Tokrat gre zares. Odločil/-a sem se, da shujšam!

Ste siti diet, ki ne delujejo? Ali delujejo tako, da izgubljene kilograme spet dobite nazaj? Včasih jih dobite še več, kot ste jih izgubili.

Ne obupajte! Ajurveda ima rešitev tudi za odvečne kilograme. Hujšanja se loteva celostno. Ajurvedski nasveti za hujšanje so realni, učinkujejo – na daljši rok. Vračajo dobro počutje na vseh ravneh: telesni, mentalni in čustveni. Od vas ne zahtevajo, da stradate. Se odpovedujete hrani, ki jo imate radi.


VZROKI ZA PREKOMERNO TEŽO  

Po ajurvedi je debelost motnja vrste kaphe. Pod brado, na prsih, trebuhu, zadnjici in/ali stegnih se kopiči maščoba. Tj. presežna hrana ali kalorije, ki niso izkoriščene. Tako se, če želite shujšati, morate držati dveh  vodil: »Če zaužijem več kalorij, kot jih porabim, se bom zredil/-a. Če želim shujšati, moram porabiti več kalorij, kot jih zaužijem.« Oz. preveč hrane in premalo telesne vadbe sta po ajurvedi glavna dejavnika za nastanek debelosti.

Seveda so vzroki za presežek teže lahko tudi: motnje v delovanju endokrinih žlez, čustveno prenajedanje, hranjenje med obroki, uživanje nekaterih zdravil, ki spremenijo metabolizem in zvišajo telesno težo, razne zasvojenosti in neprimerna prehrana. Kot je npr. stalno pitje hladnih pijač ter uživanje ocvrtih jedi, mlečnih izdelkov, sira, jogurta, sladoleda ter preveč sladkorja in ogljikovih hidratov.


OSNOVNA TELESNA NARAVA

Ko iščemo vzroke za prekomerno težo, ne smemo zaobiti niti naše osnovne narave. Kaphe so močnejše konstitucije, bolj so nagnjene k pridobivanju teže. Zato je, preden povsem obupamo nad hujšanjem, smiselno izvedeti, smo res predebeli zaradi neravnovesja doš, ali je naša naravna oblika telesa nekoliko čvrstejša. Da se ne boste obremenjevali po nepotrebnem, za orientacijo rešite naš QUICK DOŠA TEST.

Zdaj pa k nasvetom za topljenje maščobnih blazinic.

1. JOGA IN TELOVADBA
Joga je blagodejna tako za naš um, telo in kot za dušo. Prebudi, "podmaže", očisti telo. Spodbuja in krepi izločevalne ter prebavne organe, tonira sklepe in mišice, vzdržuje cirkulacijo krvi, uravnava telesno temperaturo ter spodbudi prebavni ogenj (agni). Za začetek predlagamo surjo namaskar (pozdrav soncu), ki zajema 12 različnih položajev, ki si zaporedno sledijo. Surje se lahko naučite sami ali pa poiščete pomoč učitelja.

Poleg joge redno telovadite. Nujno hodite vsaj pol ure na dan oz. telovadite vsaj 3-krat tedensko. Nekaj časa namenite tudi aerobni vadbi; npr. zmernemu teku ali hitri hoji z utežmi. Tudi plavanje je OK. Pa kolesarjenje in pohodništvo. Najboljši čas za vadbo je od 6.00 do 10.00 ure. Vadite približno s 50 do 70 % svojih zmogljivosti. Oz. vse do takrat, dokler na čelu, prsih in pod pazduho ne začutite nekaj potnih kapljic. Dihajte skozi nos.

Podnevi ne dremajte. Dremanje upočasnjuje agni in povečuje kapha došo.

