Solata iz topinamburja in belušev

Ta super okusna spomladanska solata je enostavna za pripravo. Topinambur ali tudi jeruzalemska artičoka ima tak trpko-sladek okus, ki spominja na artičoko. Gre za zelo osvežujoč in fini okus. Četudi lahko artičoke uživamo surove, priporočamo, da jih nežno pokuhate ter tako omilite njihovo zračno naravo. Olupite jih, najbolje z nožem za lupljenje krompirja.

POTREBUJEMO

  • 2 skodelici očiščenega in narezanega topinamburja
  • 1 zavitek belušev, otrdela stebla odrežite in jih narežite nekje na 3 cm kose
DRESING

  • 1 čajna žlička sezamovega ali olivnega olja
  • 1 jušna žlica svežega soka limete
  • 1 jušna žlica soka ingverja (iztisnite korenino; tj. nastrgajte ingver in ga stisnite s prsti)
  • 1 čajna žlička svežih listov timijana, ali ¼ čajne žličke posušenih
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke fino nasekljanih listov svežega rožmarina
  • ¼ čajne žličke na sveže strtega črnega popra
  • ¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka
Če je vaša prebava bolj vatasta (napenjanje, zaprtje, plini), topinambur nadomestite s pastinakom in povečajte količino olja na 1 jušno žlico. Prav tako ne dodajte muškatnega oreščka.

Če je vaša prebava bolj ognjena, se izognite ingverju in dodajte več olja, tj. 1 jušno žlico.

PRIPRAVIMO

1 ) Poparite topinambur, nekje za 10 minut, da dobimo prijetno hrustljavo trdoto. Nato topinambur denemo na poseben krožnik. Poparimo tudi beluši, nekje za 5 minut, da so še ravno prav trdi, tj. da ne hrustajo, glavice pa ne odpadajo od stebla. Jih dobro izperemo pod curkom mrzle vode, osušimo in dodamo k topinamburju.

2 ) V manjši posodici med seboj zmešajte vse sestavine za dresing, in z njim prelijte zelenjavo. Pustite marinirati nekje 5 do 10 minut. Postrezite, ohlajeno na sobno temperaturo.

Topinambur namesto škroba vsebuje veliko inulina (vrsta ogljikovih hidratov, rezervni ogljikovi hidrati).
Inulin ima minimalen učinek na krvni sladkor.
Krepi pljuča.
Podpira zdravje jeter.
Podpira dobro prebavo.
Je bogat vir železa, kalija in fosforja.

Beluši (šparglji) pa so bogat vir folne kisline in antioksidantov.