Topla solata iz rjave ali puyske leče
S popečeno papriko in prelivom iz medu in limone
Prava solatna simfonija! Sinergija grenkih listov solate in popečene paprike ter kremastega dresinga. Tudi super poletni/ pita obrok.
POTREBUJEMO:
- ¾ skodelice puyske ali rjave leče
- 6 »pesti« regrata, endivje ali rukole (ali kar mix)
- 1 popečeno rdečo papriko (brez semen), narezano na trakove (jo pečete nekje
- 30 do 40 minut na olivnem olju v pečici).
- 2 jušni žlici nasekljane sveže bazilike
- 2 čajni žlički nasekljanega svežega timijana
ZA PRILIV/ DRESING:
2 jušni žlici organskega navadnega jogurta (ali kokosovega, mandljevega ali riževega)
2 jušni žlici ekstra deviškega oljčnega olja
1 jušna žlica soka limone
1 čajna žlička medu
Sol po okusu
Sveže mlet čtni poper
½ skodelice popraženih bučnih semen
PRIPRAVA:
1 ) Lečo za 2 uri namočite v 1 ½ skodelice filtrirane vode. Izperite, jo
odcedite in denite v ponev z 2 ½ skodelicami vode. Pustite, da zavre in
dušite nekje 30 minut, da leča postane mehka (ali 40 minut, če ste
uporabili rjavo lečo). Odcedite vso odvečno vodo.
2 ) Zelene dele (solato) denite na večji krožnik.
3 ) V veliki posodi med seboj skombinirajte lečo, popečeno papriko,
baziliko in timijan.
4 ) V drugi skledi pripravite dresing oz. med seboj pomešajte sestavine
zanj. Dodajte k leči, lahko v posbeno posodico za dresing.
5 ) Lečo denite na solato in jo okrasite z bučnimi semeni. Ter čeznjo prilijte priliv.
Vata: Namesto leče lahko uporabite adzuki ali mungo fižol (tega dobite pri nas). Namesto regrata krešo, namesto medu javorjev ali agavin sirup.
Kapha: Jogurt lahko menjate s kozjim sirom ali maslom iz indijskih
oreščkov.