5 ajurvedskih praks za še boljše leto 2024

V blogu ponujamo 5 ajurvedskih praks, ki jih to leto lahko uvedete v svoj vsakdan. Če jih seveda še ne izvajate. Najbolje je, da postanejo vaša rutina. Zakaj rutina? 

Rutina, rituali so osnovna človekova potreba. Pomagajo nam, da se počutimo varne in prizemljene. Z nečim, kar izvajamo dan za dnem, vzdržujemo stabilnost in ravnotežje. 

Vzpostavljamo nek zdrav red, ki nam prinaša tako duševno kot telesno zdravje.


1 ) Strganje jezika

S strgalom za jezik postrgate toksine in sočasno spodbudite delovanje notranjih organov.

Po ajurvedi vsi toksini nastanejo v ustni votlini. Če pustimo, da se bakterije nabirajo na jeziku, se toksini razlezejo preko gastrointestinalnega trakta na vso telo. 

Toksini, ama, so na prvo oko vidni kot bela obloga na jeziku. Belo oblogo vidimo, ne pa tudi kaj se dogaja znotraj našega telesa.

Če jezika ne očistimo vsako jutro (takoj ko vstanemo), bomo vso nesnago absorbirali nazaj v GI trakt.

Več o praksi v blogu Že uporabljate strgalo za jezik?

2 ) Žvrkljanje olje

Z oljem za žvrkljanje očistite ustno votlino in poskrbite za svež zadah.

Žvrkljanje olja ima čudovite pozitivne učinke na izboljšanje ustne flore, na poškodbe sklenine; osveži zadah in ima vlogo pri krepitvi zobnega tkiva ter dlesni.

Tako ajurveda kot zahodna medicina iz jezika marsikdaj prepoznata neravnovesja; oz., kar se dogaja z nami, našim zdravjem.  

Zdrava ustna votlina in jezik sta namreč močno povezana z zdravjem celotnega telesa. Zato je skrb za oralno higieno enako skrb za splošno zdravje.  

Prakso podrobno opišemo v blogu Žvrkljanje olja: je dobro tako za ustno votlino kot za splošno zdravje.

3 ) Uporaba nasya olja

Z nasya oljem naoljite nosnici, da tako poskrbite za neovirano dihanje in umirjen um.

Praksa nasya pomeni naoljiti nosnici. Najbolje bo, da jo izvedemo po praksi džala neti. Soljena voda izsuši nosnici (kot tudi suh zrak, kot smo zgoraj že omenili), kar spodbudi telo, da izloča več sluzi, da tako zaščiti sluznice. Nasya sluznice spet naolji; tako se telesu ni potrebno naprezati, da samo ustvarja sluz. Nasya je odlična preventiva za zamašen nos.

Za izvedbo nasye potrebujete zeliščno oljno mešanico Nasya olje. Tudi to dobite pri nas. Nasya olje je medicinsko olje iz sezamovega olja in specialnih aurvedskih zelišč. Mehča in ščiti nosnici ter obenem hrani tkiva/sluznico. Če ne najdete nasye, uporabite kar sezamovo olje ali gi.  

Podrobno o nasyi v blogu Džala neti in Nasya: Ajurvedski praksi čiščenja in oljenja nosu.

4 ) Abhyanga samo-masaža

Vsakodnevno si podarite nekaj ljubečih dotikov z izvajanje abhyange ter uporabo masažnih olj. 

Če vam je blizu ajurveda, zagotovo poznate abhyango: pomirjajočo in blagodejno tehniko samomasaže s toplimi osnovnimi ali zeliščnimi olji.  

Z masažo okrepimo moč telesa (tudi odpornost), neposredno nahranimo kožo, mišice, sklepe, umirimo um, se zavarujemo pred izčrpanostjo. Blagodejne lastnosti olja in dotika se prenašajo mišicam in koži (tako obenem pomaga tudi pri razstrupljanju). Umirimo um, sežemo na energijsko raven …

Samomasaža "must to do" za zdravje in lepoto je blog, kjer se razpišemo o tej čudoviti ljubeči praksi.


5 ) Triphala (prehransko dopolnilo)

Pred odhodom v posteljo vzemite triphalo, da podprete nežno čiščenje organizma ter zdravo izločanje.

Trifala je temeljna ajurvedska zeliščna mešanica. Trifala pomeni troje sadežev oz. je mešanica 3 posušenih sadežev v prahu (brez semen) v enakih količinah. Ti sadeži so: amla, haritaki in bibhitaki. Vse tri rastline so rasajane (rasajana kot koncept pomlajevanja oz. obnove telesa in uma).

Trifala je torej zagotovo najslavnejša tradicionalna ajurvedska receptura/pripravek oz. zeliščna mešanica. Zakaj jo je doletela čast doletela takšna čast? Ima izjemno (edinstveno) sposobnost nežnega čiščenja in razstrupljanje organizma; medtem pa obenem še nahrani in obnovi celice, tkiva ...

Več o trifali v blogih 5 ajurvedskih zeliščnih klasikov in Trifala (triphala): Uravnotežena receptura za razstrupljanje, obnovo in ravnovesje