Znebimo se tesnobe. Umirimo vata došo.

Tesnoba (anksioznost) je neizogiben del življenja v sodobni družbi. V življenju so situacije, v katerih je primerno in razumno, da se nanje odzovemo z določeno mero tesnobe (npr. izguba, neuspeh). Bilo bi nekaj narobe, če v takih situacijah ne bi čutili nobene zaskrbljenosti.

A težava nastane, če je tesnoba tako močna, da nas ovira v vsakdanjem življenju, da nimamo več vpliva nanjo. Da vztraja, tudi ko nevarnosti ni več. Takrat gre za bolezensko tesnobo oz. anksiozno motnjo (v tem primeru bo potrebna pomoč strokovnjaka).

A ker iz malega raste veliko (in ker je mnogokrat dobro, da malo ne postane veliko), je prav, da poznamo kakšen preventivni ukrep, ki ga imamo na zalogi, ko nas obiščejo strah, zaskrbljenost in tesnoba.

Spodaj zato podajam glavni vzrok nastanka tesnobe, ki je begajoč um. Ter 4 možnosti za nekakšen »trening možganov«, kako tak um zaustaviti. Ker je ajurveda celostna veda, se ustavim še pri prehrani, dveh antitesnobnih receptih: za čaj in shake ter zeliščih, ki umirjajo hiperaktiven um. Bodisi kot aromaterapija ali kot masaže z olji oz. kopeli.

Ajurveda: tesnoba je vata neravnovesje

Vata neravnovesje se izraža kot strah, zaskrbljenost, tesnobnost*, občutek praznine, dvoma o sebi ipd. Hiperaktiven um prešinjajo misli o prihodnosti, seveda v najbolj grozeči različici … »Kaj če …« Kaj če moj šef ni zadovoljen s projektom? Ali bo moja žena nocoj pravočasno prišla domov? Ali ga prešinjajo obtožujoče misli o preteklosti.

Ne morem več spremeniti. Zgodilo se bo najhujše.

Tesnobo občutimo, ko um ni povezan s tukaj in sedaj. To pomeni, ko um šviga v preteklost ali v prihodnost. Morda se obtožujemo zaradi dogodkov v preteklosti; le zakaj smo ravnali tako in ne drugače? In ker stvari za nazaj ne morem spremeniti, se počutimo tesnobne. Ali nas skrbi, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, četudi je nemara trenutno vse okej. Ker si največkrat »izmišljamo« najbolj črne scenarije o svoji prihodnosti, nas seveda zagrabi tesnoba.

Kaj storiti, ko nas tesnoba dobi v svoje kremplje

Ko občutite zaskrbljenost, strah, tesnobo, se vprašajte: se je to neprijetno čustvo pojavilo sedaj? Se dogaja kaj takega, da je ta občutek upravičen? Če ne, potem živite ali v preteklosti ali v prihodnosti. Ker pa nanju ne moremo vplivati, kot že rečeno, čutimo tesnobo. Um, namesto da bi bil v stiku z našim telesom**, lepo tava po svoje ... Telo namreč nima izbire: lahko je le tukaj in sedaj!

Tavajoči um, ki poraja misli, ki ustvarjajo strah, zaskrbljenost in tesnobo, je zato potrebo ustaviti. Prenehati moramo z obtoževanjem sebe zaradi preteklosti in prenehati moramo s fantaziranjem o strašnih stvareh, ki »se bodo zgodile v prihodnosti«. Naš cilj je: biti tukaj in sedaj. Biti v telesu. (Eno z drugim je povezano.) Biti v tukaj in zdaj in v telesu je predpogoj, da se umiri živčni sistem*** in se ustvari čustveno ravnovesje. Ali povedano z ajurvedo: je predpogoj, da doša vata »spet pade v ravnovesje.«

S čim in kako nadomestiti misli, ki porajajo tesnobo, strah, skrbi

Z afirmacijami, hvaležnostjo, zavedanjem sedanjega trenutka in osredotočenjem na dih

1 ) Afirmacije

Z afirmacijami se premikamo proč od negativnih k bolj prijaznejšim mislim. Ključno je, da izberete afirmacijo, za katero verjamete, da je (lahko) resnična. Npr. če še ne verjamete v »Srečna/n sem«, raje recite: »Odpiram se sreči« itd.

2 ) Hvaležnost

Naslednja možnost je zamenjava negativnih misli s hvaležnostjo. Ko um blodi po preteklosti/prihodnosti in nam tako povzroča strah, zaskrbljenost, tesnobo, pozabimo na to, kaj se dogaja okoli nas. Kaj je lepega v našem življenju. Npr.»Hvaležna sem, da imam možnost, da rastem in se spreminjam. Da me prav zdaj nič ne boli. Da imam računalnik in toplo sobo.«

Ko vadimo hvaležnost, vadimo prisotnost tukaj in sedaj in se tako odmikamo tesnobi, strahu, skrbem.

