Pita ali galete iz rabarbare in jagod (brezglutenska)  

Veganski, brezglutenski recept, »moderna klasika«  

Rabarbara je po okusu obenem sladka, grenka in trpka. Vsi trije okusi uravnavajo presežek vroče pito. Jagode rabarbaro čudovito dopolnjujejo. Jo nekako prizemljijo in osvežijo ter posladijo. Kardamom in ingver sta kot pika na i, ki poleg izjemne arome poskrbita še za dobro prebavo.  

POTREBUJEMO 

  • ¼ skodelice mandljeve moke*
  • ¼ skodelice ovsene moke*
  • 1/6 skodelice tapiokine moke*
  • 1/6 skodelice luščin indijskega trpotca*
  • 3 datlje, namočene za najmanj 30 minut
  • 1 čajna žlička mineralne soli
  • ½ skodelice kokosovega olja ali gija
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
  • 3 čajne žličke rastlinskega mleka  

*Namesto teh štirih sestavin lahko uporabite tudi brezglutensko moko (nekje 1 skodelico in četrt).   

ZA NADEV  

  • 1 skodelico jagod
  • 1 ½ skodelice rabarbare, narezane na kocke
  • 1 ½ skdodelice luščin indijskega trpotca
  • ½ skodelice moke tapioke
  • 4 jušne žlice vode
  • 3 jušne žlice javorjevega sirupa
  • ½ čajne žličke kardamoma v prahu
  • ¼ čajne žličke ingverja v prahu
  • kokosov sladkor

PRIPRAVA TESTA  

1 ) Trpotec zmešajte z rastlinskim mlekom. Denite na stran.  

2 ) V blender (sekljalnik ali mešalnik) denite preostale suhe sestavine in zblendanjte.  

3 ) Narežite datlje ter jih dodajte k testu. Mešajte, dokler se dobro ne povežejo v testo/ zmes. Dodajte jabolčni kis. Ter po žlicah ohlajeno, a tekočo maščobo (gi, kokosovo olje). Pridenite še še zmešan trpotec in rastlinsko mleko (ki ju imate na strani).  

4 ) Ko se zmes poveže v večjo kepo, jo prestavite na pomokano površino in pregnetite samo toliko, da se vsi koščki testa združijo v enotno zmes. 

5 ) Zmes razdelite na dva dela (če boste delali galete; za pito ni potrebno), vsakega posebej zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za 15 do 30 minut.

PRIPRAVA NADEVA

1 ) V posodi zmešajte trpotec in vodo. Pustite stati 15 minut. To je super, če ne marate uporabiti jajc. Denite na stran.  

2 ) Sadje in vodo segrevajte v loncu na nizkem ognju, dokler se sadje ne zmehča in spusti sokove. Dodajte tapiokino moko, začimbe in javorjev sirup. In v posodi zmešan trpotec in vodo (ki ste ju dali na stran). Zmes grejte tako dolgo, da se zgosti, nato pa odstavite in pustite, da se rahlo ohladi.

PRIPRAVA GALET (SADNIH PIT)

1 ) Segrejte pečico na 190 stopinj Celzija.

2 ) Ohlajeno testo razdelite na 3 enake kose, vsakega rahlo razvaljajte - ni potrebno, da je krog popon. 

3 ) Razvaljane kose testa prestavite na pekač, obložen s peki papirjem.

4 ) Na sredino vsakega testa - pustite 2 cm roba - nadevajte pripravljen sadni namaz. Robove galete prepognite čez namaz, nadaljujte v smeri urinega kazalca, dokler ne prepognete vseh robov. Postopek ponovite z vsemi galetami.

5 ) Robove galete premažite z mešanico luščin trpotca in vode ter posujte s kokosovim sladkorjem. Namesto luščin trpotca lahko uporabite tudi krompirjev ali kuruzni škrob. 

6 ) Postavite v ogreto pečico in pecite 40 - 50 minut oz. tako dolgo, da se robovi zlato rjavo obarvajo. Pustite na pekaču, da se rahlo ohladi.