6 stopenj razvoja bolezni po ajurvedi

Ajurveda pravi, da kakršnokoli zdravljenje, ki je osredotočeno zgolj na simptome, ni dobro. Najboljše zdravljenje je tisto, ki upošteva celostno obravnavo in ne povzroča drugih obolenj/ nima stranskih učinkov.  

Kopičenje česarkoli vodi v neravnovesje

Ajurveda zdravje prej kot neko nespremenljivo stanje vidi kot dinamičen proces. Tudi bolezen je dinamičen proces s številnimi dejavniki, ki vodijo do neravnovesja. Običajno se neko obolenje prične s presežkom (kopičenje) določene hrane, dejavnosti, čustev ali načina razmišljanja.

Ni kar tako, da se nekega lepega dne zbudimo bolni. Ponavljajoče stanje neravnovesja sčasoma (tedni, meseci ali celo leta) pripelje do nastanka bolezni.

Ajurveda prepoznava 6 stopenj bolezni. Njeno prizadevanje je usmerjeno v uravnavanje neravnovesij v najzgodnejši stopnji. Bi rekli v preventivo. Ta vključuje hrano, ki jo uživamo, način življenja, ki ga vodimo, zelišča in zeliščne pripravke.

1.     Stopnja: KOPIČENJE

V osnovi vseh obolenj po ajurvedi »stoji« neravnovesje doš. V prvi stopnji se motena doša nakopiči na svojem sedežu. Npr., če vsakodnevno uživamo suho in mrzlo hrano, kot so npr. čips in ledene pijače, to lahko vodi do kopičenja doše vata v črevesju (ki je primarni sedež vate). Če se vata kopiči hitreje, kot jo lahko umirja oz. izloča telo, se prične nalagati. Na tej stopnji občutimo manjša in blažja neravnovesja (v počutju npr.), a še ne nekih vidnih simptomov.

V tej prvi stopnji se skuša telo samo vrniti v normalno stanje. V stanje ravnovesja. Pomagamo mu s primerno hrano, aktivnostmi. Npr. doma imamo torto. Dva dni zapored si jo privoščimo pri kosilu in ob večerji. Tretji dan naša prebava ni več okej, zaprti smo, tako si torte niti ne želimo več. Bolj nam ustreza lažja, začinjena hrana. Tako nekako se na tej prvi stopnji relativno enostavno vrnemo v ravnovesje. Če le še znamo poslušati to notranjo modrost telesa. Zaradi katere smo usposobljeni, da razvoj neravnovesij ustavimo že v startu.  

2.     Stopnja: POSLABŠANJE

Če procesi neravnovesja niso ustavljeni na prvi stopnji, doša, ki ni v ravnovesju, ostaja v svojem sedežu (v primeru vate gre za črevesje), simptomi se tu krepijo. Pita neravnovesje vključuje težave z želodcem na prvi stopnji; na drugi stopnji gre že za nezmožnost prebavljanja (pomanjkanje želodčne kisline in prebavnih encimov).

Neuravnotežena doša na drugi stopnji je v pripravljenosti, da se premakne iz svojega sedeža po telesu.

Z malo zavedanja lahko bolezen na drugi stopnji ustavimo. Ponovno gre za subtilnost, da zmoremo občutiti neravnovesje, ki ga uravnotežimo (se vrnemo v normalno stanje) tako, da prilagodimo prehrano in način življenja.

Na tej stopnji je zelo pomembna prehrana. Lažja hrana, zeliščni čaji za došo, preskakovanje večerje … Je nekaj idej, kako hitro ustaviti širjenje neravnovesja.

Do druge stopnje pripelje vate pomanjkanje počitka, pite alkohol ali preveč začinjena hrana in kaphe neredna vadba (zaležanost).

3.     Stopnja: ŠIRJENJE

Na tej stopnji se motena doša razširi iz svojega sedeža v (po) krvnem obtoku. Simptomi prizadenejo tudi druge dele telesa, a niso kronični. So opazni, a še vedno ne predstavljajo neke velike težave.

Če povemo drugače: prve tri stopnje bolezni se prej kot na bolezen nanašajo na splošna neravnovesja doš. Če umirimo došo pred četrto stopnjo, tako ajurveda, bo najlažje spet vspostaviti ravnovesje (normalno stanje).

