Ajurvedska dieta – Kaj morate nujno vedeti?

V ajurvedi je tako, da nam lahko neko sicer zdravo živilo škodi. Prijateljici npr. pa ne. Je tudi tako, da ni pomembno samo kaj jemo, temveč tudi kdaj in kako. Kako med seboj kombiniramo živila. Kako jih pripravimo. 

Ajurveda ne šteje, koliko kalorij/gramov beljakovin, ogljikovih hidratov itd. vsebuje določeno živilo. Te informacije so pomembne. A določajo bolj kvantiteto kot kvaliteto hrane. 

V ajurvedi, ko je govora o hrani, nas zanima, kako ta vpliva na naše telo, um; koliko energije (prane) nam da. Kako vpliva hrana na naš prebavni sistem; kakšna je po okusu, teksturi, kako učinkuje po prebavi, ali zdravi. Saj, tudi rečemo: Potrebujem nekaj sladkega. Ne, potrebujem nekaj gramov sladkorja.

Spodaj pišemo o 5 priporočilih za pripravo obrokov. Če jih upoštevate, ste naredili že zelo veliko.

In pa o živilih, ki pašejo ali ne skupaj. Tukaj delamo res velike napake. Ki nas znajo stati neravnovesja. Sprintajte si kombinacije in poskušajte obroke pripravljati po teh priporočilih o združljivosti oz. nezdružljivosti živil. Videli boste, da »stvar pije vodo«. In se verjetno vprašali, zakaj mi tega ni nihče povedal že prej. Npr., da naj ne uživam skupaj kruha in sira. Da surovo sadje jem samostojno med obroki. Z obroki si privoščim kvečjemu kuhano ali suho sadje itd.

5 PRIPOROČIL ZA PRIPRAVO OBROKOV

1 ) Najboljši čas za zajtrk je od 7.00 do 9.00 ure dopoldan

Zajtrk naj bo lahek. A dovolj močan, da vas »drži« do kosila. Za večino ljudi je super zajtrk npr. kuhana jabolka, kuhane žitarice ali topel ajurvedski smuti. Meso in jajca za zajtrk so za večino nas pretežka. Prebava namreč zjutraj še ne dela na polno.

2 ) Najboljši čas za kosilo je od 12.00 do 13.00 ure dopoldan

Ajurveda priporoča, da imamo največji in najmočnejši obrok v dnevu ob tej uri. Sonce je najvišje, prav tako je ob tej uri najbolj močan naš agni (prebavni ogenj). Privoščite si tople obroke, ki naj vključujejo kuhano/praženo zelenjavo, stročnice, žitarice; tudi močnejše beljakovine. Obrok naj vključuje nekaj surove solate in pomagalce prebavi, kot so čatniji in lasiji.

3 ) Najboljši čas za večerjo je od 17.30 do 18.30 ure

Ko zahaja sonce, šibi tudi naš prebavni ogenj. Pozneje kot imate večerjo, lažja naj bo! Razen, če je vaš prebavni ogenj zelo pita (tj. zelo močan), se zvečer izogibajte težki hrani, kot so: sir, jogurt, večje stročnice, meso, oljna in ocvrta hrana; gre za hrano s preveč kisline, ki lahko povzroča refluks. Vsekakor pa nam ne da spati. Večerja je lahko manjša in lažja različica kosila. Najbolje, da je, da nekaj kosila za ta namen denete na stran za večerjo.

4 ) Pred 22.00 uro si privoščite vroč napitek/vodo

Npr. pomirjajoč datljev napitek* ali pomirjajoč zeliščni čaj. Npr. naš SHOTI MAA DreamLand bio čaj. Če ste lačni, in zato ne morete zaspati, pojejte res majhno količino hrane bogate z beljakovinami (npr. juha iz fižola mungo, ki ga tudi dobite pri nas).

5 ) Prigrizki

Če nas spremljate, veste, da ajurveda ne priporoča, da jemo med obroki. Tj., dokler ni prebavljen predhodni obrok, se ne "basamo". Če pa že, pa naj bodo prigrizki res lahki. Sveže sadje, namočeni oreščki, ajuvedski smutiji. Kot je npr. smuti iz rdeče pese in jabolk. 

