Kako v ajurvedi uporabljamo začimbe? Plus 6 receptov

Mogoče boste presenečeni; a imeti dieto “po ajurvedsko”, pomeni uživati v hrani. Celo bolj, kot ste kadarkoli … Brez odpovedovanja, štetja kalorij ipd.  

Tudi pri hrani gre v ajurvedi za ravnovesje. Hrana, ki je uravnotežena, hrani tako naše telo kot um.  
 
Mora dobro izgledati in dišati. Biti mora dobrega okusa. Po njej se moramo dobro počutiti.
 

V hrani uživamo 6-krat

Ajurvedska modrost pravi, da v hrani uživamo 5-krat: ko načrtujemo obroke, ko jih pripravljamo, kuhamo, užijemo ter prebavljamo. 
 
In nemara tudi šestič - pri serviranju.  
 
K uravnoteženim jedem veliko pripomorejo prav začimbe in zelišča.
 
V ajurvedski kuhinji naj bi bilo nekje 25 različnih začimb in zelišč. Plus še osnovna živila, kot so žitarice, stročnice, olja (maščobe) in semenke. Ostalo so zelenjava, sadje, mlečni izdelki (če jih uživate), in tudi meso in ribe, če jih uživate. 
 

6 ras (okusov)

Uravnotežene recepture za ajurvedske začimbno-zeliščne pripravke vsebujejo vseh 6 okusov/ras: sladka (zemlja + voda), kisla (ogenj + voda), slana (ogenj + zemlja), pekoča (ogenj + zrak), grenka (eter + zrak) in trpka (zemlja + zrak).  
 
Tako telo kot hranila se namreč sestojijo iz 5 prvin (zemlja, voda, ogenj, eter in zrak).  
 
S hranili dovajamo telesu hranila, ki nato oblikujejo 3 osnovne energije (vata, pita in kapha).    
 
Hrano tako pripravljamo po principu: nasprotja se uravnotežajo. In podobno povečuje podobno.  
 
Kar pomeni, če je vaša osnovna narava (doša) vata, in je zunaj še mrzlo, suho, imate kakršnokoli vata neravnovesje (zaprtost, nespečnost, anksioznost), segajte po vata uravnotežajočih okusih: sladka, kisla, slana. Zemlja in voda npr. uravnotežita, prizemljita in navlažita razpršenost in suhost vate. Itd.  
 
O lastnostih posameznih začimb bomo pisali drugič. Danes predstavljamo 6 receptov za pripravo mešanic. Da malo poskusite. Dobite občutek spremembe. Opazujete odzive telesa, uma, počutja, prebave …  
 
Pripravke hranite na temnem, saj sonce uničuje prano (vitalno energijo) začimbnic. Ne posegajte po zelo zelo starih začimbah, ki se mogoče že leta in leta “valjajo” nekje v vaši kuhinji. Ne kupujte začimb na zalogo.  
 
Začimbe tremo v električnem mlinčku ali možnarju. Ali od preverjenega ponudnika nabavimo že mlete.  
 
Zdaj pa v kuhinjo. Edini način, da se naučimo nečesa novega, je z raziskovanjem in eksperimentiranje (tudi kuhanje kot zelo kreativna dejavnost spada v to dejavnost).  

Neposredna izkušnja je najbolj učinkovit in največ vreden način učenja.  
 

1. Splošna in vsestranska začimbna mešanica

Ta mešanica uravnoteža vse doše. Je okusna za vaše priljubljene zelenjavne ali jedi iz stročnic (ali oboje, seveda). V hladnejših delih leta jo lahko uporabite več, v toplejših malo manj.  
 
POTREBUJEMO:  
  • ½ čajne žličke kumina v prahu
  • ½ čajne žličke koriandra v prahu
  • ½ čajne žličke kurkume
  • 1 čajna žlička sveže naribane korenine ingverja  
  • ½ čajne žličke mineralne soli
 
  • (*Morska sol spodbuja kapho in pito ter uravnoteža vato; kamena sol ne spodbuja kaphe, spodbuja prebavo. Najbolje si je pripraviti mešanico soli: morska, kamena in črna/kala namak - ta zadnja je bogata z železom).
 
