Pilaf iz prosa, mladega graha in brusnic
Proso je čudovito žito, ki nas uravnoteži, kadar se počutimo preveč težke. Po lastnostih je lahko, suši in greje. Po okusu je sladko-trpko. Je bogat vir beljakovin, kar pomeni, da za prebavo potrebuje malček več časa. A uravnotežen recept, kot je ta, omogoči, da proso uživamo brez občutka teže. Ker hitro oksidira, ga ne kupujte na zalogo. Shranite ga v dobro zaprti posodi, kozarcu, nekje na hladnem. Lahko tudi v hladilniku.
Tale receptek paše super k solati iz topinamburja in belušev.
POTREBUJEMO
- ½ skodelice prosa (ga ni potrebno sprati)
- ¾ čajne žličke soli
- 2 stroka kardamoma, nežno odprtega
- 1 čajna žlička trpke hladilne masale (4 čajne žličke komarčka, 4 čajne žličke koriandra, 1 čajna žlička črnega popra, 1 čajna žlička trsnega sladkorja; vse zmeljemo in imamo na zalogi).
- ½ čajne žličke mletega kumina
- 1 čajna žlička gija ali olivnega olja
- ½ skodelice svežega ali zamrznjenega zelenega graha
- 2 jušni žlici sušenih brusnic
- 1 jušna žlica svežega, nasekljanega peteršilja, koriandra ali kopra
- kanček soka limete
Če je vaša prebava bolj vatasta (napenjanje, zaprtje, plini), bo mogoče proso za vaš sistem preveč zračno (suho). V tem primeru ga uživajte občasno. Dodajte mu gi ali olivno olje.
Če je vaša prebava bolj ognjena (driska), brusnice nadomestite z rozinami. V tem primeru uživajte proso zgolj občasno.
PRIPRAVIMO
1 ) Najprej proso popražite na suho, da "spusti aromo". Na srednjem ognju, za nekje 4 do 5 minut. Naj se obarva nežno rjavo.
2 ) Nato zavrite 1 ½ skodelice vode.
3 ) Z vrelo vodo prelijte popraženo proso, dodajte sol, kardamom, masalo, kumin in gi in premešajte. Pokrite, zmanjšajte ogenj in dušite nekje 25 minut; dokler žito ne vpije vse vode in postane polno. Če je kakšen kosek še trd, dodajte še nekaj vode in dušite še 5 do 10 minut.
4 ) Odstranite z ognja in dodajte grah in brusnice. Pokrijte. Pustite stati nekje 5 minut. Z vilico odstranite kardamom.
5 ) Okrasite s svežimi zelišči in sokom limete.