Kako s pomočjo ajurvede upočasniti sivenje las

Kakorkoli že, vsem slej ko prej posivijo lasje. To je tako, kot se npr. v jeseni obarva narava. A nastajanje sivčkov lahko s pomočjo ajurvede prestavimo na kasnejši čas. Ga upočasnimo.  

Opažam, da ima danes že veliko mladih ljudi sive lase. Kar pomeni, da so sivčki danes bolj kot ne posledica nezdravega, stresnega načina življenja ... Kot pa npr. nekega naravnega procesa staranja/ zorenja. Tudi nemara dedne zasnove ali bolezenskih stanj.  

Vsaki lasje so edinstveni 

Moramo se zavedati, da je zgodba las vsakega izmed nas res individualna. Več o individualnosti las preberite v blogu Kateri tip las imate po ajurvedi. V katerem razčlenjamo 6 fizičnih lastnosti las

Obenem velja vedeti, da obstajajo ajurvedske rastlinice, ki se za namen upočasnjevanja/ preprečevanja sivenja las uporabljajo že tisočletja.  

Bhringraj, amla, brahmi 

Eden izmed takšnih je bhringraj. Kralj zelišč za lase. Pri nas ga dobite v VEGE kapsulah ter v posebnem OJAS bhringraj šamponu. In tudi v prahu. Sicer ga vsebujejo skoraj vsi naši AYUMI šamponi, olja in balzami za lase.  

Za bhringraj velja, da upočasnjuje staranje organizma v celoti. Tako bo odličen tako za nego kože in las. Bhringraj velja za favorita, ko iščemo zeliščno ajurvedsko podporo za preprečevanje sivenja las, za preprečevanje izpadanja las ter za spodbujanje rasti las.  

Najbolje, da ga uživamo v obliki kapsul, iz iz prahu pripravimo oblogo za lase ter uporabljamo olja, šampone ter balzame, ki bhringraj vsebujejo. 

Več o bhringraju v blogu Bhringraj ali neprava marjetica: Kralj za lase.   

Pomlajevalna amla 

Poleg bhringraja je proti sivčkom izjemna še amla (indijska kosmulja). Amla je bogat vir vitamina C, antioksidantov in drugih hranljivih učinkovin. Amla je eno najmočnejših sredstev za pomlajevanje, ki jih pozna ajurveda. Zato priporočamo uživanje amline paste ali čjavanpraša in uporabo izdelkov iz amle

Protistresni bhrami 

Še eno rastlinico velja izpostaviti, kadar želimo upočasniti sivenje las. To je brahmi. Brahmi je odličen, če želimo pomiriti stres, okrepiti koncentracijo ter se nasploh pomiriti

Hkrati čudovito zavira prerani proces pojavljanja sivčkov. Poskrbi, da lasje niso suhi, ne odpadajo ter krepi korenino lasu.  

Več o amli in brahmiju v blogu 5 ajurvedskih zeliščnih klasikov

Uporaba teh treh izpostavljenih rastlinic ter tudi upoštevanje ajurvedske diete in načina življenja bodo umirili pita in vata došo. Ki jima, če sta v neravnovesju, v ajurvedi pripisujemo vzrok za prezgodnjo sivenje ter tudi plešavost. 

Še nekaj priporočil 

Prav tako velja preveriti še raven mineralov in vitaminov: železo, kalcij, D3, K2 in B12

Umiriti pretirano telesno aktivnost, uživanje pretiranih količin alkohola, kajenje, pretirano izpostavljenost soncu, barvanje las s kemičnimi preparati, "nočno življenje" ipd. 

Na čustveni ravni pa sivčke "hranijo": strah, jeza, žalost, kronični stres, nenadne travme/ šoki

Hormonska neravnovesja, težave s ščitnico, jajčniki. 

Za vstop v svet ajurvede priporočamo našo e-knjigo Moja ajurveda