Gugul: Z močnimi čistilnimi in pomlajevalnimi lastnostmi

Gugul je najpomembnejša smola, ki jo uporablja ajurvedska medicina. Je smola (posušeni sadeži) drevesa Commiphora mukul. Podoben je miri in vsebuje močne čistilne in pomlajevalne učinkovine.

Ajurveda pozna celo vrsto pripravkov, ki jim pravimo guguli (gugguli); ti v večji meri vsebujejo to zelišče, z majhnimi količinami drugih učinkovin, ki usmerjajo delovanje učinkovin gugula. To so npr.: Kanchanar gugul, Triphala gugul, Yograj gugul, Kaishor gugul, Gokshuradi gugul, Lakcha gugul. (Večino izmed njih dobite pri nas. Kar ni na zalogi, lahko prednaročimo.)  

Uporaba gugula je v Aziji in v ajurvedi zelo pogosta, in sicer za uravnavanje številnih zdravstvenih neravnovesij.

Gugul posebej slovi po tem, da uravnava težo; številna dognanja potrjujejo še njegov blagodejen vpliv na kožo, sklepe, raven holesterola, na delovanje ščitnice, nasploh na srčno-žilni sistem.  

Gugul: Ajurvedsko zelišče za zdrav način življenja

Po ajurvedi gre za potencialno zelo močno zelišče, ki uravnava kapha neravnovesja. Podpira sposobnost telesa za čiščenje (razstrupljanje). Poznan je »kot strgalo zelišče« (lekhana zelišče). Nase priteguje v maščobi topne toksine, in jih nato »spremlja«, da se izločijo iz telesa. V ozračje vsako leto odvržemo 67 ton okoljskih toksinov; gre za v maščobah topne toksine. Gugul podpira telesne kanale (shrote), da se ti toksini neovirano izločijo.  

Njegove lastnosti so še: spodbujanje presnove, uravnavanje teže, detoksifikacija, kot že rečeno.

Je tridošično zelišče

Gugul uravnava vse tri doše. Tj. tako vato, kot pito in kot kapho. Velja za tridošično zelišče. To pomeni, da njegova uporaba ustreza vsaki telesni konstituciji (doši); primeren je za uživanje v vsakem letnem času.

Po dolgotrajni prekomerni uporabi lahko blago poslabša pito. Zato "reminderček" le, če ga prekomerno uživamo, in je naša osnovna narava pita, je pita letni čas (poletje); in naprej; uživamo hrano/pijače, ki kopičijo pito, kot so to: alkohol, začinjena hrana, kofein … V tem primeru gugul ni najboljši izbor.

Najbolje je, če ga jemljemo jeseni, pozimi, pomladi, ravno zaradi njegovih razstrupljevalnih lastnosti ter usmerjenosti k uravnavanju vata ter kapha neravnovesij.  

Gugul slovi po tem, da »kot stopi« nakopičeno zastalo kapho v sistemu ter posrka toksine globoko iz tkiv obenem pa ponuja res izdatno obnovo vati in živčnemu sistemu.

Aktivna učinkovina: Gugulsteron (rastlinski steroid)

Aktivna učinkovina v gugulu je gugulsteron (rastlinski steroid). Sicer številni ajurvedski poznavalci priznavajo učinkovitost gugula v celoti.

Ker gre za močno, po svoji naravi vroče zelišče, je v pripravkih »kombiniran« z drugimi zelišči, učinkovinami. Te sinergije z drugimi zelišči njegovo učinkovitost zgolj še povečajo, prav tako povečajo hitrejšo asimilacijo gugula v tkiva.

Na kratko zakaj je guguk ok

  • Podpira zdravje sklepov
  • Podpira optimalno telesno težo
  • Podpira optimalno raven holesterola
  • Podpira zdravje jeter in žolčnika
  • Podpira zdravje žleze ščitnice
  • Podpira zdravje kože

Spodaj prednosti gugula opišemo malo bolj poglobljeno. 

Podpora zdravim sklepom

Gugul povezujemo z zdravimi sklepi, posebej z visoko ravnjo kolagena v hrustancu. Kolagen je ena najpomembnejših beljakovin v našem telesu; tkivom daje obliko, trdnost, moč, je opora za sklepe in kosti. Je glavna sestavina hrustanca in vseh telesnih vezi.

Študija je potrdila, da ima visoka vsebnost gugulsterona v krvi za posledico močnejši hrustanec ter trdnejše kosti.

V neko raziskavo je bilo vključenih trideset odraslih žensk, ki se soočajo z otrdelostjo sklepov. Trikrat dnevno so mesec dni jemale 500 mg gugula. Po koncu raziskave je bilo zaznano občutno manj otrdelosti v sklepih ter prav tako povečana vzdržljivost (več so lahko prehodile v primerjavi s časom pred jemanjem gugula).

Za podporo zdravju sklepov priporočamo SURYA Yograj guggul bio kapsule.

Podpora uspešnemu »zgubljanju kilogramov«

V ajurvedi je gugul eno izmed najbolj spoštovanih zelišč za uravnavanje kapha neravnovesij; kamor štejemo kurjenje maščob; zato podpira zdravo/optimalno telesno težo.

V testnih študijah je ugotovljeno, da gugul podpira lipolizo (razstapljanje maščobnih celic), zato tudi zdravo presnovo maščob.

V neki študiji je 58 oseb z ITM nad 25 bilo razdeljeno v dve skupini. Prva skupina je uživala nizkokalorično hrano/dieto (1200-1600 kcal na dan) in kot življenjski slog v svoj vsakdan uvedla trideset minut živahnega sprehoda. Druga skupina je počela enako, z razliko, da so njeni člani prejemali prehransko dopolnilo iz gugula, in sicer 500 mg, trikrat na dan, trideset dni. Predstavniki obeh skupin so shujšali; tisti, ki so uživali gugul so v povprečju izgubili 2,5 kilogramov več od članov skupine, v kateri gugula niso uživali.

