Trifala (triphala) - Uravnotežena receptura za razstrupljanje, obnovo in ravnovesje

Pomlajevalni prehranski dodatek. Zeliščna mešanica za ohranjanje vsesplošnega ravnovesja in pravilnega izločanja. Daje energijo. Poskrbi za dobro počutje in zdravje.  

Trifala je zagotovo najslavnejša tradicionalna ajurvedska receptura/pripravek oz. zeliščna mešanica. Zakaj jo je doletela takšna čast? Ima izjemno (edinstveno) sposobnost nežnega čiščenja in razstrupljanje organizma; medtem pa obenem še nahrani in obnovi celice, tkiva …  


Trifala ali "troje sadežev"

V prevodu trifala pomeni “troje sadežev”. Trifala je mešanica treh posušenih sadežev v prahu (brez semen) v enakih količinah. Ti sadeži so: amla, haritaki in bibhitaki. S pomočjo vseh treh rastlin lahko okrepimo zdravje – vse tri rastline so rasajane. "Rasajana snovi obnavljajo telo in um, preprečujejo razkroj in odložijo staranje", pravi L. Vasant.  
Obstajajo tradicionalni ajurvedski zdravilci (vaidyas), ki zaradi številnih blagodejnih lastnosti mešanice »pri zdravljenju« uporabljajo le trifalo … 
 Trifala vsebuje 5 od 6 ras (vse, razen slane rase torej).


"Kaj dela trifala"

Odstranja presežek vate, pite in kaphe iz organizma: prinaša ravnotežje ter pravilno delovanje sistema/organizma. Če povemo še drugače: trifala pomaga ohranjati ravnovesje vseh treh doš. Kar pomeni, da jo brez slabe vesti jemljemo, ko ne vemo natančno, kje se skriva vzrok naših težav (ali kot pravimo v ajurvedi neravnovesij/vikriti); in sicer tistih telesnih kot onih duševnih neravnovesij.
Daje tudi energijo. Deluje kot blag laksativ (zagotavlja pravilno izločanje). Čeprav trifala nikakor ni namenjena le odpravljanju zaprtja.
Običajno jo jemljemo dnevo, kot prehransko dopolnilo, ki pomaga vzdrževati ravnovesje vseh 3 doš. 

Še enkrat zakaj trifala – NA KRATKO
  • Naravno podpira notranje čiščenje (razstupljanje)
  • Nežno spodbuja redno dnevno izločanje  
  • Hrani in obnavlja tkiva  
  • Podpira uravnoteženo prebavo in presnovo (absorpcijo)
  • Podpira optimalno (pravilno) delovanje prebavnega, obtočilnega, dihalnega in urogenitalnega sistema
  • Je naravni antioksidant 

Odziv telesa na jemanje trifale

Trifala je pomlajevalni prehranski dodatek, ki vzpostavlja ravnovesje doš. Trifala vrača telesu ravnovesje (ga čisti), vendar se ljudje glede na to, katero neravnovesje jih muči, različno odzivajo nanjo. Pri zdravih ljudeh trifala stopnjuje izločanje blata in urina in tako čisti telo.


Trifala ne povzroča odvisnosti.
  
Če imate okvarjeno vato, boste poleg učinkovitejšega odvajanja prvih nekaj dni izločali tudi vetrove in morda vas bo stiskalo v želodcu. 
  
Če imate okvarjeno pito, boste izločali veliko več, vendar bo blato redko in vodeno, kar pomeni, da telo izloča odvečno tekočino. 
  
Če imate okvarjeno kapho, boste zjutraj po popiti trifali morda začutili slabost in nekatere utegne siliti na bruhanje. Telo se rešuje neravnovesja kaphe in izloča odvečno sluz (dr. Vinod Verma v Načrtovanje življenja z ajurvedo). 

Naj vam ti znaki po zaužiti trifali ne vzamejo poguma. Vinod Verma jih izpostavlja zato, ker mnoge ljudi prestrašijo, zato prehitro sklenejo, da jim trifala ne ustreza. Toda, kot veste, v ajurvedi ne zatiramo znakov neravnovesja in motenj, z njimi se spopademo in jih izkoreninimo.  
 
Če je v neravnovesju več doš, boste morda učinkovanje trifale zato začutili šele čez čas.  

UPORABA (Koliko časa naj traja jemanje trifale in načini priprave oz. jemanja):
Dr. Verma predlaga, da trifalo, če jo jemljete prvič, jemljete (vsaj) mesec dni.

Če jo nadaljnje želite jemati redno, jo jemljite en mesec; naredite 2 tedna premora in jo nato znova uvedite v dnevno rutino.
  • Za vzpostavitev ravnovesja doš in za namen hujšanja (razstrupljanja) pripravite trifalo tako:
 
Vsak dan (oz. po potrebi) vzemite eno do dve čajni žličke prahu trifale. Zvečer jo namočite v približno 300 ml velik kozarec (naj bo porcelanast ali steklen) vroče vode in dobro premešajte. Naslednje jutro jo pogrejte, precedite in spijte. Popijte na prazen želodec. 
 
Pri hujšanju upoštevajte še, da nikoli ne napolnite želodca več kot do dveh tretjin in ne jejte, dokler ne prebavite prejšnjega obroka. Vloga trifale pri hujšanju je, da ustvari ravnovesje med malo (izločki) in raso (hrana, ki jo telo vsrka). Primerno izločanje male ter ravnovesje in ubranost telesnih energij (doš) vam bodo pomagali shujšati.  
  • Proti slabokrvnosti in utrujenosti ter za izboljšanje vida zmešajte v kašo med in trifalo v prahu.
 
Pustite počivati 2 do 3 dni (večkrat pomešajte). Zaužijte po 1 čajno žličko pred spanjem. 

Lahko pa trifalo zmešate z medom, gijem in sladkim korenom v enakih odmerkih. V tem primeru naj trifala predstavlja dve tretjini pripravka.  

Trifala v VEGE kapsulah
Najbolj enostavno in tudi učinkovito je jemanje trifale v obliki kapsul: 1 do 2 kapsuli dnevno - trifalo v VEGE kapsulah  
 
Trifala kot praksa čiščenja
Trifala na telo deluje podobno kot pomembnejši saptakarmični postopki (ajurvedske prakse čiščenja), ki jih izvajamo dvakrat letno po koncu dveh glavnih letnih časov - zime in poletja. Zakaj takrat? V mrzlih in vročih obdobjih leta telo rado nakopiči neravnovesje doš, zato sta pomlad in jesen najprimernejša za čiščenje telesa in odstranjevanje neravnovesij. "Razstrupljevalno oz. kuro za uravnovešenje doš" je zato najbolj priporočljivo opraviti od sredine marca do sredine aprila ter od sredine septembra do sredine oktobra.  

Sicer, kot smo že omenili, se trifala jemlje dnevno; tako poskrbimo za sprotno razstrupljanje oz. uravnoteženje doš.

​Zunanje razstrupljanje oz. uravnovešanje doš lahko kombinirate z našim AYUMI DETOX oljem za telo