100 % Rastlinske barve - Kaj morate vedeti o njih

Lepi in zdravi lasje so zagotovo želja vsakega izmed nas.  
 
Prav tako nam je v ponos, če je barva naših las lepa, sveža, poudarja našo osebnost ter negovan videz.  
 
Ne kemičnim barvam – saj odstranijo naravne pigmente  

Kot vemo, kemične barve lase poškodujejo, saj zelo agresivno odstranijo naravne pigmente iz lasu ter jih nadomestijo s sintetičnimi barvili.  
 
Zato je s kemičnimi barvami mogoče narediti drastične spremembe v barvi las (sploh tiste iz temnejših na svetlejše odtenke).  
 
Kemične barve za lase lahko povzročajo tudi alergijske odzive in druga neravnovesja.
 
Rastlinske barve ne uničujejo naravnih pigmentov plus lase še negujejo

  
Rastlinske barve las ne poškodujejo. Obdajo jih kot nekakšen naravni plašč. Prodrejo samo v zunanjo (roževinasto) plast lasu. Torej ne uničujejo naravnih pigmentov (melanina).  
 
Lasem podarjajo edinstven odtenek – ki je pravzaprav na vsakih laseh nekoliko drugačen. Zakaj? Vsak izmed nas ima edinstven pigment las; ko se npr. kana (rastlinska barva) združi z njim, nastane barva, ki je res samo »naša«. Oz. povedano v jeziku znanosti: taninska molekula v rastlinski barvi se veže s keratinom v naših laseh in tako edinstveno obarva las: ne da ga poškoduje.  
 
Naravne barve poleg tega, da lasem podarjajo lepo barvo, jih tudi negujejo.  

Pri nas imamo veliko uporabnic, katerim se je kakovost las (pa tudi druge težave z lasiščem) po uporabi rastlinskih barv zelo izboljšala. In seveda nadaljujejo z barvanjem z rastlinskim barvami. Ter tako vzdržujejo kakovost in barvo las. Navsezadnje so te uporabnice tudi bolj zadovoljne same s seboj ... So si bolj všeč.  

Zgolj kot obloga

 
Nekatere uporabnice rastlinske prahce uporabijo samo za oblogo, kar pomeni, da oblogo za lase/lasišče pripravijo enako kot bi barvale lase; le da zmes pustijo na sobni temperaturi le 1 uro. Prav tako, če npr. seno ali kano ali hibiskus uporabimo zgolj kot oblogo, jo pustimo delovati na laseh/lasišču zgolj 1 uro. Oz. po navodilih proizvajalca.

Za oblogo so krasni še naslednji prahci: amla, šikakai, aritha, brahmi in tulsi. Poleg sene, kane in hibiskusa. Vse te prahcee lahko glede na potrebe vaših las med seboj pokombinirate. Vse dobite pri nas.

Tukaj je še za lase izjemen bhringraj (bhringaradž). Kralj zelišč za lase. 

Več o njem si preberite v blogu: Bhringraj ali neprava marjetica: Kralj za lase   

Dobite pa vse te rastlinice tudi v naši AYUMI kani z 9 zelišči
 
Ajurveda in rastlinske barve (oz. zeliščni prahci)


V ajurvedi poznamo kar nekaj čudovitih zelišč, ki jih v kombinaciji ali samostojno uporabljamo za barvanje las. Tako z rastlinskimi barvami dobimo vse od blontnih (platinastih, zlatih), oranžno-rdečih, rjavih (svetlo, srednje, temno) do črnih odtenkov.  

Omeniti velja še, da s pravilno nego las PRED, MED in PO barvanju dosežemo, da je barva obstojnejša, poudarjena.  
 
In še: rastlinske barve imajo močan, a lep vonj; pravijo, da spominja na vonj po pokošeni travi, senu.  
 
Naši rastlinski prahi so fino mleti, se lepo mešajo z vodo, ne sprijemajo se v grudice. Posedujejo vse ustrezne evropske certifikate, serijske št. itd.  
 
Spodaj nekaj tips & trickov (priporočil) za PRED, PRIPRAVA BARVE, MED in PO barvanju las z rastlinskimi barvami
 
PRED BARVANJEM

  • Dobro preberite navodila na embalaži.  
  • Dobro “preučite” barvno karto in vašo aktualno barvo las.  
  • Če prvič uporabljate rastlinsko barvo, in vas skrbi končni rezultat, priporočamo, da testirate barvo na pramenu las. Lahko tudi na laseh, ki so vam ostali na glavniku.
  • Vzorček uporabite tudi, če ste v zadnjih štirih tednih lase barvali s kemično barvo, jih belili ipd.  
  • Če želite znatno spremembo odtenka (npr. iz blond v temno rjavo ali iz osivele v svetlo blond) sploh priporočamo uporabo testnega barvanja.
  • Uporabite priložene zaščitne rokavice. Oblecite se tako (uporabite brisačo ipd.), da vam tkanin ne bo žal. Madeži na koži se razmeroma hitro in enostavno izperejo. Pripravite si keramično ali stekleno posodo, leseno palčko ali plastično žlico. 

