Nespečnost - Pogosta težava sodobnega človeka

Slab spanec, tj. nespečnost postaja vse bolj pogosta težava sodobnega človeka. 

A brez krepčilnega spanca ni zdravja. Ni zdravega telesa, uma (psihe), energije za opravke in obveznosti, ki jih imamo preko dneva.

Če želimo normalno delovati, je krepčilen spanec bistvenega pomena. Pa tudi; najmočnejša in najbolj učinkovita obnova (razstrupljanje) telesa ter uma se dogaja med nočnim spanjem.

Kapha, vata in pita motnje spanja 

Nemalokrat se zgodi, da smo zelo zelo utrujeni, izžeti, a nikakor ne moremo zaspati. Ali se ponoči zbujamo (tudi večkrat na noč) ter se nato mučimo, da bi znova zatisnili oči.

Po ajurvedi zdrav in krepčilen spanec spada v domeno uravnoteže doše kapha. Če ta doša ni v ravnovesju, iz ravnovesja zdrsnejo tudi druge doše ... Tako vata tip nespečnosti pomeni celonočno obračanje v postelji, pojavljanje nemirnih misli. Ne gre in ne gre ustaviti uma ter zatisniti oči. 

Pita nespečnost se javlja pri osebah, ki se kljub spancu zjutraj prebudijo utrujene, imajo lahko tudi moten spanec; poln nekih neugodnih občutkov v telesu. Kot je to npr. razbijanje srca, včasih se tudi zazdi, kot bi se ustavilo srce. Pojavljajo se neprijetna, moteča ter težka čustva, kot so to npr. jeza, žalost, strah …

Dalj časa trajajoča nespečnost je vzrok mnogim kroničnim neravnovesjem. Za takšna neravnovesja je očitno, da bodo svoj pečat odtisnila na naše zdravje v celoti.

Urejena dnevna rutina 

Kakovost spanca je po ajurvedi odvisna predvsem od tega, kakšen dan je za nami. To, kako bomo spali, je odvisno od tega, kaj smo jedli, o čem smo razmišljali, kaj smo počeli, kaj se nam je dogajalo preko dneva. Preprosto rečeno: kakovost spanca je odvisna od naše dnevne rutine. 

Ajurveda vzrok za nespečnost vidi v močnem odmiku od zdrave dnevne rutine ter kakovostnega življenja, zato k preprečevanju nespečnosti pristopa celovito, holistično.

Dandanes preveč in predolgo delamo, spat se odpravljamo prepozno; z "razgretim" živčnim sistemom, polni smo nemirnih, težkih misli, potlačenih čustev, takšnih in drugačnih premočnih čutnih vtisov …

Prepozno jemo, jemo ne zato, da potešimo lakoto, temveč jemo tudi čustveno, se prenajedamo … Hrana ni kakovostna, obroki niso redni, jemo tako »mimogrede«.

A brez urejene dnevne rutine ni ravnovesja ne v telesu ne v umu. 

Doše padajo iz ravnovesja. Urejena dnevna rutina, ki zadeva urejen cikel dnevnih aktivnosti ter nočnega počitka je tako edini smiseln in učinkovit pristop k nespečnosti. 

Ajurveda tako še posebej priporoča, da se v posteljo odpravimo vsak dan (če le gre) ob enaki uri. (Pustimo na tem mestu ob strani nekaj prilagoditev glede na letni čas.) Prav tako skušajmo vedno ob enaki uri tudi vstajati. 

Idealno je iti v posteljo pred 22.00 uro ter se zbuditi pred 6.00 uro zjutraj.

Več o tem, zakaj je dobro tako, si preberite v blogu Dnevni urnik po ajurvedi

Tudi obroki naj bodo redni, ob enaki uri. Jejmo v miru, zavestno.

V času spanca poteka razstrupljanje/ obnova; na vseh ravneh 

To se dogaja v času večerne pita ure; od 22.00 do 2.00 zjutraj. 

Ajurveda pravi, da je ta del noči najbolj primeren za obnovitev telesa in uma.

