Dušena korenasta zelenjava za mrzle dni

V mrzlem, vetrovnem vremenu je pomembno, da se prizemljimo. To naredimo tudi z uživanjem korenanste zelenjave, ki nosi močno zemeljsko energijo. Kadar se boste počutili preveč »zračne«, neprizemljene; ko bo zunaj zelo mrzlo, si pripravite spodnjo jed. 

Jed se sicer »peče« kakšno uro, a je ni potrebno mešati. Tako da lahko medtem delate kaj drugega. Ekperimentirate lahko s katerokoli korenasto zelenjavo. 

Poleg jedi si lahko privoščite kakšne brezglutenske in nekvašene žemljice (npr. iz pire ali enozrnice).


POTREBUJEMO 

  • 1 jušna žlica gija ali oljčnega olja
  • 4 stroke kardamoma, celega 
  • 6 celih klinčkov
  • Pol cimetove palčke
  • 1 jušna žlica strtega koriandra, semen 
  • ½ čajne žličke asafoetide
  • 1/3 skodelice indijskih oreščkov
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 srednje velika korenja (ostrgana in narezana na cca. 2 cm kolutke)
  • 1 mala glava repe (olupljena, narezana na kvadratke)
  • 1 mala glava rdeče pese (olupljene, narezane na kvadratke ali trikotnike)
  • ½ daikon redkve
  • 2 do 3 taro korenine (tudi nakockane)
  • ½ zelene korenina (nakockano)
  • 2 lovorjeva lista
  • Vejice svežega peteršilja
  • Sveži ingver, poper, kumin, komarček, bazilika (za eno veliko žlico pomešanih začimb med seboj in kot jušna osnova popraženih na giju ali oljčnem olju )

PRIPRAVA

1 ) Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.

2 ) Gi segrejemo v litoželezni ali glineni posodi za pečico oz. v posodi, primerni za pečico. Ima pokrov. 

3 ) Dodamo kardamom, klinčke in cimet in pražimo nekje 10 sekund.

4 ) Dodamo še koriander, asafoetido in indijske oreščke. In dušimo 2 do 3 minute, dokler oreščki ne postanejo rahlo rjavkasti.

5 ) Pridenemo sol, korenček, repo, peso, daikon, taro, zeleno. Povišamo temperaturo, zapečemo za nekje 3 do 4 minute. Dodamo jušno osnovo z ingverjem, kumino, komarčkom, baziliko.

6 ) Zavremo, dodamo lovor in peteršilj ter odstavimo z ognja.

7 ) Nato vse skupaj denemo v pečico in pokrijemo s pokrovom.

8 ) Pečemo oz. dušimo nekje 40 do 60 minut. Dokler se zelenjava ne zmehča.

9 ) Odstranimo cimet, kardamom, lovor.

10 ) Okrasimo z svežimi zelišči, npr. peteršilj.

11 ) Postrežemo vroče.