Čokoladni kukiji z orehi

Saj vemo, kako je s sladkarijami, hitro nas lahko zasvojijo. Tile kukiji pa so zelo zelo bogatega okusa. Oslajeni brez sladkorja. Bogati z beljakovinami in vlakninami. 

Ker se je v življenju potrebno tu in tam pocrkljati, si jih privoščite z vašim najljubšim čajem, kavico ... Bogat nabor čajev in drugih pripravkov za zdrave napitke najdete tudi pri nas. 

So kar veliki, tako da že eden ali dva bosta dovolj, ko se nam zahoče kaj »zdravo-sladkega«. In ja, v kuhinji zelo zelo lepo zadiši po praženih orehih.  

POTREBUJEMO  

  • 200 g orehov
  • ¼ skodelice kokosovega olja ali gija
  • 190 g na grobo mletih ovsenih kosmičev
  • 45 g polnozrnate pirine moke
  • 45 g grobo mlete kvinoje ali amaranta
  • 1 čajna žlička *masala začimbne mešanice
  • ½ čajne žličke cimeta v prahu
  • ½ čajne žličke sode
  • ¼ čajne žličke soli
  • ½ skodelice javorjevega sirupa
  • 4 jušne žlice rastlinskega napitka (riž, mandelj)
  • Sok pol limete
  • 1 čajna žlička izvlečka vanilije
  • 60 g grobo narezanih datljev
  • 90 g čokoladnih kapljic iz temne čokolade   

PRIPRAVA  

1 ) Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

2 ) Orehe prepražimo v ponvi. Nekje 10 minut. Da so »crispy« in nežno porjavili. Jih ohladimo in na grobo zmeljemo.

3 ) V veliko posodo denemo mlete orehe, oves, pirino moko, kvinojo, masalo, cimet, sodo in sol. Dobro premešamo.

4 ) V drugo manjšo posodo pa denemo javorjev sirup, kokosovo olje, rastlinski napitek, sok limete in vanilijo. Nato še datlje in čokoladne kapljice.

5 ) Suho in mokro maso pomešamo med seboj, da dobimo kompaktno, lepljivo zmes.

6 ) Z žlico ali mokrimi rokami oblikujemo kukije. Ki jih polagamo na z kokosovim oljem pomaščen peki papir. Velikosti, kot jo želimo.

7 ) Pečemo na 180 stopinj Celzija 20 minut. Takoj iz pečice so še nekoliko mehki, nato se strdijo.

8 ) Ohladimo in ponudimo.  

*Masala začimbno mešanico lahko kupite. Ali jo na zalogo pripravite sami. Potrebujetecimet, koriander, komarček, vanilija prah, kardamom, črni poper in klinčke.