Agni je tisti koncept v ajurvedi, po katerem ta presoja zdravje telesa. Rečemo mu tudi prebavni ogenj. Je simbol za prebavno moč. Je kot ključ do vseh preoblikovanj. Ko je močan, se hrana pravilno prebavi, sproti se izločajo strupi. In ko ni, se nepravilno prebavljena hrana, toksini vseh vrst ipd. kopičijo. Kar poleg neravnovesij (obolenj) lahko povzroča tudi debelost. Za sprotno krepčanje agnija priporočamo začinjanje hrane z našo CLASIC AYURVEDA agni plus začimbno mešanico. Moč začimb je v ajurvedi izrednega pomena; marsikatero jed in neravnovesje lahko uravnotežimo z njimi!  

Delajte fizično. Manj glejte televizijo.

2. PREHRANSKA PRIPOROČILA
  • V ajurvedi se izogibamo stradanju, prav tako grizljanju priboljškov med obroki. Oboje je povezano s konceptom prebavnega ognja (agnija). Ta, enako kot ogenj, ugasne, če mu ne pridajamo goriva. In se po drugi strani preveč razbohoti, če kar naprej nekaj mečemo nanj.
  • Agni najbolje deluje, če jemo na 4 ure – tj. pustimo mu, da popolnoma prebavi en obrok, preden prične s prebavo naslednjega. Če tega premora ni, telo energije ne črpa iz zalog maščobe. Presnova se upočasni. Zaloga maščob pa se veča.
  • Če ne zdržite 4-urnega premora, pijte toplo vodo z medom in limeto. Jejte surovi korenček ali stebelca stebelne zelene. Dovoljene so še rozine.
  • Želodec ne sme biti nikoli napolnjen več kot do dveh tretjin. Po ajurvedi so za prebavo potrebne vse tri doše, za njih moramo pustiti eno tretjino želodca praznega. Če je želodec povsem poln, bo izrinil doše, in te se okvarijo.
  • Zajtrk je najbolje izpustiti, privoščite si le nekaj vročega, zeliščnega čaja.
  • Glavni obrok je najbolje zaužiti od 11.00 do 14.00 ure, saj je takrat prebavni ogenj najmočnejši.
  • Večerja naj bo lahka. Najbolje nekje od 17.00 do 19.00 ure. Oz. dve uri preden ležete. Če ležete, dokler telo še prebavlja, škodujete zdravju.
  • Naučite se poslušati svoje telo. Jejte s hvaležnostjo, v miru.
  • Ne pijte mrzlih pijač. Sploh pa ne po vadbi. Mrzle pijače zaustavijo metabolizem; izničijo učinke telovadbe. Namesto ledenih pijač pijte vročo vodo (ali sobna temperatura). In zeliščne čaje, kot je ingverjev, metin, cimetov.
  • Kapha je težka, hladna, oljna in kompaktna. Kot elementa voda in zemlja – prav ta dva elementa jo sestavljata. In zdaj, kot kaphe oz. če imamo v telesu presežek te doše, moramo jesti živila, ki bodo te lastnosti nevtralizirala. Torej moramo posegati po: lahki, vroči, suhi in hrani z vlakninami.
  • Izogibajte se mastni in ocvrti hrani, mlečnim izdelkom, solatam s prelivi ipd. Ribe in perutnino lahko jeste. Izogibajte se govedini, svinjini, jagnjetini.
  • Kapho umirja: jedka, grenka in pekoča rasa.
  • Kapho okvarja: slana, sladka in kisla rasa.
  • Uporabljajte pekoče začimbe, kot so: kumin, janež, kardamom, ingver, cimet ipd.
  • Izogibajte se alkoholu in tobaku – čustveni navadi, ki prekomerno spodbujata prebavni ogenj, zato spodbujata lakoto.
  • Imejte se radi: med ljubeznijo do sebe in hrano je globoka povezava. Jed je hrana za telo, ljubezen za dušo. Če pogrešamo ljubezen v odnosu, iščemo nadomestek v hrani. In naprej: če se ne maramo, postanemo zaskrbljeni, tesnobni; takšni smo bolj lačni in pričnemo jesti. A takšna lakota je lažna. Imenujemo jo čustvena lakota. Zato poskrbite tudi za to, da se prenehate obsojati, primerjati, kritizirati. Da se preprosto sprejmete take, kot ste.

