4 univerzalni življenjski cilji po vedski tradiciji

NAMEN: Pomeni, da živimo življenje, ki je skladno z našimi najglobljimi vrednotami. Pomeni, da te vrednote smiselno podelimo tudi z drugimi. Sidranje življenja okoli najglobljih vrednot je še posebej pomembno v teh negotovih časih. Dajejo nam namreč notranjo moč, jasnost ter občutek umirjenosti ne glede na to, kaj se dogaja okoli nas.

OBILJE: Ta cilj zadeva pridobivanje materialne in čustvene varnosti; preko dela oz. odnosov. Obilje je pomembno v našem modernem svetu; daje nam priložnost ne samo, da zgolj zaslužimo za preživetje; temveč tudi, da svoje talente podelimo ter se razvijamo kot duhovna bitja.

UŽIVANJE: Je v vedski tradiciji enako pomembno kot ostali trije cilji. Seveda stvari, aktivnosti, v katerih uživamo, nas polnijo s srečo, ne smejo postati vir neke obsesije oz. nezmožnosti ustaviti se.

DUHOVNA OSVOBODITEV: Poznavanje sebe, tega, kdo v resnici kot duhovna bita smo, je eden najpomembnejših ciljev človekovega življenja v vedski spiritualni tradiciji. Še posebej danes, ko je okoli nas polno »motilcev«, zaradi katerih lahko pozabimo na svojo resnično duhovno moč. Kar pa vodi do številnih duševnih ter telesnih neravnovesij.