Spomladanska dieta & 3 recepti

Pomlad je čas za nove začetke. Za sprostitev zastale energije, ki se je nakopičila med zimo. Je čas, da posadimo semena zdravja za leto, ki je pred nami.
 
Ja, pravo olajšanje se je posloviti od nizkih temperatur in snega. Ponovno začutiti vonj zemlje; občudovati na novo ozelenela drevesa ...  


Z višjimi temperaturami kot da se odpre tudi naše telo. Presežek sluzi zapušča organizem – kar je eden izmed poglavitnih vzrokov, zakaj se ta del leta običajno spopadamo s kakšnim prehladom, se nam zamaši nos ipd.
 
Hlad in suhost zime uravnotežamo s težko, hrano z več vlage, sladko (po okusu/rasi) in hrano z več maščobami in beljakovinami. Pomlad prinese nov naravni cikel – kjer prevlada voda in zemlja (torej elementa kaphe); zato je potrebno prehrano prilagoditi, v nasprotnem primeru imamo težave z ravnovesjem, počutjem in zdravjem.  
 

Kaj se spomladi zgodi z našo prebavo?

Zaradi več vlage v ozračju lahko izkusimo prehod od ognjene (pita) ali zračne (vata) k počasnejši (zemeljski/kapha) prebavi. Kar pomeni, da presežek vlage v trebuhu ošibi naš prebavni ogenj (agni), prav tako tudi metabolizem.  
 
Apetit se lahko zmanjša; počutimo se težji, in bolj utrujeni kot običajno. Zato je priporočljivo, da postopoma in z občutkom prilagodimo dieto (tudi glede na letni čas, ne samo došo). V nasprotnem primeru se bo počasna prebava stopnjevala, kar bo vodilo do presežka sluzi, kašlja, lepljive kože, presežka teže in letargije.  
 
Najbolj optimalen čas za generalno čiščenje organizma

Pomlad oz. spomladanski del leta (zgodnja pomlad) predstavlja najbolj optimalno sezono za razstrupljanje in generalno čiščenje organizma - naši mikrocirkularni kanali so v tem delu leta naravno mehkejši in se razširijo, zato se toksini lažje izločijo.  


Telo na detoks pripravite  

Bodite pozorni: preden pričnete z razstrupljanji (detoksi), na ta podvig pripravite svoje telo – predvsem jetra (z načinom prehrane in nekaj drugimi life-style ukrepi). Nič ni bolj škodljivega za vaš organizem kot prezgodnji, premočan ali nepravilen detoks. ("Detoks protokol" mora biti varen in nežen).  


Nekaj nasvetov za takšno pripravo  

Uravnotežite prehrano z vsem, kar (z)raste spomladi: grahom, zelenolistno zelenjavo, regratom, šparglji redkvijo, motovilcem. Zdaj potrebujemo tudi suhost in trpkost leče in drugih manj težkih stročnic (predvsem mungo fižol, črni fižol); pa pekočo raso ingverja, paprike, črnega popra, cimeta, klinčkov, adžvana (tudi timijana) in kardamoma.  
 
Pekoče, grenko in trpko

V splošnem preferirajmo toplo hrano, ki je suha, lahka in ima prevladujoče rase (okuse): pekoče, grenko in trpko. Jabolka, hruške, granatna jabolka, topinambur, radič, brokoli, cvetača in kaljena semena (poprej jih popražite) so super za pomlad. Sušijo še ječmen, kvinoja, ajda, rž, proso, ajdini rezanci (soba) in koruza – vsi so čudovita žita za pomlad.

Da spodbudite metabolizem, ne pozabite na gibanje: kolesarjenje, hoja, ples.  
 
Izogibajte se težke in mastne hrane. Hrane, ki je mrzla. Reducirajte jedi z sladko, slano in kislo raso. Ta del leta res zmanjšajte uživanje sladkarij, oreščkov, moke, rjavega riža, mesa, mlečnih izdelkov, avokada, kokosovega oreha, banan, pomaranč, paradižnika, kumar in sladkega krompirja, saj vsi lahko povzročajo "zaporo". Tudi zukinke in buče uživajte zgolj v omejenih količinah.

Surov med je v tem obdobju najboljše sladilo (izogibajte pa se ga, če imate ognjeno prebavo, tj, drisko).

V splošnem naj ima vaš krožnik manj žitaric, več zelenjave in zmerno količino lahkih beljakovin (predvsem za kosilo). Zmanjšajte vnos soli, saj ta zadržuje vodo. Izogibajte se postanim jedem, še posebej v hladilnik shranjenim ogljikovim hidratom - takšna upočasnjuje prebavo in nalagajo kilograme.