3. DNEVNA RUTINA
Ajurveda vedno znova poudarja, kako pomemba je (dnevna) rutina. Ta pomirja živčni sistem, podpira sproščen odnos do življenja, osredotočenost in pomaga zmanjševati stres. Na začetku imamo nemara z njo težave, a telo nezdrave navade kaj hitro sprejme in jih zamenja z zdravimi. Med rutino štejemo: reden odhod v posteljo (do 22.00 ure), pa vstajanje pred 6.00 uro zjutraj. Obroke ob istem času itd. Seveda dnevno rutino prilagodimo svojim dnevnim obveznostim.

4. MEDITACIJA, MOLITEV, PRANAYAMA
Stres zmoti naš endokrini sistem. Sploh kronični stres, in ogrozi metabolizem (nadledvični žlezi, žleza ščitnica in trebušna slinavka). Omenjene "aktivnosti" pomagajo umiriti živčni in endokrini sistem – tako se izboljšajo presnovne funkcije in razblini stres, ki leži v ozadju povečane telesne teže.

5. ZELIŠČA IN ZELIŠČNE MEŠANICE
Priporočamo redno razstrupljanje s triphalo/trifala (čurna ali v kapsulah).

Trifala je v primeru hujšanja izjemna, saj za razliko od večine shujševalnih pripravkov ne le razstruplja, temveč tudi hrani tkiva. Večina shujševalnih pripravkov je po svoji naravi grenkih, tako se zaradi vsesplošnega ravnovesja uživanje ne priporoča dalj časa; razen seveda, če so kot trifala hkrati tudi krepčilni ter povečujejo življenjske sokove. Poleg krčenja in zmanjševanja trifala delujejo še ogrevalno hranilno in krepčilno. zato jo lahko uživamo neprenehoma vso življenje, s krajšimi 14-dnevnimi premori.  

Odlična podpora pri izločanju toksinov, sluzi in maščob iz organizma je tudi slavna ajurvedska zeliščna mešanica trikatu.

Trikatu je tradicionalna ajurvedska zeliščna formula, ki jo ajurvedski poznavalci že tisočletja priporočajo za uravnoteženje stanj kapha neravnovesij. Debelost, presežek teže je, kot smo uvodoma omenili, motnja vrste kapha.

Priporočamo tudi monodieto s kičarijem. Več si lahko preberete v blogu: Kičari: "Idealna receptura za počitek prebavil".
Že pripravljeno mešanico za kičari oz. tudi začimbno mešanico zanj dobite pri nas.

Tudi kakšne guduči, moringa, tulsi, aloe vera so okej.

Takšna "all-inclusive" varianta pa je:

GARCINIA CAMBOGIA ali KAMBOŠKA GARCINIJA

Gre za eno najslavnejših prehranskih dopolnil, ko iščemo naravne (ajurvedske) načine za HUJŠANJE. In je resnično krasna podpora topljenju kilogramov.

Ta njena podpora hujšanju ima vir v aktivni substanci, in sicer hidroksicitrični kislini (HCA).

HCA ima vlogo pri preprečevanju lipogeneze – procesa, kjer se ogljikovi hidrati pretvarjajo v maščobo. Ali enostavneje: lipogeneza povzroča kopičenje maščob v organizmu.

Po okusu gre za sladko-kiselkast sadež. Ki spominja na “mini bučo” in je rumene, rdeče ali škrlatne barve.

Zelo eksotičnega okusa.

Pomirja KAPHA & VATA došo ter 7 DHATUJEV (tkiv).

Ker vsebuje 3 rase (okuse): sladko, grenko in pekočo “naredi” telo lažje
.

6. UČINKOVIT NAPITEK Z MEDOM IN LIMONO za zmanjšanje telesne teže
  • 2 dcl mlačne vode (nikakor ne vroče)
  • sok polovice limone
  • 5 ml medu
Zmešajte. Popijte vsako jutro na tešče. Sladkorni bolniki si napitek pripravite samo z limono in vodo.