Palačinke iz fižola mungo

Mungo, sploh ta rumeni (gre za oluščene in razpolovljene polovičke sicer zelenega munga), je lahko živilo. Spominja na lečo. V sanskrtu mu rečemo mudga. Je zelo super za prebavo. Je satvično živilo. Pomeni, da je lahko prebavljivo, krepi imunost in vitalnost ter pomirja um.

Ta rumena oluščena verzija je kralj živil v ajurvedski kuhinji, ravno zaradi tega, ker gre za zelo lahko in vsestransko uporabno živilo. Uporabite ga lahko za pripravo juh, kičarija, palačink, kot moko za peko ipd

Palačinke iz munga so krasne za zajtrk. Pomirjajo nas in nas založijo z dobro voljo, da z njo vstopimo v nov dan.

POTREBUJEMO
  • 1 skodelico mungo fižola (rumenega, oluščenega, razpolovljenega)
  • 1 čajno žličko kumina (strtih semen ali v prahu)
  • ½ čajne žličke kurkume v prahu
  • Himalajsko roza sol
  • 3 jušne žlice gija ali kokos olja
Po potrebi tudi jušno žlico ali dve kakšne moke 

PRIPRAVA

1 ) Mungo fižol namočite, najbolje preko noči. 

2 ) Potem ga ga dobro sperite in osušite.

3 ) Denite ga v blender. Dodajte najmanj vode, kolikor je mogoče. Zblendajte v konsistentno zmes za palačinke. Dodajte kumin, kurkumo in sol. In še enkrat blendajte. Tukaj boste videli, če boste ali ne dodali še kakšno žlico moke. 

4 ) Segrejte gi na srednjo temperaturo. In specite palačinke kot običajno. So nekoliko manjše. Nekje 8 do 10 jih dobite.

5 ) Pečete, dokler niso zlato rjave (kot na fotografiji), nekje 2 minuti na vsaki strani.