Pilaf iz prosa, mladega graha in brusnic

Proso je čudovito žito, ki nas uravnoteži, kadar se počutimo preveč težke. Po lastnostih je lahko, suši in greje. Po okusu je sladko-trpko. Je bogat vir beljakovin, kar pomeni, da za prebavo potrebuje malček več časa. A uravnotežen recept, kot je ta, omogoči, da proso uživamo brez občutka teže. Ker hitro oksidira, ga ne kupujte na zalogo. Shranite ga v dobro zaprti posodi, kozarcu, nekje na hladnem. Lahko tudi v hladilniku.  

Tale receptek paše super k solati iz topinamburja in belušev.

 

POTREBUJEMO  

  • ½ skodelice prosa (ga ni potrebno sprati)
  • ¾ čajne žličke soli
  • 2 stroka kardamoma, nežno odprtega
  • 1 čajna žlička trpke hladilne masale (4 čajne žličke komarčka, 4 čajne žličke koriandra, 1 čajna žlička črnega popra, 1 čajna žlička trsnega sladkorja; vse zmeljemo in imamo na zalogi).
  • ½ čajne žličke mletega kumina
  • 1 čajna žlička gija ali olivnega olja
  • ½ skodelice svežega ali zamrznjenega zelenega graha
  • 2 jušni žlici sušenih  brusnic
  • 1 jušna žlica svežega, nasekljanega peteršilja, koriandra ali kopra
  • kanček soka limete

Če je vaša prebava bolj vatasta (napenjanje, zaprtje, plini), bo mogoče proso za vaš sistem preveč zračno (suho). V tem primeru ga uživajte občasno. Dodajte mu gi ali olivno olje.  

Če je vaša prebava bolj ognjena (driska), brusnice nadomestite z rozinami. V tem primeru uživajte proso zgolj občasno.  

 PRIPRAVIMO 

1 ) Najprej proso popražite na suho, da "spusti aromo". Na srednjem ognju, za nekje 4 do 5 minut. Naj se obarva nežno rjavo.  

2 ) Nato zavrite 1 ½ skodelice vode.  

3 ) Z vrelo vodo prelijte popraženo proso, dodajte sol, kardamom, masalo, kumin in gi in premešajte. Pokrite, zmanjšajte ogenj in dušite nekje 25 minut; dokler žito ne vpije vse vode in postane polno. Če je kakšen kosek še trd, dodajte še nekaj vode in dušite še 5 do 10 minut.  

4 ) Odstranite z ognja in dodajte grah in brusnice. Pokrijte. Pustite stati nekje 5 minut. Z vilico odstranite kardamom.  

5 ) Okrasite s svežimi zelišči in sokom limete.