Začimbna mešanica "za vsakogar in za povsod"

Nežno rumene barve in blagega okusa je ta mešanica čudovita, če želite v vašo kuhinjo vpeljati več začimb. Začnete tako, da jo dodate zgolj ščepec ali dva na obrok. Nato postopoma povečujete na ½ čajne žličke na osebo na obrok.

Fina je tudi, če ste na potovanju ali si kako drugače ne morete kuhati sami. V tem primeru kar potrosite po hrani nekaj ščepcev. Odlična bo za prebavo.

Mešanica je ustrezna za vse slane jedi; kot so juhe, žitarice, zelenjava, solate, beljakovinske jedi, kičari in slane mlečne jedi. Dodate jo lahko tudi v zelenjavni smuti.

POTREBUJEMO
  • 2 jušni žlici semen koriandra
  • 2 jušni žlici komarčkovih semen (Foeniculum vulgare)
  • 1 čajno žličko kumina v zrnu (Cuminum cyminum)
  • 1 čajno žličko mlete kurkume

PRIPRAVA

1 ) Vsako začimbo "na suho" popražite. Tj. brez olja. Najbolje v litoželezni ponvi. Point je v ravno pravšnji temperaturi.

2 ) Začnete s koriandrom. Ta zahteva največ časa. Nekje 5 minut. Med praženjem neprestano mešajte. Koriander mora biti temno rjavo zlat. Ko končate s koriandrom, ga odstavite v suho posodo. Enako metodo uporabite pri praženju komarčka, kumina in kurkume. Pri kurkumi zmanjšati ogenj.

3 ) Začimbe naj se ohladijo. Nato jih zmeljite v električnem mlinčku. Hranite v zaprtem kozarcu na suhem daleč od svetlobe.

4 ) Lahko pa začimbe ne prepražite, jih samo zmeljete. In jih dodate na začetku kuhanja oz. pustite, da med kuho ipd. sproščajo aromo nekje od 10 do 15 minut.