Je v vaši coni udobja (že) preveč udobno?

Kaj natančno je »cona udobja«?

Je stanje udobja. Bolje znanega. Ker udobno v coni udobja mnogokrat NI. Živeti v takoimenovani coni udobja pomeni, da v življenje »ne (s)pustimo« nič novega.

Ne odpiramo se novim priložnostim/ izzivom. Je pa v tej coni vse tako domače, znano. Enako iz dneva v dan. Občutek imamo, da je vse »pod našo kontrolo«. Izogibamo se situacijam, ki bi nas lahko navdale z negotovostjo. Zelo fino je – do neke mere – biti v tem varnem mehurčku. Steklenem stolpiču.

Cona udobja je satvična

V ajurvedi bi rekli, da je cona udobja SATVIČNA (pomeni da nam omogoča neko harmonijo, ravnotežje, umirjenost). Kar je super. Harmonija, ravnotežje … To je vendar to, k čemur stremi ajurveda. Ki pravzaprav s svojimi priporočili za življenjski slog zagovarja rutino. Vendar?!

Če stanje udobja traja predolgo; tj. če se dalj časa izogibamo spremembam, se satva preoblikuje v tamas (tamas pomeni stagnacijo, zastoj, nezadovoljstvo, depresijo). Znano, kajne?

(Več o satvi, tamasu ter radžasu v e-knjigi Moja ajurveda, poglavje o umu). 

Dalj časa, ko ostajamo v takšnem varnem ter mirnem mehurčku, težje se odpremo (nemalokrat tudi nujnim) spremembam.

Kako veste, da cona udobja postaja tamasična?  

Zdi se, da vam že vse preseda. Izgubljate občutek, da živite, tako kot si želite. Mogoče se celo počutite žrtev okoliščin. Dan je vedno bolj enak dnevu. Ničesar ni, kar bi vas navdalo s strastjo. Vse bolj nezadovoljni ste. Porajajo se občutki krivde, nemoči, dvoma vase ipd. Včasih se vam še iz postelje ne da. Vedno počasnejši ste. Praktično nimate več ničesar, kar vas »drži pokonci.

Poleg tega se ozirate še na druge; da (le) ne bi s spremembami zmotili njihovo cono udobja ipd.  

Res je, kot že rečeno, v človeški naravi je, da se vračamo k znanemu. Npr. vsak dan se v službo odpravimo po isti poti. To je do neke mere ok. Tudi za naš živčni sistem.

V človeški naravi je težnja po spremembah in rasti

A v človeški naravi je tudi težnja po odkrivanju novega. Težnja po spremembah ter rasti.

Vse to seveda zahteva TRUD in POGUM, še posebej če imamo STRAH pred NEZNANIM ter NEUSPEHOM.

Kako torej izstopiti iz cone udobja?

Nikakor ni potrebno kar naenkrat zapustiti vse, kar v vas poraja občutke znanega, varnega, udobnega. Kot že rečeno, tudi varnost ter znano potrebujemo! 

Cono udobja zapuščajte oz. jo širite v stilu, galantno. Spremembo za sprememno. Izziv za izzivom. V satvo, ki že močno prehaja v tamas, za začetek najprej vnesite nekaj akcije, energije, strasti (energije radžas). 

Zakaj postopoma ter počasi? Če se neenakomerno »oborožimo« s preveč akcije, bomo ponovno padli iz ravnovesja. Kar pa nikakor ni naš cilj!

V ajurvedi zasledujemo ravnovesje. Na vseh ravneh! Ravnovesje pravzaprav venomer iščemo.

Prvi korak, kadar izstopamo iz cone udobja, je OPAZOVANJE, OZAVEŠČANJE. Opazujte, kje imate zastala, preveč toga, ustaljena prepričanja ter navade. Opazujte vaše misli in prepričanje. Brez obsojanja. Preizprašajte se, zakaj je tako. Izzovite jih.

Kdo pravi, da ne more biti drugače?

Vprašajte se, kje so dokazi, da navad, prepričanj ne morem spremeniti? Nato ukrepajte. Pojdite v akcijo. Pojdite v lov na spremembe. Če namreč ne boste šli v akcijo (DELOVANJE), boste ostali le dobri teoretiki. Vse sicer veste, zbirate informacije, znanje, poslušate milijon podcastov ipd., to pa je tudi vse …

Torej povsem v redu bo samo en negotov korak naenkrat. V spremembe pojdite počasi. Nato počakajte, da v tej zdaj razširjeni coni udobja spet začutite satvo (mir, ravnotežje). 

Ja, ste že zavrtali vsaj luknjico v svojem mehurčku, kar je super … 

Ko se počutite pripravljene, naredite naslednji korak (radžas) in znova občutite mir (satva). Mir običajno občutimo, ko naredimo korak naprej, ko nam energije ne skrkajo več zgoraj že omenjeni občutki krivde, nemoči, strahu, dvoma vase ...  Počivajte (tamas), vzemite spremembo za svojo širitev, rast. 

Opazujte in igrajte se z energijami: satve, radžasa in tamasa. Uporabljajte jih za napredek in širitev na »ozemlja« izven cone udobja. 

Rastete? Ste bolj zadovoljni? Se spreminjate? 

Življenje nam je dano zato, da v njem uživamo, rastemo.

Za podporo spreminjanja čustvenih in mentalnih vzorcev ter posledično oz. vzročno vzpostavljane ravnovesja na energijski ravni si pomagajte z našimi CRYSTAL HERBS esencami. Tako da bodo spremembe res globoke. Lahko si pomagate tudi s katero izmed energijskih tehnik, npr. reikijem.