Poletje in prilagoditev nanj

Poleti, ko je zemlja najbližje soncu in narastejo temperature, je čas za nekaj sezonskih prilagoditev. Poletje je tako obdobje, ko se oblačimo lahkotneje. Je obdobje aktivnosti na prostem. Poletje je sezona potovanj in počitnic. Kakorkoli, poleti občutimo učinke vročega vremena; ki se npr. izražajo kot pekoča in koža, ki se prekomerno poti. Pa naprej kot dehidracija ter opoldanska utrujenost.

Pita doša, pita agni 

Če ste po naravi bolj ognjeni (pita doša), je poletje za vas del leta, ki vam je najmanj všeč. Ga najtežje prenašate. Na trenutke imate celo občutek, kot da vam »gori kri«.  

Ste nemara opazili, da se se vam refluks ali/in kožni izpuščaji pojavljajo zgolj v poletnih mesecih? Če je tako, je to verjetno zaradi tega, ker je vaša pretežno ognjena prebava (tj. pita, trikshna agni) neuravnotežena. Uravnotežite pa jo s pita načinom prehrane. Več v e-knjižici: Priporočila za prehrano po došah.

Vročina, šibak prebavni ogenj

Nekateri med poletjem občutimo, da je naša prebava neredna (zračna, vata prebava); tj. vroče nam je, a naš prebavni ogenj je šibak. Nismo pretirano lačni, a tudi nekako se ne moremo nasititi. To s takšno prebavo v poletnih mesecih je »kar triki« … Saj so hrana in začimbe, ki prebavo spodbujajo, po svoji naravi vroče. Ingver, čili, cimet ipd. lahko v tem delu leta zgolj poslabšujejo pita neravnovesja.

Da bo prebava poleti okej (sploh, če je ta neredna), segajte po začimbnicah in zeliščih, kot so: komarček, koriander, klinček, kanček kurkume in sveža zelišča. Ki jih v tem delu leta res ni težko gojiti. Posadimo jih na vrt. Ali v lončke na balkonu, okenski polički. Vsa bodo super za poletno kuhinjo.

Sezonska hrana

Hrano kuhajte, da ostane »vibrant«; segajte po sezonskih pridelkih. Narava točno ve, kaj nam v tem času dobro dene oz. ohlaja naše telo. Ohlajajo npr.: zukini bučke, komarček, vsa zelenolistna zelenjava, kokosov oreh, kumare, limeta, meta.  

Pa kokosovo voda, sok aloe vere. Ter vsa hrana, ki je po okusu sladka, grenka, trpka. S tako hrano uravnavamo presnovo. 

S takšno hrano bo telo tudi nekako osušilo presežek vlage, ki se je nakopičila preko pomladi. Ogljikovi hidrati iz sadja in zelenjava pa bodo z energijo podprli vaše poletne aktivnosti.

Kokos

Kokos v vseh svojih različicah je čudovita hrana za poletne dni. Prav tako bo krasen za nego las in kože. Pri nas dobite res izjemno organsko kokos olje za lase z zelišči. Pa tudi 100 % kokos olje. Poleti je krasna hladilna nega tudi nega z izdelki iz vrtnice. Priporočamo rožno vodico, rožno meglico, tonik iz vrtnice, kremico iz vrtnice.

In vsi izdelki iz nima, sandalovine.

Če je vaša prebava ostra, ognjena, bo kuhanje z organskim kokosovim oljem zanjo najboljša rešitev. Kokosovo olje lahko poškropite tudi po vroči/ kuhani hrani, a ne jejte ga neposredno iz kozarca oz. s surovo hrano; saj hladno kokosovo olje lahko povzroča blokade v telesnih kanalih/ shrotah.

Če imate poleti neredno ali šibko prebavo, boste največ od kokosovega olja prejeli tako, da ga vmasirate v kožo. Najboljša izbira za vas za kuhanje pa bo gi, ki je po svoji naravi tudi malček ognjen.

Poletno dieto/ kuhinjo ohranjamo v zgodno jesen, nekje do okoli 15, 18 stopinj Celzija. Na ta način podpiramo telo, ko gre to skozi prehod nakopičene vročine med poletjem v jesen.

Zamrznjena, ledena hrana ni okej!

Upoštevajte, da zamrznjena hrana in ledene pijače ne spadajo v kategorijo po naravi mrzle hrane. Ledene pijače in sladoled vam dajejo občutek takojšnje ohladitve, a počasi (s)krčijo in poškodujejo prebavne poti/ kanale.

Zato ajurveda ter tradicionalne medicine ne priporočajo uživanja zamrznjene hrane med poletjem.

Še nekaj priporočil za prehrano

Med poletnimi meseci se izogibajte hrani, ki je po svojih lastnostih vroča, ki greje, kot tudi hrani z visoko vsebnostjo žvepla (čili, ingver, vroče omake, paradižnik, čebula, česen, asafoetida, črna sol). Naprej, težki hrani (beljakovine, pšenica) in suhi hrani (krekerji, kvašen kruh, stročnice velikih zrn. Ocvrti hrani, kavi in alkoholu, kisli hrani (kisla smetana, kupljen jugurt, vinski kis, limona, sojina omaka, shranki, fermentirani siri, rumenjak. Zmanjšajte vnos hrane, ki je po svojih lastnostih kisla, slana in pekoča.

Poletje ni čas za detox

Poletje tudi ni čas za razstrupljevalne tretmaje. V tem delu leta ne izvajajte razstrupljanja, razen po navodilih usposobljenega strokovnjaka. Detox lahko sedaj »pregori jetra«, kar vodi do neželenih neravnovesij; tj. težav z zdravjem. Lahko pa za sprotno čiščenje jemljete našo uravnoteženo recepturo triphala. Primerno za vsa neravnovesja oz. doše.