Spomladanski recept: Baby špinača s čičeriko

Zdaj že veste; v ajurvedi prehrano prilagajamo letnemu času. Res počasi zunaj postaja topleje. Poslavlja se mrzla in suha vata, odpiramo se novemu. Zemeljski in vodni kaphi.

Kot je to super, lahko prehod oz. neuravnotežena kapha povzroča številna telesna in umska neravnovesja. Kot so npr.: kopičenje toksinov, blokada telesnih kanalov ipd.

Ta neravnovesja šibijo imunski sistem, porajajo prehlad, prebavne težave ter utrujenost. Če kdaj, ajurvedisti, tako v tem delu leta priporočamo čiščenje organizma.

Za ohranjanje ravnovesja poskrbimo tudi s prilagojenim načinom prehrane in življenjskega sloga. Spodnji recept iz baby špinače in čičerike je odličen za uravnoteženje doše kapha/ kapha neravnovesij.

POTREBUJEMO
  • 4 skodelice nasekljane mlade špinače
  • 1 skodelico kuhane čičerike (lahko chana dal)
  • 2 čajni žlički kokosovega olja
  • 2 čajni žlički semen koriandra
  • 1 čajna žlička semen kumina
  • ½ palca sveže nastrgane korenine ingverja
  • 2 jušni žlici nasekljanih listov koriandra
  • 2 jušni žlici mletih indijskih oreščkov
  • sol po okusu
  • 1 jušna žlica soka limete
  • olje v spreju

PRIPRAVA

1 ) Naoljimo (posprejamo) posodo in vanjo denemo ingver, liste koriandra in špinačo.

2 ) Nekje do 5 minut pražimo na srednjem ognju. Mešamo.

3 ) V drugi ponvici segrejemo kokosovo olje. Dodamo kumin, seme koriandra; pražimo, dokler semena koriandra zlato ne porjavijo.

4 ) Dodamo k špinači.

5 ) Mešamo, da dobimo ravno pravšnjo gostoto, po potrebi dodamo malo vode.

6 ) Dodamo čičeriko in pustimo, da zavre.

7 ) Pridenemo še indijske oreščke in nalahno premešamo.

8 ) Odstranimo z ognja, dodamo sok limete ali limone ter sol.