Topla solata iz rjave ali puyske leče

S popečeno papriko in prelivom iz medu in limone

Prava solatna simfonija! Sinergija grenkih listov solate in popečene paprike ter kremastega dresinga. Tudi super poletni/ pita obrok.

POTREBUJEMO: 

  • ¾ skodelice puyske ali rjave leče
  • 6 »pesti« regrata, endivje ali rukole (ali kar mix)
  • 1 popečeno rdečo papriko (brez semen), narezano na trakove (jo pečete nekje
  • 30 do 40 minut na olivnem olju v pečici).
  • 2 jušni žlici nasekljane sveže bazilike
  • 2 čajni žlički nasekljanega svežega timijana

ZA PRILIV/ DRESING:  

2 jušni žlici organskega navadnega jogurta (ali kokosovega, mandljevega ali riževega)
2 jušni žlici ekstra deviškega oljčnega olja
1 jušna žlica soka limone
1 čajna žlička medu
Sol po okusu
Sveže mlet čtni poper
½ skodelice popraženih bučnih semen

PRIPRAVA: 

1 ) Lečo za 2 uri namočite v 1 ½ skodelice filtrirane vode. Izperite, jo
odcedite in denite v ponev z 2 ½ skodelicami vode. Pustite, da zavre in
dušite nekje 30 minut, da leča postane mehka (ali 40 minut, če ste
uporabili rjavo lečo). Odcedite vso odvečno vodo.

2 ) Zelene dele (solato) denite na večji krožnik.

3 ) V veliki posodi med seboj skombinirajte lečo, popečeno papriko,
baziliko in timijan.

4 ) V drugi skledi pripravite dresing oz. med seboj pomešajte sestavine
zanj. Dodajte k leči, lahko v posbeno posodico za dresing.

5 ) Lečo denite na solato in jo okrasite z bučnimi semeni. Ter čeznjo prilijte priliv.

Vata: Namesto leče lahko uporabite adzuki ali mungo fižol (tega dobite pri nas). Namesto regrata krešo, namesto medu javorjev ali agavin sirup.

Kapha: Jogurt lahko menjate s kozjim sirom ali maslom iz indijskih
oreščkov.