Poskrbite za reden odvoz smeti iz telesa!

Zaprtje je nevarno za zdravje in povzroča stotine drugih bolezni. Pomislite na kuhinjske odpadke: če jih ne odstranite pravočasno, bo zaradi gnitja in vrenja zasmrdela vsa kuhinja. Podobno se, če izločanje ni redno, zgodi v telesu.

Ajurveda uči, da je kopičenje male oziroma odpadnih snovi v telesu vzrok nečistosti v krvi. Kadar pa je kri onesnažena, se posledice pojavljajo po vsem telesu. Nečista kri povzroča različna kožna obolenja, alergije, mozolje … Tudi za slabo polt je nemalokrat krivo zaprtje.

Nečista kri oslabi naš imunski sistem: telo se ne more zoperstavljati zunanjim napadom. Pogosto smo tako prehlajeni, kašljamo ali imamo druge manjše težave.  

Če torej izločamo pravočasno in primerno, se iz telesa izloči pomemben del male oziroma odpadnih snovi - s tem pa preprečimo razvoj resnejših obolenj.

Nekaj idej, kako se rešiti zaprtja?

  • PITJE VROČE VODE

Najpreprostejši način zdravljenja zaprtja je jutranje pitje vroče vode. Vodo zavrite z dvema do trema kardamomoma in jo vlijte v termovko. Naslednje jutro (na tešče) spijte 200-300 ml. Ko spijete vodo, ne smete leči. Gibajte se, malo potelovadite. Priporočamo utanapadhasano.

  • ZMES IZ ROZIN, FIG IN VRTNIČNIH CVETNIH LISTOV

50 g rozin

50 g fig

25 g posušenih rožnih listov

Z električnim mešalnikom zmešajte sestavine, da dobite homogeno pasto. Vsak večer pred spanjem vzemite 1 do 2 jušni žlici zmesi.

  • POPEČENA JABOLKA ALI SLIVE

Dnevno jemljite 2 srednje veliki popečeni jabolki ali 100 g sliv kuhajte 10 minut v 100 ml vode.

  • ALEKSANDRIJSKA SENA

Če je zaprtje dolgotrajno, si pomagajte z aleksandrijsko seno (Cassia acutifolia). Ker je sena močan purgativ, jo je treba jemati previdno in v pravilnih odmerkih. Ima močen dražeč učinek na črevesno sluznico in lahko povzroči črevesne krče, bolečino ali slabost v želodcu, tekočo stolico ali drisko.

Da se izognete nevšečnemu delovanju sene, običajnemu odmerku dodajte 1/4 količine pravega ingverja ali janeževega semena.

Aleksandrijske sene ne smete uporabljati, če imate kjerkoli v prebavnem traktu vnetje.

  • LAKSATIVI

Kot laksativ pa uporabite: laneno seme, ghi, golostebelni sladki koren (Glycyrrhiza glabra), rozine, šatavari (Asparagus racemosus), seme bolhačice (Plantago psyllium) …

Vir: dr. Vinod Verma