Ta del večera/ noči je telo zaposleno z obnovitvenimi deli na vseh ravneh. Organi se razstrupljajo. Zlomljeni udi in rane se celijo. Nakopičene maščobe se topijo. Tako da, ko boste spet iskali naslednji lepotni recept … Ta del cikla ga ima.

Vso to delo seveda zahteva ogromne zaloge energije. Če v tem času bedimo in beremo, pišemo, gledamo TV, jemo ali karkoli že počnemo … bodo vse te zaloge energije namesto v obnovitev šle za branje, pisanje itd.

Nespečnost telesu onemogoča razstrupiti/ obnoviti se na naraven način 

Če se torej v času večerne pite v organizmu odvijajo procesi razstrupljanja, nespečnost pripomore, da se toksini kopičijo, namesto obratno. Nespečnost telesu onemogoča razstrupiti se na naraven način.

Tako da imamo sedaj na enem mestu neurejeno dnevno rutino (ki tudi "pomaga kopičiti toksine") ter še nezmožnost nočnega naravnega razstrupljanja.

Pa tudi ama (toksini po ajurvedsko) je po ajurvedi ključ za nastanek številnih neravnovesij, tudi tistih kroničnih. Zato tudi nespečnosti.

Več o ami najdete v blogu: Ama - toksičen stranski produkt slabe prebave (tako hrane kot misli in čustev)

Nakopičena ama moti biokemijo telesa, presnovo, tudi spanec, kar vse botruje nastanku  zdravstvenih tegob. Zato je pomen razstrupljanje, obnove tako močan. 

Za dober spanec je pomembna tudi dobra prebava, presnova 

Za dober spanec se izogibajte zelo mrzli, suhi, mastni ter zelo začinjeni hrani. Najobilnejši obrok naj bo kosilo (takrat je prebavni ogenj najmočnejši; tudi sonce je takrat najvišje). Z zatonom dneva pojenja tudi moč prebavnega ognja (Imejte to v mislih, ko pripravljate obroke). 

Če ne gre drugače, se izognite vsaj stimulansom; kot so kava, čaji z vsebnostjo teina in sladkor. Vsi ti namreč prekomerno spodbujajo živčni sistem.

Gojite ravnotežje telesa, uma in duše. 

Tudi s pomočjo ajurvedskih rastlinic, kombinacije le-teh. Pred spanjem popijte skodelico toplega mleka; bodisi kravjega, kozjega, mandljevega ali drugega rastlinskega napitka in vanj dodajte ščepec, dva muškatnega oreščka.

Pomirijo tudi eterična olja; npr. eterično olje komarčka, sivke ... Pa kopeli ali masaže pred spanjem. Priporočamo naše masažno in olje za kopel TRANQUILITY

Narendra - Ajurvedsko prehransko dopolnilo za naraven priklic spanca 

Prehransko dopolnilo vsebuje indijsko nardo ali džatamasi (sorodnik baldrijana), bacopo (brahmijem) in ašvagando. Glede lastnosti je džatamamsi podoben na zahodu precej bolj popularnemu sorodniku baldrijanu – a džatamamsi je varnejši; medtem ko pomirja, ne povzroča otopelosti. Ima tudi prijetnejši vonj in je bolj sladek.

Poleg tega, da prikliče globok sen (tudi pomenljive sanje):
  • podpira sprostitev prenapetega uma, »topi« skrbi, pomirja čustveni nemir ter prizemljuje.
  • pomaga pri soočanju/ razreševanju obremenjujočih nezavednih vzorcev.

Ne pozabite pa še vsaj uro, dve pred odhodom v posteljo ne gledati v ekrane (tv, mobitel, laptop); izklopite jih vsaj pred 20.00 uro. Tako bodo oči in živčni sistem prejeli priložnost, da se pričnejo umirjati. Imejte še v mislih, da električna energija vklopljena ob/ po tej uri zmoti ravnovesje doše vata, kar pomeni je vzrok za nespečnost.