Na tej stopnji ajurveda priporoča specifične tehnike čiščenja, kot je postenje in tradicionalni sistem razstrupljanja, poznan kot pančakarma (Vinod Verma sistem čiščenja razširi na septakarmo). Hitro ukrepanje in preventiva sta prav tako pomebni. Nadalnje je na tej stopnji pomebno, da se ozremo nazaj (nekaj mesev nazaj) in prevetrimo svoje prehranske navade in vzrorce načina življenja, ki so morebiti vodili do neravnovesij. Ko jih, ajurveda priporoča, da prehrano in način življenja prilagodimo neravnovesju doše.

4.     Stopnja: PREMIK

Če se neuravnotežena doša ne povrne v ravnovesje na tretji stopnji, »se spravi« na šibke organe in sisteme v telesu. Šibkost povzročajo številni dejavniki, kot so: genska pogojenost, nepredelane travme, potlačena čustva, energijske blokade, zasvojenost, infekcije, mikrobi odzunaj.

Ko nakopičena doša vstopi v šibko območje, se pomeša s tkivom (dhatus) tega območja, tako je vzrok funkcionalnemu neravnovesju na globlji celični ravni.

Na zahodu običajno zaznamo simptome šele na tej, četrti stopnji. Šele tu smo pozorni oz. opazimo, da nekaj ni okej. Če ravnovesje/stanje na tej stopnji ni zdravljeno, postane bolezen, ki se razširi. Zdravljenje je na tej stopnji že bolj zahtevno, zato ajurveda priporoča strokovno obravnavo (in to, kolikor se da hitro). Izkušen terapevt bo znal določiti in zdraviti neravnovesje, da se tako izognemo kasnejšim zapletom. Osnovno zdravljenje vključuje zeliščna prehranska dopolnila, prehranska vodila, prakse razstrupljanja in spremenjen življenjski slog. 

Vse terapije na tej stopnji so usmerjene v umirjanje nakopičene doše, v čiščenje nečistoče iz tkiv, odstranitev ame (toksini) in v spodbudo agnija (prebavni ogenj).

5.     Stopnja 5: MANIFESTACIJA

V tej fazi so simptomi jasno opazni, jih lahko opišemo. Večina ljudi, ki jih srečate pri zdravniku je na peti ali šesti stopnji bolezni. To je tako zato, ker uradna medicina določa (išče) simptome za določitev diagnoze in zdravljenje (in ti se prav razbohotijo šele sedaj).

Doša, ki se kopiči, se na tej stopnji vdela v tkiva. Na tej stopnji se zdravijo simptomi; terapije čiščenja se izvajajo z namenom, da obnovijo zdravje tkiv. Z uporabo omenjenih metod še lahko še pozdravimo bolezen.

Ponavljamo; upoštevamo način prehrane, skladen z našo osnovno došo (neravnovesjem), uživamo manjše količine hrane; vse z namenom, da ne kopičimo ame.

Na tem mestu si oglejte še: 

Stopnja 6. KRONIČNO NERAVNOVESJE

Na tej zadnji stopnji se bolezen polno manifestira s simptomi, ki so zelo resni (to so kronične bolezni). Ta faza se imenuje stopnja diferenciacije. Posebni znaki bolezni postanejo jasni. Npr. sladkorna bolezen je prepoznana na stopnji pet, ampak dokler ni stopnje šest, je ne moremo določiti kot sladkorno bolezen tipa 2. Nastopijo strukturne spremembe in komplikacija drugih organov.

Tudi na tej stopnji upanje za ozdravitev ostaja. Potrebujemo moč volje in pravo zdravljenje. Pančakarma čiščenje in drugi procesi razstrupljanja so med prvimi praksami,  skaterimi se v ajurvedi lotimo zdravljenja bolezni na šesti stopnji. Pa zeliščne terapije, dieta, življenjski slog, s pomočjo katerih odstranimo presežek nakopičene doše in amo. Da znova okrepimo in ojačamo tkiva, se poslužimo obnovitvenih terapij.

Po ajurvedi bolezen ni nikoli absolutna. Še tako resna bolezen ima v sebi potencialno možnost ozdravljenja. Oz. z zaupanje in odprtim srcem pozdravimo še najbolj trdovratno bolezen.