Ajurvedska priporočila za moške

Velja prepričanje: "Moški se za zdravo življenje odločajo, ker želijo bolj izklesano telo ali/in večjo spolno moč." A ni vedno tako. Vse več moških vse več pozornosti namenja (tudi) tako imenovanemu mentalnemu wellnessu. Zanima jih, kako se uspešno spopadati s stresom, kako doseči izpolnjeno in srečno življenje.

Kako jim pri tem lahko pomaga ajurveda?

Najprej: vsako telo se sestoji iz petih snovnih prvin (treh doš). Za ohranjanje zdravja ter za kakovostno in dolgo življenje je potrebno vse tri ohranjati v ravnovesju.

In drugič: poznati je potrebno svojo osnovno naravo (prakriti). In si urediti življenje v skladu z njo. Za vpogled v to, kakšna je vaša osnovna narava, rešite QUICK DOŠA TEST.

Tretjič pa: vsaka doša ima svoje značilnosti. Vsaka opravlja svojo nalogo v telesu. Vsaka potrebuje specifičen pristop k uravnovešanju.
 
KAPHA

Kapha sestavlja trden del telesa (kite, mišice) in upravlja oblikovanje novih celic, jih obnavlja. Med seboj povezuje telesne organe. Telesu daje trdnost in težo. Z njo povezujemo vitalnost, spolno moč oz. moč nasploh, vzdržljivost, potrpljenje, stabilnost. Sestoji se iz vode in zemlje.

Da bo kapha v ravnovesju priporočamo:

  • Redno razstrupljanje (triphala, kitchari) in vzpodbujanje prebavnega ognja (agnija). Z namenom sprotnega čiščenja strupov iz telesa in uspešne presnove hranilnih snovi. Več o ami (toksinih) v blogu: "Ama - toksičen stranski produkt slabe prebave (tako hrane kot misli in čustev)".
  • Izogibajte se preveč slanim, kislim in pekočim okusom oz. hrani.
  • Uživajte dovolj beljakovin! Poleg mesa, jajc in mlečnih izdelkov, v jedilnik vključite kvinojo, stročnice, oreščke in semenke, chia semena ter konopljina semena. Pa tudi tofu, tempeh, avokado. Zanesljiv izvor beljakovin je tudi že omenjen kitchari.
  • Če jeste meso, si pripravite vegetarijanski jedilnik vsaj 1-krat tedensko (meso je težko prebavljivo).
  • Izogibajte se nepravilnemu kombiniranju hrane (npr. kombinacija sira in ocvrte hrane; "pohan" sir - katastrofa ... ).
  • Mesa (mesnih izdelkov) nikakor ne kombinirajte z mlečnimi izdelki (mlekom).
  • Pozabite na prigrizke med obroki. Jejte 3-krat dnevno, želodec napolnite do dveh tretjin.
  • Sadje uživajte samostojno!
  • Pijte dovolj vode.
  • Privoščite si dovolj počitka (vsaj 7 do 8 ur dnevno).
  • Izvajajte samomasažo (abhyango) ter tako okrepite tkiva in mišice, sprostite napetost oz. preženite utrujenost. Za ta namen so super naša AYUMI masažna olja, še posebej MUSCLE in DETOX. Izpostavljamo pa tudi HESH Maha Narayan olje z več kot 40 ajurvedskimi zelišči; tradicionalna receptura.
  • Ne zanemarite redne telesne dejavnosti. Ta naj ne bo zgolj posledica nečimernosti. Vadba poleg tega da zagotavlja telesno prožnost, blagodejno vpliva tudi na umsko ter čustveno ravnovesje. To krepi občutek samozavesti in poguma.  

PITA

Pita je telesni ogenj (agni). Nanaša se na vse, kar je povezano s prebavo in vsrkavanjem/presnovo. Odgovorna je za vid, lakoto, žejo, uravnavanje vročine, mehkobo, lesk, dobro voljo, intelekt, umsko lucidnost in spolno moč. Jasen um (vizija, osredotočenost) in zdrava tekmovalnost spadajo v domeno ognjene pite.

Kako jo nadzorovati«?

  • Tiho ali glasno ponavljanje svetih zlogov, besed ali stavkov (mantranje) umiri pito.
  • Prav tako pitje solarne vode. Zeleno obarvano steklenico napolnite s svežo vodo in jo za en dan postavite na sonce. Pitje solarne vode bo uravnovesilo in ohladilo srčni center (težave s srcem ima kar 70 do 90 odstotkov moških).  
  • Izogibajte se kisli, slani in začinjeni hrani, tj. vsej hrani, ki povečuje pito. Procesirani, preveč mastni, fermentirani hrani in razhudnikom (razen, če se te naučite uravnovesiti z začimbami in zelišči). Glejte: pita priporočila za prehrano. 
  • Uživajte tako imenovane zdrave maščobe (maslo, ghi - prečiščeno maslo, lahko ga pripravite sami -, avokado, kokosovo olje, ekstra-deviška rastlinska olja). Te so pomembne za številne funkcije v telesu - tudi za nastajanje testosterona.
  • Izogibajte se stresu. Stres zmanjšuje libido in vodi do težav z erekcijo (z omenjenimi težavami se sooča kar 20 do 30 odstotkov moških). Seveda pa vzrok ta tovrstne težave ni vedno stres: vzrok  za oslabljeno erektilno sposobnost lahko izvira iz hormonske, vaskularne ali nevrološke motnje.
  • Vadite preponsko dihanje (usmerite dih v popek).
  • Smejte se! In to veliko! Smeh bistveno zmanjšuje stopnjo stresnega hormona kortizola.
  • Pomislite še na spanje, na nenujna zdravila, alkohol, tobak, celo mamila. Nikakor ni potrebno, da so del vašega življenja.  

