Dušena korenasta zelenjava za mrzle dni
V mrzlem, vetrovnem vremenu je pomembno, da se prizemljimo. To naredimo tudi z uživanjem korenanste zelenjave, ki nosi močno zemeljsko energijo. Kadar se boste počutili preveč »zračne«, neprizemljene; ko bo zunaj zelo mrzlo, si pripravite spodnjo jed.
Jed se sicer »peče« kakšno uro, a je ni potrebno mešati. Tako da lahko medtem delate kaj drugega. Ekperimentirate lahko s katerokoli korenasto zelenjavo.
Poleg jedi si lahko privoščite kakšne brezglutenske in nekvašene žemljice (npr. iz pire ali enozrnice).
POTREBUJEMO
- 1 jušna žlica gija ali oljčnega olja
- 4 stroke kardamoma, celega
- 6 celih klinčkov
- Pol cimetove palčke
- 1 jušna žlica strtega koriandra, semen
- ½ čajne žličke asafoetide
- 1/3 skodelice indijskih oreščkov
- 1 čajna žlička soli
- 2 srednje velika korenja (ostrgana in narezana na cca. 2 cm kolutke)
- 1 mala glava repe (olupljena, narezana na kvadratke)
- 1 mala glava rdeče pese (olupljene, narezane na kvadratke ali trikotnike)
- ½ daikon redkve
- 2 do 3 taro korenine (tudi nakockane)
- ½ zelene korenina (nakockano)
- 2 lovorjeva lista
- Vejice svežega peteršilja
- Sveži ingver, poper, kumin, komarček, bazilika (za eno veliko žlico pomešanih začimb med seboj in kot jušna osnova popraženih na giju ali oljčnem olju )
PRIPRAVA
1 ) Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
2 ) Gi segrejemo v litoželezni ali glineni posodi za pečico oz. v posodi, primerni za pečico. Ima pokrov.
3 ) Dodamo kardamom, klinčke in cimet in pražimo nekje 10 sekund.
4 ) Dodamo še koriander, asafoetido in indijske oreščke. In dušimo 2 do 3 minute, dokler oreščki ne postanejo rahlo rjavkasti.
5 ) Pridenemo sol, korenček, repo, peso, daikon, taro, zeleno. Povišamo temperaturo, zapečemo za nekje 3 do 4 minute. Dodamo jušno osnovo z ingverjem, kumino, komarčkom, baziliko.
6 ) Zavremo, dodamo lovor in peteršilj ter odstavimo z ognja.
7 ) Nato vse skupaj denemo v pečico in pokrijemo s pokrovom.
8 ) Pečemo oz. dušimo nekje 40 do 60 minut. Dokler se zelenjava ne zmehča.
9 ) Odstranimo cimet, kardamom, lovor.
10 ) Okrasimo z svežimi zelišči, npr. peteršilj.
11 ) Postrežemo vroče.