Zamašenost sinusov in domače rešitve z ajurvedo

Veliko vas ima težave s sinusi. Zamašenost, neprehodnost sinusov nam zna zelo pokvariti počutje, razpoloženje. Zato je fino je, da znamo podpreti njihove naravne procese vnovičnega vzpostavljanja ravnovesja.

Spodaj nekaj preprostih home-made ajurvedskih rešitev za tovrstno neravnovesje.

Solne kapljice

Ko so sinusi oboleli, verjetno ne bo mogoče izvesti prakse džala neti. Ki jo izvedemo s pomočjo keramičnega lončka s kljunčkom. Kakorkoli, v poštev mogoče pride prilagojena praksa džala neti, ki jo izvedemo tako:

  • ½ čajne žličke naravne mineralne soli raztopimo v ½ skodelice vroče vode (voda naj ne bo višje temperature, kot je temperatura telesa).
  • Glavo nagnite nekoliko nazaj, uporabite kapalko in v vsako nosnico nakapajte po 5 kapljic pripravka; ki ga »potegnete« navznotraj in navzgor.

Postopek lahko ponovite nekajkrat dnevno.

Več o praksi džala neti v blogu Džala neti & Nasya 

Česnove kapljice

Ta praksa je nekoliko močnejša, a zelo učinkovita pri »topljenju« nakopičene kaphe, tj. sluzi. Ogreje, spodbudi pretok krvi ter podpira neovirano dihanje.

  • Olupite majhen strok česna, nekoliko ga strite z noževo konico (ne sekljajte ga, da pripravek ne bo premočan) ter tako pustite nekje 10 minut.
  • Nato česen dajte v skodelico, v kateri je že poprej zavreta voda. Pustite tako stati 10 minut. Ne več, ponovno zato, da pripravek ne bo premočan.
  • Nato vse skupaj precedite v stekleničko s kapalko. Če je potrebno, še nekoliko ohladite.
  • Ko ste pripravljeni, lezite na posteljo npr. nagnite glavo nazaj, in v vsako nosnico kapnite 1 do največ 2 kapljici pripravka. Ostanite nekaj časa (minut) v položaju z glavo nazaj, da pripravek steče v zgornji del nosnic ter prične delovati.

To prakso lahko izvajate nekaj dni; steklenično s pripravkom preprosto pogrejete za 1 do 2 minuti pod curkom vroče vode izpod pipe.

Zeliščna inhalacija

Inhalacija z vročo vodo in "pure" naravnimi eteričnimi olji ali zelišči je prav tako odlična podpora neoviranemu dihanju in optimalnemu pritisku v predelu sinusov.

Za ta namen sta odlična 100 % eterično olje evkaliptusa in ingver.

  • Zavrite skodelico vode, dodajte 3 do 5 kapljic evkaliptusovega olja in prelijte vodo v večjo posodo.
  • Pokrijte glavo z brisačo in inhalirajte 5 do 10 minut.
  • Če namesto evkaliptusa uporabite ingver, nasekljajte nekje ½ čajne žličke sveže korenine ingverja (eko porekla), ki ga pred uporabo pustite nekaj minut vreti.
  • Nadaljujte z inhalacijo kot v primeru evkaliptusa.  

Super je tudi home-made nasya za čiščenje območja glave iz evkaliptusovega, kafrinega in eteričnega olja klinčka.

Pasta iz cimeta

Cimet bo poskrbel za optimalno cirkulacijo, okrepil telesno toploto ter spodbudil občutek olajšanja v predelu sinusov.

  • ½ cimeta v prahu (cejlonskega, eko) zmešajte z ravno toliko vode, da dobite mazljivo pasto.
  • Uporabite na sencah in čelu 
Pripravek iz ingverja in medu 
  • ¼ do ½ čajne žličke sveže nastrgane korenine ingverja
  • 1 čajna žlička surovega medu

Sveži ingver je po svoji naravi vroč, razstruplja, spodbuja krvni pretok, in zelo učinkovito »topi« kapho, tj. sluz. Tudi med greje, topi kapho ter čisti. V sinergiji sta res izjemen dvojček, ki podpira zdravje sinusov. Preprosto vmešajte ingver v med. Jemljite ta pripravek 2 do 3-krat na dan.  

Za podpora zdravja dihal priporočamo še OJAS kasana sirup

Za optimalno podporo imunskega sistema pa ČJAVANPRAŠ pasto ali guduči VEGE kapsule

Vabljenji tudi k branju bloga Odganjamo prehlad