Iskanje po Blog-u
Solata iz topinamburja in belušev

Ta super okusna spomladanska solata je enostavna za pripravo. Topinambur ali tudi jeruzalemska artičoka ima tak trpko-sladek okus, ki spominja na artičoko. Gre za zelo osvežujoč in fini okus.

Preberi več
Začimbna mešanica "za vsakogar in za povsod"

Nežno rumene barve in blagega okusa je ta mešanica čudovita, če želite v vašo kuhinjo vpeljati več začimb. Začnete tako, da jo dodate zgolj ščepec ali dva na obrok. Nato postopoma povečujete na ½ čajne žličke na osebo na obrok.

Preberi več
Znebimo se tesnobe. Umirimo vata došo.

Tesnoba (anksioznost) je neizogiben del življenja v sodobni družbi. A težava nastane, če je tesnoba tako močna, da nas ovira v vsakdanjem življenju, da nimamo več vpliva nanjo. Glavni vzrok nastanka tesnobe je begajoč um.

Preberi več
Kako z ajurvedo spodbuditi rast las    

Glavni vzrok za izpadanje las po ajurvedi je neravnovesje doš. Kje tičijo vzroki za to neravnovesje; v blogu opišemo ajurvedske terapije in zelišča ter druge pripravke, ki spodbudijo rast las.

Preberi več
Najlažje prebavljive stročnice (dal) v ajurvedi    

Suha zrnja leče in fižola so v ajurvedi znana kot »dal«. Dal so pomemben vir vlaknin in beljakovin; še posebej, če je naš način prehranjevanja (pretežno) rastlinski. Kako pripraviti dal. Izpostavljamo: mungo, rdeča leča, konjski gram in chana dal.

Preberi več
Kako do sijočih las z ajurvedo?

Sijoči lasje, ki se, sploh na soncu, lepo zalesketajo, so zagotovo sen vsakogar izmed nas. Pa so lahko naši lasje sijoči na povsem naraven način? Ajurevda pravi, da ja! Za ta namen ponuja številne lasem prijazne naravne pripravke.

Preberi več
Masala za beljakovine

Tale mešanica začimb je super za dobro presnovo/ prebavo beljakovin. Super paše k leči, svežemu siru, kičariju in omakam. Je zelo »balanced«.

Preberi več
Sankalpa : Jasno izražena namera

Ko je namera čista in jasna, ko je usklajena z našimi najglobljimi potrebami in željami; tj., ko jo z vso bitjo sprejmemo, se odločimo zanjo, dobi neskončno moč. Moč namere spreminja um, naša prepričanja in posledično naše življenje na bolje.

Preberi več
Ajurvedska dieta – Kaj morate nujno vedeti?

V ajurvedi je tako, da nam lahko neko sicer zdravo živilo škodi. Prijateljici npr. pa ne. Je tudi tako, da ni pomembno samo kaj jemo, temveč tudi kdaj in kako. Kako med seboj kombiniramo živila. Kako jih pripravimo. 

Preberi več
Palačinke iz fižola mungo

Palačinke iz munga so krasne za zajtrk. Pomirjajo nas in nas založijo z dobro voljo, da z njo vstopimo v nov dan. Ta rumena oluščena verzija je kralj živil v ajurvedski kuhinji, saj je lahko prebavljiv in vsestranski.

Preberi več
Čokoladni kukiji z orehi

Saj vemo, kako je s sladkarijami, hitro nas lahko zasvojijo. Tile kukiji pa so zelo zelo bogatega okusa. Oslajeni brez sladkorja. Bogati z beljakovinami in vlakninami. Privoščite si jih z vašim najljubšim čajem, kavico.

Preberi več
6 stopenj razvoja bolezni po ajurvedi

Ajurveda pravi, da kakršnokoli zdravljenje, ki je osredotočeno zgolj na simptome, ni dobro. Najboljše zdravljenje je tisto, ki upošteva celostno obravnavo in ne povzroča drugih obolenj/ nima stranskih učinkov.  

Preberi več
Priporočila za uživanje sadja v ajurvedi

Sadje je bogat vir naravnih sladkorjev, mineralov, vlaknin in antioksidantov, in nas hitro založi z energijo. Kdaj je najbolj primeren čas za uživanje sadja, kdaj surovo, kdaj kuhano sadje. Kaj pravi ajurveda o frutarijanstvu in sočenju.

Preberi več
Najboljši koktejli za lase

Skupaj z Ayumijem smo pripravili nekaj »mešanic« šampona, balzama in olja za lase oz. osnovnega olja. In dobili krasne 3 koktejle za nego las. Kako jih pripraviti? Katerega naj izberem? Sledite spodnjim receptom zanje.  

Preberi več
Utrujenost oz. čas je za počitek

Utrujenost sama po sebi ni bolezen. Je pa vzrok za številna resnejša neravnovesja. Povezana je s šibkim ojasom. Nima nekih objektivnih simptomov. A z leti lahko privede do večjih težav z zdravjem.

Preberi več
Zdravje oči v ajurvedi

Naše oči so sedež pita doše, zato jih moramo zaščititi pred presežkom vročine (elementom ognja). Za zdravje oči izvedite prakso netra prakshalan ali uporabite kapljice netra bindu.

Preberi več
Ajurveda, žita in težave z glutenom

Ne glede na vsa aktualna priporočila glede žitaric, ajurveda stoji za tem, da so žitarice osnova vsakodnevne prehrane. (Govorimo seveda o polnovrednih žitih.) Problem je moderna pšenica, ki v črevesju ostaja predolgo in proizvaja amo.

Preberi več
Kocke iz pistacij

Pripravimo in imamo na zalogi, za goste, ki nas presenetijo z obiskom. Ali zase, ko se nam zahoče kaj sladkega. Krasna rjavo-zelena barva, fini občutek, ko ugriznemo v kocko … Skratka zdravo uživanje v sladkem okusu. Brez peke.

Preberi več
Kapha začimbna mešanica

Pripravili smo recept za zimsko začimbno ajurvedsko mešanico. Je en tak must-have v vaši »zimski kuhinji«. Je bogatega okusa in deluje poživljajoče. Čudovita je kot dodatek k enolončnicam, stročnicam, zelenjavnim jedem.

Preberi več
»A gremo na kavo?« Ali raje ne …

Grenko-trpko kavo pijte kaphe po jedi, pite v zmernih količinah, vate se ji raje izogibajte. Nadomestite jo z  CHAI-MASALO, kardamomovim črnim čajem z mlekom ali kavo iz pražene korenine cikorije.

Preberi več