Kako do sijočih las z ajurvedo?

Sijoči lasje, ki se, sploh na soncu, lepo zalesketajo, so zagotovo sen vsakogar izmed nas. Pa so lahko naši lasje sijoči na povsem naraven način?

Ajurevda pravi, da ja! Za ta namen ponuja številne lasem prijazne naravne pripravke. Najbolj slavna so seveda posebna ajurvedska olja za lase in rastlinske obloge/maske iz za lase izjemnih rastlinic. Oboje čisto pure - samo rastlinice in olja. 

Za dosego sijočih las je super, če tako olja kot rastlinice kombiniramo še z zdravim načinom življenja in zdravo prehrano.

Zakaj lasje izgubijo svoj naraven lesk/ sijaj?

Po ajurvedi se to zgodi zaradi neravnovesja treh doš – vate, pite in kaphe. Vsaka ima svojstven vpliv na telo.

Preveč vate v telesu vodi do suhin, frizastih (štrlečih in puhastih) in las brez življenja. Pita je doša, ki ima vlogo pri nastajanju krvi in poganjanju krvnega obtoka, kar pa oboje neposredno vpliva na lasne mešičke. Nakopičene kapha lahko vodi do prekomernega izločanja maščobe/sebuma.

Glavni vzroki za neravnovesje doš

1 ) Onesnaženje

Ultravijolični sončni žarki lahko povzročijo poškodbe kože in las, in sicer zaradi tega, ker so vzrok za kopičenje doše vata. Poškodujejo zaščitni maščobni sloj lasnih mešičkov. Kar vodi do težav, kot so: razcepljeni lasje, frizasti lasje, lasje brez življenja in celo do plešavosti.

2 ) Neustrezen življenjski slog in slaba prehrana

Po ajurvedi je zdravje vaših las neposredno povezano s črevesjem in osrednjim živčnim sistemom. Če je ravnovesje obeh kakorkoli zmoteno, se to slej ko prej pokaže na laseh. Notranji stresorji, kot so: nepravilna prehrana, hormonsko in mentalno neravnovesje … Vsi imajo vpliv na lase. Zato je zelo pomembno, da uživamo s hranili bogato hrano, ki bo poskrbela za zdravje naših las.

3 ) Prevelika raba "kemije" in izdelkov za stiliranje frizure

Taki izdelki oslabijo lasne korenine in povzročijo suho lasišče. Tako lasje izgubljajo vlago in postajajo »pusti«.

4 ) Stres

Tudi stres po ajurvedi povzroča neravnovesje doš, zato ima vpliv na zdravje las. Zaradi stresa se lasni mešički »umaknejo« v fazo počivanja, v kateri se ustavi rast novih las. Stres ima vpliv tudi na hormonsko neravnovesje; to  tudi vodi do težav z lasmi, kot je npr. izpadanje las. 

Kako z ajurvedo obnoviti sijaj las?

Čudovite ajurvedske rastlinice že tisočletja »kot prava čarovnija« delujejo na zdravje naših las.  

Naravni ajurvedski pristopi pomagajo pri obnovi pustih las brez življenja, tako da lasem zagotovijo vitalna hranila; in imajo seveda vlogo pri ponovni vzpostavitvi ravnovesja doš.

Izpostavljamo nekaj rastlinic, ki jih le uporabljajte, če želite imeti sijoče lase.

1 ) Trifala

Trifala je zelo znana rasajana (pomlajevalen tonik), ki bo pomladila vaše lase. Ima antibakterijske lastnosti, ki imajo vlogo pri preprečevanju poškodb las in povečanju njihovega volumna.

Uporabimo jo lahko v prahu. Jo uživamo notranje v obliki kapsul. Ali jo zmešamo s kokosovim oljem in vtremo v lasišče.

2 ) Brahmi

Brahmi v ajurvedi slovi kot zelišče, ki pomaga pri soočanju s stresnimi odzivi. Je super za dober spomin in koncentracijo. A njegova blagodejnost se tu ne konča. Preverjeno in učinkovito uravnava neravnovesja z lasmi, kot so: izpadanje las, poškodovani lasje, razcepljene konice oz. lasje, prhljaj in srbečica.