PRIPRAVA BARVE  

  • V stekleni ali keramični posodici zmešajte želeno količino prahu z vodo (koliko naj ima voda stopinj, glejte navodila za uporabo).  
  • Priporočamo mešanje s plastično žlico; tudi leseno.
  • Zmes ne sme biti preveč tekoča (da ne kaplja z las) niti ne preveč suha. Za vzor si vzemite konsistenco nestepene smetane ali pire krompirja ali navadnega jogurta. Če s konsistenco niste zadovoljni, jo popravljajte z dodatkom prahu ali vode.  
  • Dodate lahko tudi kakšno eterično olje, drugo osnovno olje, balzam, sok limone, rastlinski glicerin Skratka naravno barvanje las ponuja ogromno kreativnih priložnosti …  
  • Proizvajalec priporoča, da pripravljeno zmes pustite, da se “marinira" preko noči (razen indiga). Posodico s pripravkom pa zavijejo v plastično vrečo in odejo. Skratka tukaj ste lahko ponovno fleksibilni.  

 
MED BARVANJEM – PREDHODNO ŠAMPONIRANJE  

  • Operite lase z ustreznim šamponom (naj bo naraven, brez silikonov). Pred barvanjem lahko uporabite tudi masko – predhodno šamponiranje in maska po želji se priporoča zato, da bo barva enakomerno prejela po celotni dolžini las. 
  • Rastlinske barve nanašamo na lase pramen za pramenom s pomočjo čopiča (ščetke). Najprej barvo nanesemo na narastek, nato pa razmažemo po celotni dolžini pramena. Če so lasje krajši, lahko barvo vtremo kar z dlanmi. Ali lase razporedite na štiri dele, ki jih postopoma premažete.
  • Ko nanesemo barvo, na glavo nataknemo priloženo kapo in vse skupaj zavijemo še v brisačo. Pustimo učinkovati … Medtem lahko lase izpostavimo toploti (sonce, sušilnik, havba). Sicer toploto ohranja tudi kapa in brisača. Kakorkoli; več bo toplote, bolj bo barva obstojna in intenzivna.  
  • Barvo pustite delovati 2 do 3 ure oz. 4 ure. Tudi več (nekateri pustijo tudi preko noči). Ni nekih enotnih “pravil”. Prvič mogoče raje manj, če pa vam bo odtenek všeč, pa ne bo nič narobe, če čas barvanja podaljšate.  
PO – IZPERITE SAMO Z VELIKO VODE  

Potem lase izperite z veliko količino vode. To je sicer malo packanja v kopalnici, ampak se banja in umivalnik s primernim naravnim čistilom zelo enostavno očistita.  
 
OPOZORILO: Barva se po nanosu do končnega odtenka spreminja še naslednjih 48 ur. Zato priporočamo, da v tem času ne umivate las s šamponom.
 
UTRJEVANJE BARVE

S tem korakom bo barva obstojnejša, intenzivnejša, lasje bodo še dodatno pridobili na lesku. Priporočamo, da za ta namen zmešate 1 žlico jabolčnega kisa (naravnega) z 8 žlicami vode. Denite v steklenično z razpršilom, popršite po laseh, ne izpirajte.  

VZEMITE NA ZNANJE  

Z rastlinskimi barvami se lahko barvate vsak teden (če želite). Večkrat ko uporabite barvo, boljši bodo lase. Debelejši, močnejši.  

Nekaj dni po barvanju so lahko lasje blago suhi – kar je naraven učinek delovanja zelišč. Po naslednjem pranju oz. uporabi maske, balzama, suhosti ne bo več.  
 
ALI BODO MOJI LASJE ZELENI? ALI OBSTAJA BREZBARVNA KANA?  

Ti dve vprašanji pogosto dobimo ... Kana in kasija (sena ali cassia) nimata potenciala, da bi lasje postali zeleni (če so predhodno kemični obdelani ali beljeni). Nekaj potenciala za to ima le indigo. Rumena in modra skupaj dajeta v naravi zeleno barvo.

Sena je najmilejša izmed 3 osnovnih rastlinskih barv (ki so: kana, sena in indigo). Opazi se le na zelo svetlih ali sivih laseh. Čeprav: tudi temne lase bo ovila v lep meden, zlatkast ton.
 
100 % “pure” kana obarva lase v rdeče, oranžne, rjave (sploh z dodatkom amle in/ali indiga) ali bordo, mahagonij odtenke (zadnje, sploh, če jo uporabimo večkrat zaporedoma).  

Indigo lase obarva v  črno barvo, z modrim (tinta) pridihom.