Sklenemo lahko, da bi kombinacija ustreznega načina prehranjevanja, vadbe in gugula imela vpliv na uravnavanje telesne teže.  

In še po petnajstih dneh uživanja gugula vključeni sporočajo, da so, ko uživajo gugul, manj lačni. Vzrok se verjetno skriva v hormonu grelin, ki ga gugul »reducira«. Grelin je hormon lakote, ki sporoča možganom, da smo lačni oziroma sproža željo po hrani.

Naprej: gugul podpira zdravo raven glukoze v krvi, trigliceridov, serotonina in dopamina (hormona sreče).  

Za optimalno raven holesterola

V dvojno slepi randomizirani raziskavi so raziskovalci 61 pacientov razvrstili v dve skupini. Obe skupini so spremljali 24 tednov. Člani obeh skupin so v osnovi uživali hrano rastlinskega izvora. Prva skupina je jemala 50 miligramski izvleček gugula dvakrat na dan, drugi skupini je bil dan placebo. Glede na drugo skupino se je članom prve skupine raven skupnega holesterola vrnila skoraj na optimalno raven.

Gugul blokira farnezoidni x receptor, ki uravnava kapho, posledično gugul uravnava raven holesterola in žolčne kisline.

Nadalje; prehranska dopolnila z gugulom povezujemo z upadanjem maščobne peroksidacije. Maščobna peroksidacija je zagon reakcije kisikovih peroksilnih prostih radikalov, ki oksidira in pokvari maščobe v celičnih membranah in maščobnih celicah. Kar povzroča oslabljenje jeter in nastajanje zamaščenih jeter.

Za podporo optimalni ravni holesterola ter zdravi presnovi maščob priporočamo SURYA Guggul triphala bio kapsule.

Zdrava jetra in žolčnik

Idealna sezona za uživanje gugula je vse od novembra in maja; od pozne jeseni do pozne pomladi. To pa zaradi tega, ker gugul še posebej uravnava vato v zimskem in kapho v zgodnjespomladanskem obdobju. Gugelsteron bi naj podpiral tudi zdravje jeter in žolčnika, in sicer na način, da podpira delovanje črpalke za izvoz žolčne soli, ki je kot »prevoznik« zastaranega in nakopičenega holesterola in žolčnih kislin iz jeter. Okvaro te črpalke oz. njene funkcije skupaj s toksično in predelano hrano povezujmo z nastajanjem črnega žolča, ki baj bi koreliral s pojavom melanhonije, kopičenjem odvečnih kilogramov, pomanjkanjem vitalnosti in stanjem brezvoljnosti.

Gugul in žleza ščitnica

Večina škodljivih kemikalij v našem okolju je topnih v maščobi; da jih telo izloči, presnova maščob ne smet biti motena. Optimalno presnovo maščob, potrjujejo raziskave, lahko podpremo z gugulom.

V maščobah topne kemikalije so nevarne zdravju srca in arterij, kot tudi za ščitnico – ki je nemara najbolj občutljiv organ za kemične snovi. Ko so bili izpostavljeni oksidaciji kemičnih snovi, so tisti, ki so jemali prehransko dopolnilo gugul, kazali znatno povečanje naravnega nastajanja pomembnih antioksidantov (encimov); vključujoč glutation, superoksid dismutaza, katalaza, preroksidaza; v arterijah in srcu. Prav tako povečano koncentracijo ščitničnega hormonona T3 in povečano stopnjo T3/T4.

Gugul podpira zdravo delovanje ščitnice pri miših, in sicer na način, da poveča količino encimov, ki ščitijo jetra in ščitnico: superoksid dizmutazo (SOD) in katalazo (CAT). Druga študija potrjuje, da ima gugul vlogo pri zadostnem vnosu joda v ščitnico. Spodbuja tudi peroksidaze (TPO) in proteaze (aktivnosti ščitnice, ki podpirata naravne procese razstrupljanja žleze ščitnice).

Za podporo zdravji ščitnici priporočamo SURYA Kanchanar guggul bio kapsule.

Kanchanar gugul je res močna podpora hormonskemu ravnovesju žleze ščitnice (tako hipertireoze koz hipotireoze), nasploh hormonskemu ravnovesju ženske ter je velik prijatelj limfnega sistema. 

Koža

Ena najmanj poznanih, a neverjetno učinkovitih lastnosti gugula je, da znatno izboljša videz kože. Udeležencem študije, ki so uživali prehransko dopolnilo z gugulom, se je v primerjavi s skupino, ki dopolnila ni uživala, stopnja najbolj bogate naravne beljakovine, ki upočasni staranje kože, tj. elastina, povečala kar za petdeset odstotkov. Prav tako je bilo zaznano znatno povečanje kolagena.

Izpostavimo še zadnjo raziskavo, v katero so dvajsetim pacientom z znaki hiperpigmentacije (neenakomernega tena) dajali 25 miligramski izvleček gugula, dvakrat dnevno, tri mesece. Zaznali so kar 68 odstotkov manj neenakomernega tena.

Za kožo z neenakomernim tenom priporočamo našo AYUMI kurkuma & bergamotka linijo

Gugul se prav tako dobro obnese pri uravnavanju kapha neravnovesij kože, gre za mastno, nečisto kožo. 

Za čisto kožo priporočamo Kaishor gugul, pa tudi Triphala gugul