Guduči - Za krepak imunski sistem in še več ...

Guduči, Amrit, Tinospora cordifolia, Kuan jin teng

Guduči je v ajurvedski tradiciji izjemno cenjena rastlinica/ zelišče.

Zastopa vlogo nekakšnega eliksirja življenja, saj pomaga pri številnih zdravstvenih neravnovesjih. Eliksir, če se opremo na SSKJ, je v srednjem veku bila tekočina, s katero so poskušali spremeniti nežlahtne kovine v zlato in srebro.

Pa tudi, če poiščemo dobesedni prevod imena Guduči, ta opiše zelišče kot »nekaj, kar ščiti celo telo«. Znano je tudi njegovo ime, ki pomeni nektar, ambrozija, bogov (Amrit).  

Vzpostavlja ravnovesje organizma v celoti

Na splošno: vzpostavlja ravnovesje organizma v celoti: pomirja um, nas založi z novim valom energije, regenerira/ obnavlja, razstruplja/ čisti.

Pomlajevalni tonik ter eno najboljših zelišč za skromno imunsko delovanje

V ajurvedi je guduči nadvse čislan pomlajevalni tonik, saj pripomore h okrepitvi vitalnosti organizma v celoti, je močno hranilno zelišče; enako kot ašvaganda in šatavari je guduči odličen tonik za imunski sistem in zato eno najboljših zelišč za skromno imunsko delovanje.

Pri jačanju imunskega sistema seveda ne smemo pozabiti na čjavanpraš

Guduči viša pozitivno energijo pri stanju izčrpanosti; npr. sindrom kronične utrujenosti.

Stres, jetra, ledvice, sklepi

Prav tako ima vlogo pri minimiziranju stresnih odzivov, tesnobnih stanj. Podpira zdravje jeter in ledvic. Pogosta njegovo jemanje priporočajo, če se spopadamo z neravnovesji, ki zadevajo sklepe in kosti. Guduči naj bi imel vlogo pri razkrajanju nakopičenih toksinov iz sklepov; prav tako krepi sklepno tkivo, podpira fleksibilnost, gibljivost sklepov.

Za zdrave sklepe priporočamo tudi našo prehransko dopolnilo yograj guggul

Okužbe

Tinospora cordifolia podpira tudi »boj« proti okužbam, driska itd., saj deluje tako, da uravnava vnetna neravnovesja, prav tako tudi bolečino kjerkoli v telesu. Pekoč občutek pri neravnovesjih urinarnega trakta je že en tak simptom, kjer bi guduči znal pomagati … Pa naprej pri povišani temperaturi, vnetnih neravnovesjih kože.

Ima vlogo tudi pri uravnavanju optimalne ravni krvnega sladkorja, pomaga pri dobri prebavi, ščiti srce ter žile (nasploh krvožilni sistem); zna odigrati pomembno pozitivno vlogu tudi pri resnejših obolenjih. Sicer tudi primeren kot preventiva oz. podpora optimalnemu delovanju žleze ščitnice ter nadledvilnih žlez.

Spomin, nevrodegenerativna neravnovesja (demenca), razstruplja

Čudovit sinergija energij vate, pite in kaphe, uvršča guduči med došično uravnoteženo zelišče (VPK=). Tako lahko rečemo, da ustreza vsem došam, došičnim neravnovesjem; prvenstveno pa je odličen za uravnavanje vata in pita doše.

Vroča narava rastlinice (virya) pripomore k dejstvu, da ima guduči močno razstrupljevalno noto, kot »pogori« amo, tj. vse toksine, ki so nakopičeni globlje v jetrih, ledvicah, sklepih ter krvi.

Satvična rastlinica

Gre za tudi zelo satvično rastlinico, to pomeni, da nam podarja pretočnost, jasnost ter vir energije tudi na umsko-čustveni ravni.  

Je adapotogen in antioksidant, bogat vir beljakovin in mikrohranil, kor so: železo, cink, baker, kalcij, fosfor in mangan.

Vsebuj sekundarne metabolite (drugotni presnovki) kot so terpeni, alkaloidi, flavonoidi, steroidi in glikozidi.   

Pri ans dobite BIO guduči v VEGE kapsulah.