Pri soočanju s stresom vam bodo pomagala naslednja zelišča: shankha pušpi, ašvagandha, brahmi, sladki koren, ginseng (ta bodo obenem nahranila nadledvično žlezo).

Izguba las

S prekomerno pito je povezana tudi izguba in prehitro sivenje las. Oboje povzroča stres oz. preveč vročine v glavi, skupaj z dednostjo. Pa tudi kozmetika, s preveč kemije in nepravilna prehrana. Ajurvedski šamponi in ajurvedska zeliščna olja (predvsem olje za rast las in kokosovo, obogateno z zelišči) za lase (z masažo lasišča) bodo skupaj z življenjskim slogom nevšečnosti omilili.

Zelišča, ki so v ajurvedi top za spodbudo rasti las so: BHRINGARADŽ, AMLA in BRAHMI. Vse najdete v naših oljih ter šamponih za lase. Zeliščna olja za lase poskrbijo tudi za močne in krepke lase.


IN ŠE:
Zdravje las je v ajurvedi tesno povezano z zdravjem črevesja. Črevo je nekakšna cev preko katere potujejo hranila v kostno tkivo (in lase). Zagotovite urejeno prebavo in zdravje črevesja z vsakodnevnim uživanjem zgoraj že omenjene TRIFALE.

Poskrbite tudi za pravilno prehrano. Lasje so v največjem deležu sestavljeni iz beljakovin in vode. Zato v prehrano uvedite živila z visoko vsebnostjo B vitaminov, folatov in omega 3 maščobnih kislin. Glejte tudi že omenjena priporočila za prehrano.

VATA

Vata se sestoji iz prvin etra in zraka. Tako izvaja funkcije povezane z gibanjem in prostorom. Upravlja vse telesne gibe, krvni obtok, dihanje, iztrebljanje, funkcije, povezane z živci in možgani, govor, občutke, sluh, občutenja, kot so strah, tesnoba, žalost, navdušenje ... Pa naravne potrebe, oblikovanje zarodka, spolni akt in pomnjenje (dr. Vinod Verma, Preprečevanje demence).  

Da dosežete umirjeno vato
  • ne glede na vse poskrbite za neko rutino, konstantnost ali red v življenju (odhod v posteljo vedno ob isti uri, topli, oljni, tekoči obroki, oljenje telesa, redno izločanje, meditacija, dihalne vaje ipd.)  

Prostata - tudi ta lahko povzroča zaskrbljenost

Majna žleza, ki se nahaja tik pod sečnim mehurjem, v oblika oreha, mnogim moškim povzroča velike težave. Prispeva k volumnu semenske tekočine in omogoča semenčicam gibljivost. Po 40 letu se prične večati (torej v pita življenjskem obdobju).

Ker je prostata del urinarnega trakta, ajurveda priporoča redno odvajanje vode (vsaj 4 do 5-krat dnevno). Nezadrževanje naravnih potreb.

Kumin, koriander, komarček v čajni kombinaciji (enaka količina) nahranijo urinarni trakt, ga spodbudijo k izločanju.  

Poskrbeti je potrebno za agni in uravnoteženi doši pita in vata. Prav tako se je potrebno izogibati preveč sedečemu načinu življenja.

Za zdrav urinarni in reproduktivni sistem (vključujoč prostato), priporočamo zelišča, kot so: šiladžit, gokšura, tudi že omenjena ašvaganda. Pa gugul.

Krepitev plodnosti

Za krepitev plodnosti ajurveda priporoča uživanje riža, datljev, rozin, mandljev, vodnega kostanja, medu, gija in trsnega sladkorja …

Zdrav in umirjen um

Poleg vsega je smiselno poskrbeti za:

  • Prepoznavanje in zdravo izražanje čustev.
  • Omislite si prostor, kjer se boste počutili varne, kamor se boste lahko zatekli, ko boste vzemirjeni.
  • Naučite se umiriti um.
  • Pomirite se s preteklostjo in sedanjostjo.
  • Verjemite, da je vsaka stvar za nekaj dobra, vse ima svoj namen.
  • Oproščajte, sebi in drugim v prid.