2. Hladilna začimbna mešanica

Ta bo prišla še posebej prav v toplejši delih leta (poletje), ko je visoka doša pita. Je lahka in osvežujoča. Npr. uporabite za (sladek) krompir, adzuki, mungo fižol in drugo zelenjavo ter stročnice.  
 
POTREBUJEMO:  
  • ½ čajne žličke komarčka v prahu
  • ½ čajne žličke sveže nastrgane korenine ingverja (ne zamenjujte s suhim, saj je ingver v prahu bolj vroč in bolj suši po svoji naravi)
  • ½ čajne žličke semen koriandra (nežno jih strite v možnarju)
  • ½ žličke mineralne soli  
 
3. Osvežilna, suha začimbna mešanica

Primerna za jedi, ki jih pečemo v pečici. Za vsako sezono. Ne pozabite na to, da vzgojite svoje zelene začimbnice/zelišča; na oknih, balkonih, če ne gre drugače.  
 
POTREBUJEMO:  
  • 3 jušne žlice sveže bazilike, nasekljane
  • ¾ čajne žličke prahu koriandra
  • 1/8 čajne žličke asafoetide (dobite v specializiranih trgovinah)
  • ½ čajne žličke mineralne soli  
 
4. Začimbna mešanica za dobro prebavo  

Malo bolj vroča po lastnostih sicer. Odlična je, če je naša prebava bolj lena – oz. takrat, ko je. Če jo želite nekoliko ohladiti, namesto kardamoma dodajte peteršilj ali koriander. Prilega se praženim jedem (zelenjava) in stročnicam.  
 
POTREBUJEMO:
  • ½ čajne žličke gorčičnih semen
  • ¾ čajne žličke kumina v prahu
  • ½ čajne žličke kardamoma v prahu  
  • ½ čajne žličke mineralne soli  
 
5. “Panch Phoran” 

“Panch Phoran” - klasik med začimbnimi mešanicami v ajurvedski kuhinji 
 
Tale mix si lahko pred-pripravite (sicer lahko predpripravite tudi ostale). Shranite nekje na temnem, v steklenem kozarčku. In imate tako vedno pri roki. Uporabite lahko praktično za vsako jed (zelenjava, stročnice ipd.)  
 
Začimbnic ni potrebno mleti (možnar, električni mlinček), le v enakih količinah jih pomešate med seboj.  
 
POTEBUJETE (7 začimbnic):  
  • ¼ skodelice semen koriandra
  • ¼ skodelice semen kumina (ne kumine)
  • ¼ skodelice semen komarčka
  • ¼ skodelice semen črne kumine
  • ¼ skodelice semen grškega sena  
  • ¼ skodelice gorčičnih semen
  • ¼ skodelice posušenih listov timijana (ali adžvana, če ga kje dobite)  
 
6. Zeleni mix (začimbni pripravek)  

S to mešanico vas spodbujamo k vrtnarjenju. Če drugače ne, pa na okenski polički.  
 
Vanjo lahko vmešate: peteršilj, liste koriandra, meto, baziliko, liste kopra, zeleno, origano, lovor … vse, kar je zelenega. Posušite (liste ne puščajte predolgo na soncu; sušite na suhem in toplem prostoru). Posušene liste najprej zdrobite med dlanmi, nato jih v prah zmeljite z električnim mešalnikom.  
 
Ta vsestranska zadevica je primerna za juhe, enolončnice, zelenjavne jedi, solate … Se pa posušena zelišča "zelo skrčijo", tako da za pripravo te mešanice potrebujeta kar precej vhodnih sestavin . Orientacija: uporabite približno ½ čajne žličke za juho.  
 
Nekaj že pripravljenih začimbnih mešanic lahko dobite tudi pri nas: