7 navad za boljši spomin

Ajurveda je tradicionalni sistem, ki nas na vseh ravneh (telo, um, čustva, duh) postavlja v ravnovesje. Ravnovesje vzpostavlja s prehrano, življenjskim slogom ter ustreznimi zelišči. Uravnotežen oz. prilagojen življenjski slog vključuje tudi skrb za ohranjanje ali/ in izboljšanje spomina.

Kot verjetno opažate tudi pri sebi, sposobnost pomnjenja pojenja s starostjo. Določena neravnovesja lahko naše možgane »postarajo« za deset ali več let. Tako ima vsakdo izmed nas ne glede na svojo starost razlog, da usvoji 7 zdravih navad, ki podpirajo boljši spomin. Ga celo pomladijo.

 PREHRANA

Je zagotovo glavna »zvezda«, ki močno vpliva na našo sposobnost pomnjenja. Na naš spomin. Bodite pozorni na svoj način prehrane. Uživajte veliko sadja, zelenjave, stročnic, polnovrednih žitaric ter oreščkov in semenk. V ajurvedsko dieto vključite začimbe kot so npr.: kurkuma, ingver in grško seno. (Pred)pripravite si začimbne mešanice in jih redno uporabljajte. 

Način prehrane prilagodite svoji osnovni doši (konstituciji). Hrana naj bo okusna. Prav tako poskrbite, da je lepa in »vitalna« še na izgled. Krožnik naj vsebuje kombinacijo raznobarvnih živil, saj tako poleg telesa nahranimo še možgane, um ter čute.

KOGNITIVNE AKTIVNOSTI

Da krepite možgane, jih uporabljajte! Berite knjige/ zgodbe, v katerih nastopa več karakterjev. Tolstojeva Vojna in mir sta super za trening možganov. Pišite pisma, sestavke, blog. Raziskujte. Za raziskovanje uporabljajte tako internet kot knjižnico. Igrajte šah ali igre s kartami. Karkoli že … ohranjajte aktivne možgane. Za možgane je branje dobre knjige boljše od npr. sprehoda. A tudi ta je pomemben, kot poudarjamo v nadaljevanju.

 VADBA

Da, vadba. Vaši možgani ne bodo zdravi (zdravje možganov je temelj dolgega in polnega življenja), če je vse, kar v smislu gibanja naredite, sprehod do avta in nazaj. Hoja, kolesarjenje, pohodništvo, vrtnarjenje, ples, joga, plavanje, skupinski športi … Izvajate vadbo, v kateri uživate. Vadba, ki jo izberete, naj vam bodo zabavna. Naj vam bo v veselje. Z ajurvedskega vidika naj vadba vključuje svež zrak ter dnevno svetlobo. Vadimo do 50 odstotkov svojih zmogljivosti. Vadba, ki jo izberemo, nam mora biti resnično všeč, saj takšna ustvarja nove sinapse (povezave, preko katerih signali prehajajo z nevrona na nevron) ter podpira mentalno zdravje ter prav tako telesno zdravje.

POVEZOVANJE Z LJUDMI  

Naprej; za zdravje možganov je bistveno tudi bogato socialno življenje. Šteje tudi telefonski klic ali srečanje po Zoomu. Ali pa nabiranje gob s prijatelji …  

 STOP KAJENJU

Kajenje ni najbolj okej za dober spomin. Ni v redu za vaše srce, pljuča, možgane.

STOP ALKOHOLU

Nikakor ne uživajte preveč alkohola. Študije potrjujejo, da imajo tisti, ki ne pijejo alkohola, najboljši spomin. Če že, pijte pičle količine alkohola, tj. npr. pol kozarca rdečega vina 1 do 2-krat na teden.

UŽIVAJTE BRAHMI – RASTLINICO ZA DOBRO KONCENTRACIJO IN SPOMIN

Starodavni modreci so tisočletja uživali brahmi, da z njim pomladijo um. 

Najslavnejša ajurvedska rastlinica za blaženje stresnih neravnovesij, sprostitev ter pomirjanje živčnega sistema je brahmi. Brahmi je obenem odličen za dobro koncentracijo in spomin. 

Je tudi krasna preventiva pred demenco, ki se v teh časih v svetu širi kot požar. Obenem pomaga tudi pri drugih neravnovesjih, ki pridejo s starostjo.

Starodavni modreci so tisočletja uživali brahmi, da z njim pomladijo um. Saj na možgane deluje dobrodejno in pomirjajoče. 

Brahmi bo v pomoč tudi, ko smo čustveno preveč vznemirjeni (ne zmoremo nadzorovati svojih čustvenih odzivov); in naprej: pretirano zaskrbljeni ali žalostni.

Nasploh ga že stoletja koristijo za uravnavanje različnih mentalnih/ umskih neravnovesij. Je adaptogena rastlinica; pomaga telesu in umu, da se prilagodita in uspešno skrmarita (na) različne stresne okoliščine.

Pomaga, če smo preizčrpani zaradi stresnih neravnovesij; pomaga pri nespečnosti.

Naš SURYA brahmi je bio, 400 mg, pripravlja ga družina s tradicijo ajurvede (ajurvedskih zdravnikov).