Masaža dojk in prsnega koša

Masaža dojk in prsnega koša je nekaj najboljšega, kar lahko storite za zdravje vaših dojk. Učinkuje na pretočnost limfe.

Tudi znanstvena dognanja potrjujejo pozitiven učinek masaže tako na pretočnost limfe kot na zdravje dojk. Masaža naj bi zmanjšala limfedem*, ki je pogost stranski učinek odstranitve bezgavk pri operaciji dojk.

Pretočnost limfe in telesnih kanalov   

Masaža dojk in prsnega koša izboljša neugodje, ki je povezano s padcem rasa dhatu (limfa). To neugodje predstavlja opozorilen znak, da se bodo pojavile težave z dojkami. Dokler je namreč pretočnost limfe neovirana, se toksini (ama) normalno izločajo; prihaja kvečjemu do manjšega kopičenja strupov; telesni kanali se ne mašijo, pretok skoznje je optimalen.

Klasika za vata neravnovesja   

Masaža dojk in prsnega koša je obenem klasična ajurvedska terapija za vato, ki se kaj hitro »naseli« v srčnem centru, tukaj odloži čustva, kot so strah, osamljenost, anksioznost. V tem predelu nas zato mnogokrat duši, kot da ne pridemo do zraka. 

Nadalje ne pozabite, da so prsi tiste, ki dajejo in sprejemajo. So v bližini srčne čakre. Zato res toplo priporočamo, da masaža dojk in prsnega koša postane vaša vsakodnevna rutina. Čas, ki ga namenite sebi, razvajanju sebe. 

Med obredom lahko prižgete kakšno dišečo palčko ali svečko. Ugasnite telefon, televizijo, morebitne druge motilce. Pojdite vase ter se začutite, nahranite, povežite s svojim bistvom.

Potek masaže dojk in prsnega koša

1 ) Začnete lahko tako, da zmasirate telo v celoti (abyanga). Pri tem uporabite enega izmed naših AYUMI masažnih olj ali drugih osnovnih olj.

2 ) Položite dlani na predel okoli srca; to je način, da izrazite hvaležnost za vse, kar vi in vaše telo delate in dajete.

3 ) Razširite dlani nad srcem in prsmi. Vaše dlani imajo čudovito moč zdravljenja. Preko dlani pošljite univerzalno energijo v srčni center, tako da bo ta z njo podprt, varen, sproščen, odprt za zdravljenje.

4 ) Dopustite si, da stvari itd., ki vam več ne služijo, odidejo. Ko odhajajo, ne obsojajte, le opazujte, misli in čustva, ki se pojavljajo.

5 ) Dihajte.

6 ) Prste namočite v toplo olje (osnovno ali masažno, glede na vaše potrebe, želje vonj, ki vam je všeč …). Sicer je za masažo dojk in prsnega koša izjemno ricinusovo olje  s kapljico vrtničnega eteričnega olja.

7 ) Masažo začnite z eno dojko. S krožnimi gibi masirajte dojko spiralno od bradavice proti zunanjemu delu. Nato znova začnite pri bradavici in masirajte navzven v linearnih potezah kot bi risali sonce, sončne žarke.

8 ) Prestavite se na pazduho in skrajni zunanji kvadrant prsnega koša, ki sega vse do ramenskega sklepa. To je področje, kjer so zelo na gosto posejane bezgavke. Masirajte to področje, levo in desno.

9 ) Sedaj masirajte nad in za ključnico zgoraj od rame proti vratu.

10 ) Enako ponovite na drugi strani.

11 ) Ko končate, z dlanmi pokrijte predel prsnega koša in dojk. Pošljite si ljubezen, odpuščanje in mir.

12 ) Opazujte. Dihajte.

*Bolezenesko stanje, pri katerem gre za otekanje mehkih tkiv okončin z beljakovinsko bogato medcelično tekočino, ki je posledica neustrezne funkcije limfnega sistema