*Datljev napitek pripravimo iz mandljevega napitka ali mleka, 3 stroki kardamoma, ½ cimetove palčke, 1 do 2 datljema in noževo konico izvlečka vanilije. V posodo denemo mleko, kardamom in cimet. Pustimo, da vre 10 minut. Odstranimo kardamom in cimet. Nekoliko ohladimo. Dodamo datlje in vanilijo in zblendamo. Popijemo toplo/vroče ali še enkrat pogrejemo, če se napitek med pripravo preveč ohladi. Super je za krepčilen spanec!

Zdaj pa še združljiva in nezdružljiva živila. 

ŽIVILA, KI PAŠEJO SKUPAJ

Združljivost oz. nezdružljivost živil je osnovana na konceptu 6 okusov (ras), na lastnostih posameznega živila in prebavljivosti posameznega živila.

Žitarice gredo dobro skupaj z vso zelenjavo, mlekom in jogurtom.

Stročnice z žitaricami (še posebej, če so kuhane z začimbami, ki podpirajo prebavo), neOHzelenjavo (brokoli, zelje, cvetača, redkev in beluši) in zelenolistno zelenjavo (ohrovt, špinača, solata, blitva).

Oreščki in semenke z mlekom, jogurtom, zelenolistno zelenjavo, citrusi in kislim sadjem.

OH zelenjava z zelenolistno zelenjavo in zelenjavo brez OH. V mislih imamo taro krompir, krompir, sladek krompir, zimske buče).

Meso gre dobro z lažjimi živili, kot so neOH zelenjava, zelenolistna zelenjava in solate. Večina menijev v zahodni kuhinji, kot je zrezek in krompir, piščančje meso in burito, špageti in mesna omaka ali kroglice, sendvič z mesom ali ocvrtimi ribami) ni okej za prebavo.

Mleko se ujema z žitaricami (pšenica, riž, oves, amarant in kvinoja), sladkim suhim sadjem (datlji, namočene rozine), gijem in maslom, oreščki, kurkumo, ingverjem, cimetom, kardamomom, klinčki, žafranom in vanilijo.

Jogurt z žitaricami, oreščki in semenkami, suhim sadjem (rozine, fige, datlji, marelice), neOH zelenjavo, zimsko bučo, cvetačo, brokolijem, redkvijo, stročnicami in naravnimi sladili.

Sir jemo samostojno ali z neOH oz. z zelenolistno zelenjavo.

Surovo sadje je najbolje uživati samostojno. Ali z drugim sadjem enake vrste in okusa. Skupaj je v redu uživati različno robidičevje in jagodičevje, pa sadje, ki ima velike peške in jabolka in hruške. Sadje lahko kombiniramo tudi z rastlinskimi napitki. Melono uživamo vedno samostojno. Ker ima veliko vode, za prebavo melone potrebujemo osredotočen in močan agni. Z obroki lahko uživamo le surova ananas in papajo. Kuhano in suho sadje je izjema in ga lahko uživamo z drugimi živili oz. z obroki. 

ŽIVILA, KI NE PAŠEJO SKUPAJ 

Pomeni, da njihovo skupno uživanje vodi do slabe prebave. Zato se kombinacij izogibajte še sploh, če je vaš prebavni ogenj šibak. Tj. imate težave s prebavo. In druge težave gastrointestinalnega trakta.

Mleko ali smetana ne gre z razhudniki (krompir, paradižnik, jajčevec in paprika) ali z jajci.

Jogurt ne z razhudniki ali z jajci.

Sir ne z razhudniki, mesom, kruhom, krekerji, testeninami, stročnicami in jajci.

Meso, ribe ali jajca ne z mlečnimi izdelki (mleko, smetana, jogurt, sir), saj gre za zelo težka živila, ki mašijo krvni obtok. Ajurveda priporoča v celoti ločevanje mesa in mleka; podpira košer koncept.

Tudi spodnje kombinacije lahko vodijo do težav s prebavo oz. težav z želodcem, črevesjem. 

Mleko ali smetana, če je mešana s soljo ali svežim sadjem, ali živili kislega okusa (sveže sadje, jogurt, sir, citrusi, paradižnik).

Jogurt v kombinaciji s svežim sadjem, mlekom ali zelenolistno zelenjavo.

Sir s surovim sadjem.

Surovo sadje, ki ga užijemo z mlečnimi izdelki, kuhano hrano, žitaricami, stročnicami, solato ali zelenolistno zelenjavo (razen ananasa in papaje).

Kumare ne gredo z limono, saj tako obležijo v želodcu oz. taka kombinacija v telesu kopiči amo (toksine). Kumare raje kombinirajte z limeto.