3 ) Zavedanje sedanjega trenutka (tudi čuječnost)

Ozavestite, da so misli, ki porajajo negativna čustva, kot je strah, tesnoba, zaskrbljenost v bistvu spomini na pretekle dogodke ali (nekoristno) »fantaziranje« o prihodnosti. Ne dogajajo se sedaj. Zadihajte! Poglejte naokoli! Občutite sedanji trenutek z vsemi čuti. Povežite vaš um in telo z zdaj!

4 ) Osredotočanje na dih

Nikoli dovolj-krat povedano: zavestno dihanje je odločilnega pomena za čustveno ravnovesje. Dihanje je v telesu. Sedanji trenutek je v telesu. Um je v telesu. Čustvene izkušnje filtriramo skozi telo. Zato dovolite »grdim« mislim, da vas (vaše telo) zapustijo preko diha. Ko opazite, da spet razmišljate negativno, preusmerite pozornost na telo in dih. Predstavljate si, da vse negativne misli, ki porajajo strah, zaskrbljenost, tesnobo izdihate iz telesa. Vaš dih postaja sproščen, zadovoljen, globok, miren. 

In zdaj še obljubljena recepta ter zelišča …  

Antitesnoben vata čaj

  • 1 čajna žlička komarčka
  • 1 čajna žlička kumina
  • 1⁄2 čajne žličke koriandra
  • 1⁄2 čajne žličke sveže naribanega ingverja
  • limonin sok
  • surovi trsni sladkor za okus

Pri nas dobite tudi že pripravljeno OJAS VATA čajno mešanico "RELAXING".

»Anxiety go away« shake 

  • 10 surovih mandljev (namočenih čez noč, in olupljenih)
  • 1⁄2 « skodelice filtrirane vode
  •  1⁄2 skodelice kokosovega mleka
  • 1 zrela banana
  • ščepec kardamoma v prahu

Vse sestavine zblendajte. In takoj popijte.

Prehrana, ki pomirja vato. Glej: Priporočila za prehrano po došah

Kopeli & eterična oz. zeliščna olja

Neravnovesje vate (kot je tesnoba) umirja tudi vroča kopel. Privoščite si jo z eteričnimi ali AYUMI masažnimi oz. olji za kopel. Priporočamo AYUMI TRANQUILLITY olje.

Eterična olja, ki umirjajo vato so: sivka, vanilija, grenivka, komarček, poprova meta. Tj. vsa olja, ki so po naravi topla, sladka in kisla. Ali nekaj kapljic eteričnega olja pred spanjem kanite na blazino.

Izpostavim naj še prehransko dopolnilo šankha pušpi (lahko ga prednaročite). Več o njem v gratis e-knjigici Ajurveda in psihologija.

Masaža, tudi samomasaža

Tudi masaža pomirja živčni sistem, pomlajuje in »podmaže« tkiva (tudi kožo) ter spodbuja zdrav krvni obtok. Olje prej nekoliko segrejte (nikakor ne preveč). Tako se bo še bolj učinkovito vpilo v kožo in tkiva. Za kopel in masažo uporabite naša AYUMI masažna oz. olja za kopel.

Super ajurvedska zelišča proti tesnobi

Od močnejših zeli so primerna: ašvagandha, brahmi in tulsi. 

Ašvaganda slovi po tem, da podpira telo, ko se to sooča s stresom in tesnobo, medtem ko umirja um.

Brahmi je ena najslavnejših ajurvedskih zelišč za možgane in živce.

Tulsi preprečuje psihološki stres, niža nivo stresnega hormona kortizola.

*Tesnoba je kronična ali intenzivna zaskrbljenost. Depresija je dolgotrajna in akutna žalost. V članku govorimo o anksioznosti, strahu, skrbi in ne o anksioznih motnjah oz. bolezenski tesnobi. Ta nastane, »če je tesnoba tako močna, da človeka ovira pri vsakodnevnih dejavnostih in mu povzroča trpljene, če tesnoba vztraja, tudi ko nevarnosti ni več, če oseba tesnobe ne more kontrolirati oziroma, če tesnoba kontrolira osebo, gre za bolezensko tesnobo oziroma anksiozno motnjo. *doc. dr. Mojca Drnovšek, dr. med.

**Telo je naš najboljši učitelj predmeta zavedanja sedanjega trenutka. Ne skrbi ga za prihodnost in ne obtiči v preteklosti. Ne ukvarja se z lastnim videzom ali se sprašuje, če je ljubljeno. Telo enostavno je. Kadar smo izven telesa, nam pogosto tudi »manjka časa«, saj nismo navzoči v sedanjem trenutku - biti v telesu in biti povezan s sedanjostjo namreč hodita z roko v roki. *dr. Bo Forbes

*** Zapomnite si, da se naš živčni sistem ne odziva zgolj na nevarnosti v zunanjem okolju, ampak predvsem na nevarnosti v naši notranjosti: tj. odziva se na naše občutke, misli in čustva. In ta so, kot smo zgoraj že omenili: za nazaj obtožujoča in za vnaprej grozeča. Skratka tesnobna.