase oz. osnovnega olja. In dobili krasne 3 koktejle za nego las. Kako jih pripraviti? Katerega naj izberem? Sledite spodnjim receptom zanje.
Preberi večUtrujenost sama po sebi ni bolezen. Je pa vzrok za številna resnejša neravnovesja. Povezana je s šibkim ojasom. Nima nekih objektivnih simptomov. A z leti lahko privede do večjih težav z zdravjem.
Preberi večNaše oči so sedež pita doše, zato jih moramo zaščititi pred presežkom vročine (elementom ognja). Za zdravje oči izvedite prakso netra prakshalan ali uporabite kapljice netra bindu.
Preberi večS pridihom ajurvede. Končno, res polnovredna različica za brezglutenski kruh. Fino se reže. Se ne drobi. Je bogate teksture, lepe temno rjave barve. Polnega in bogatega okusa.
Preberi večNe glede na vsa aktualna priporočila glede žitaric, ajurveda stoji za tem, da so žitarice osnova vsakodnevne prehrane. (Govorimo seveda o polnovrednih žitih.) Problem je moderna pšenica, ki v črevesju ostaja predolgo in proizvaja amo.
Preberi večAjurveda delno prebavljeno, tj. neprebavljene ostanke hrane, imenuje ama. Ama je hrana, ki smo jo zaužili, a se ni pretvorila v naše celice, tkiva. Povzroča kopičenje kilogramov in vnetna neravnovesja.
Preberi večPripravimo in imamo na zalogi, za goste, ki nas presenetijo z obiskom. Ali zase, ko se nam zahoče kaj sladkega. Krasna rjavo-zelena barva, fini občutek, ko ugriznemo v kocko … Skratka zdravo uživanje v sladkem okusu. Brez peke.
Preberi večČiščenje nosu je ena izmed pomembnejših ajurvedskih praks. Super je, da postane del vaše jutranje ali večerne rutine. Džala neti razkužuje in nasya vlaži ter ščiti pred nastajanjem sluzi.
Preberi več