Vzdržite se spanja preko dne ali spanja po sončnem vzhodu.

Imejte 3 obroke na dan, ob enaki uri.

Kuhajte z malo količino sezamovega olja, gija ali olivnega olja – izogibajte se kokosovemu olju.

1-krat na teden si privoščite mono-dieto s kičarijem.
 
Če nimate apetita, pred obrokom požvečite 1 čajno žličko nastrganega svežega ingverja s ščepcem kamene soli (ne morske) in sokom limete.  
 
Za boljšo prebavo po obroku si pripravite komarčkova semena z adžvanom (oz. timijanom). Brez olja popražite komarčkova seme in adžvan, ju pomešajte, in  jemljite ½ čajne žličke po obroku (kosilu ali večerji).

Lahko pa za ta namen "zobate" našo že pripravljeno mešanico CHEW! to go. Z obema bo hrana pravilno prebavljena in absorbirana. Plus tega bo svež tudi zadah.






Recepti

Picture
Solata iz kaljenega mungo fižola

  • ½ skodelice mungo fižola  
  • 1 čajna žlička sezamovega ali olivnega olja
  • 1 čajna žlička sezamovih semen  
  • 1 jušna žlica sveže nastrganega ingverja  
  • 1 zeleni čili (narezan, brez semen)
  • ¾ čajne žličke soli  
  • 1/8 čajne žličke asafoetide (po želji)  
  • ¼ čajne žličke sveže mletega črnefa popra  
  • 3 skodelice mlade rukole (oprane, osušene)
  • ½ skodelice rdeče redkvice narezane  
  • 2 jušni žlici narezanegs veže bazilike  
  • 1 jušna žlica svežega soka limete  
 
Mungo fižol naj kali v 2 skodelicah vode na sobni temperaturi vsaj 8 ur ali čez noč. Ostale sestavine primešamo.
 
Številni prehranski strokovnjaki priporočajo uživanje kaljenih semen, stročnic in žitaric. S kaljenjem povečamo njihovo hranilno vrednost, prano, so bolj prebavljive. Ajurveda opozarja, da kaljenje poveča zračno energijo hrane, surova kaljena semena nas zato "delajo vetrovne in lahke; vataste. Zato naj bi kaljena semena po ajurvedi nežno popražili, da postanejo bolj zemeljska, a vseeno ohranijo večji del hranil.  ​




Picture
Topinambur in solata iz belušev  

  • 2 skodelici očiščenih in narezanih topinamburja  
  • 1 zavitek špargljev (nekje na 3 cm jih narežemo)
 
Dresing
  • 1 čajna žlička sezamovega ali olivnega olja
  • 1 jušna žlica soka limete
  • 1 jušna žlica soka ingverja
  • 1 čajna žlička svežih listov timijana ali četrt čajne žličke suhega timijana
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke fino narezanih listov rožmarina  
  • ¼ čajne žličke sveže mletega črnega popra  
  • ¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka  
 
Topinambur (jeruzalemska artičoka) pokuhamo (poparimo) za okoli 10 minut; beluše za okoli 5 minut. Dobro osušimo. Pripravimo dresing. Pustimo oboje v njem nekje 5 do 10 minut. Si postrežemo. ​




Picture
Žogice iz sezama in medu  

To je nekaj na temo, kako se sladkati in pri tem izgubljati kilograme. Hrana s sladko raso krepi tkiva, in ne pripomore k topljenju kilogramov. Med je pri tem izjema. Surovi med zmanjša kapha energijo; sezam razstruplja maščobno tkivo. Številni okusi: od sladkega do nežno grenkega naredijo to sladico zelo slastno.

  • ½ skodelice plus 2 jušni žlici oluščenih semen sezama (belega ali zlatega)  
  • 2/3 skodelice nasekljanih, namočenih in olupljenih mandljev (kar čez noč jih namočite)  
  • ¾ čajne žličke mletega kardamoma
  • ½ čajne žličke izvlečka vanilije
  • ½ čajne žličke soka limete ali pomaranče  
  • ¼ skodelice surovega medu (kristaliziran bo najboljši)
 
Brez olja prepražimo sezam, redno mešano, nekje 3 minute. Mandlje nasekljamo.
Vse skupaj nato zmešamo v blenderju, da dobimo konsistenco, da lahko oblikujemo kroglice/žogice.  
Povaljamo še v celih semenih sezama.
Žogice počakajo v hladilniku do 4 dni.