Zmešajte brahmi v prahu z amlo in nimom v prahu ter jogurtom. Uporabite to oblogo na lasišču in jo po nekaj minutah izperite.

Brahmi lahko uporabite tudi tako, da prah zavrete s prahom nima ali ašvagande. S pripravkom, ko se nekoliko ohladi umijete lase.

Brahmi je tudi del naših olj za lase. Lase naredi mehke in sijoče.

3 ) Bhringraj

Bhringraj v ajurvedi slovi kot »kralj zelišč za lase«. Skoraj da ni težave las ali lasišča, ki ji bhringraj ni kos. Še posebej dobro se obnese, ko izpadajo lasje, ko želimo, da lasje hitreje rastejo, ko lasje prekomerno sivijo. So slabi in krhki. Bhringraj mehča lasišče in zagotavlja hranila lasnim mešičkom.

Bhringraj prah zmešate z vodo in pasto uporabite na koreninah las. Oz. pripravite oblogo po navodilih.

4 ) Amla

Z amlo ali indijsko kosmuljo zdravimo neravnovesja kože in las. Je bogat vir vitamina C, ki predstavlja bistveno hranilo za zdravje las. Amla pomaga vzdrževati optimlano raven pH lasišča in spodbuja krvni obtok.

Amlo lahko uživate v obliki čjavanpraš paste. V obliki kapsul.

Amla prah zmešajte s kokosovim oljem ali vodo in oblogo uporabite na laseh. Pustite nekaj časa in izperete. Amlo sicer lahko pomešate praktično z vsemi 100 % rastlinskimi prahci iz naše ponudbe; npr. s shikakai in aritho tvori res slaven trojček za nego las.

5 ) Grško seno

Semena namočite čez noč. Zmeljite jih v pasto, tako da uporabite nekaj vode. Dodajte nekaj osnovnega olja, kot so kokosovo, sezamovo ali mandljevo olje. In druge rastlinske prahce po želji. Uporabite oblogo na koreninah las.

Nakaljeno grško seno lahko dodate h karijem, solatam, stročnicam in h drugi hrani.

Olja za lase 

Redna masaža lasišča z uporabo ajurvedskih olj se slej ko prej pozna na zdravih laseh. Spodbuja krvni obtok v glavi in globoko nahrani tkiva.

Pred izborom ustreznega olja zase, malo pomislite, kakšno neravnovesje vas pesti, in s katero došo je povezano.

Za najboljši rezultat olje uporabite olje 2-krat na teden.

Pri nas izbirajte med 4 olji za lase: HAIR GROWT, REPAIR, DETOX in kokosovo, obogateno z zelišči. 

Sena (nevtralna kana)

Za "sijiočnost" las ne smemo pozabiti sene. Ta lase obdari z res bogatim sijočim leskom. Za izdaten lesk jo običajno dodamo h kani. S seno lahko negujemo brez strahu pred obarvanostjo tudi zelo svetle (blond) lase. Sena je fin prahec, ki se dobro vmeša v pripravke in z lahkoto izpere. Lasje so po uporabi mehki na otip, sijoči. Se ne vozlajo in niso "krepasti". Sena je idealna za naravno nego vseh barv las, tudi svetlejših, blondnih. 

Sena krepi lase in jim daje sijaj. Deluje kot naravni balzam (regenerator) za vse vrste, barve las.

Sena, ki jo zmešamo z vodo in uporabimo v roku 1 ure, ne sprosti pigment. Tako pripravljena je odličen naravni regenerator za lase. Za primer barvanja pripravek pripravimo dan pred nanosom in jo pustimo na laseh vsaj 4 ure.

Prehrana

Za zdravje las ajurveda priporoča prehranjevanje skladno z došo. Saj, kot pravi ajurveda, je zdravje naših las povezano s hrano, ki jo uživamo. 

Splošno zdravje vedno korelira z zdravjem las.

Za zdrave lase v prehrano vključite z beljakovinami in vlakninami bogata živila, živila, bogata s kalijem, omega-3 maščobnimi kislinami, magnezijem, železom in vitamini B6, B-12, C, D in E.

Hrana za vato pito došo vključuje: losos, avokado, paradižnik, jajca, banane, grški jogurt, borovnice, oreščke (mandlji, arašidi, indijski oreščki, orehi), špinačo, lanena semena, temno čokolado, čija semena, datlje in amlo.

Še drugi načini za dosego sijočih las

1 ) Lase umivajte s hladno/mlačno vodo

Hladna voda preprečuje izgubo vlage. Mehča mešičke in poskrbi za zdrav lesk. Pozimi si lase umivajte z mlačno vodo.

2 ) Uporabljajte ustrezen glavnik

To bo pomagalo razporediti naravno izločeno maščobo preko vaših las. Uporabite glavnik iz nima ali krtačo iz naravnih ščetin. Češite nežno. Ne češite mokrih las.

3 ) Uporabljajte naravne maske za lase

To je najlažji način, da hitro nahranite in hidrirate vaše lase. Uporabite lahko naše 100 % rastlinske prahce ali sestavine, kot so: jajca, med, avokado, kokosovo olje, aloe vera . Masko za sijoč videz las pustite delovati nekje 20 do 30 minut.

Nekaj kombinacij:

  • Avokado + banana
  • Aloe vera gel + kokosovo olje
  • Jajce + majoneza
  • Jogurt + med
  • Rjavi sladkor + oljčno olje
  • Listi karija + kokos olje
  • Kokosovo olje + med
  • Kokosovo olje + jagode + med

Pijte veliko vode, tekočine

Dehidracija zavira rast las in vodi celo do izpadanja las. Da bodo vaši lasje sijoči popijte vsaj 8 kozarcev vode/tekočine na dan.

Kozmetični produkti

Pri nas najdete polno naravnih in kakovostnih ter bogatih tradicionalnih receptur. Ki zagotavljajo bogat lesk vašim lasem.

Za izjemen učinek in enostavno uporabo so čudoviti ajurvedski šamponi z naravnimi olji in za lase izjemnimi rastlinicami. Zato polni hranil. Naše ajurvedske šampone ste res zelo lepo sprejeli. 

Po umivanju s šamponom priporočamo uporabo balzamov za lase, tako se izognemo friz in suhim lasem. Balzam pripomore, da se lasje ne vozlajo, da so po uporabi na otip mehki in gladki. Pripomore tudi, da se lasje in lasne konice ne lomijo oz. cepijo

Za enostavno in izdatno nego si privoščite našo INTENSIVE masko za lase

Vadba

Pri kardio vadbi, kot je npr. tek ali joging, se spotimo, kar je fini način, da se rešimo škodljivih toksinov. Tako se odprejo pore na lasišču, spodbudi se krvni obtok ter se tako zaščitimo pred izsušenostjo lasišča, las. Priporočamo vsaj 30 minut kardio vadbe na dan.

Dihalne vaje (pranajama)

Pranajama pomirja raven stresa in spodbudi krvni obtok. Pomaga pomladiti poškodovane lase in spodbujaj rast las. Kapalbhati in Naadi Shodhan sta dve popularni dihalni tehniki, ki sta super za zdrave in sijoče lase in optimalno delovanje možganskih funkcij.

Joga

Joga je blagodejna tako za telesno kot mentalno zdravje. Stalno zaskrbljenost in depresijo je mogoče učinkovito pomiriti z jogo. Joga tudi spodbudi krvni obtok v lasišču ter tako poskrbi za boljšo kakovost las. Npr. ustrasana, sasangasana, sirshana, uttanasana.

Še nekaj hitrih nasvetov za sijoče lase

1. Poskrbite za čistočo las. Lase umivajte 2 do 3-krat na teden.

2. Da se izognete suhim laseh, vedno uporabite balzam.

3. Vsakodnevno češite lase.

4. Redno vadite in prakticirajte jogo.

5. Izogibajte se izdlekom za nego las, ki vsebujejo kemikalije.

6. Vsaj 2-krat na teden si privoščite masažo las s posebnimi olji za lase.

7. Na dan spijte liter do dva vode/tekočine.

8. Zaščitite lase pred vročino in okoljskim onesnaženjem.

9. Uporabljajte naravne obloge/ maske za lase, s katerimi lasem zagotovite bistvena hranila.

10. Uživajte hrano, bogato u omega-3 maščobnimi kislinami.