Kako poskrbeti zase ali ajurvedski “Self-care”

Smo na začetku oktobra – oktober je mesec, v katerem prevladuje vata doša. Spomin na vroče poletje je že precej zbledel, dnevi so že kar kratki. Višje ležeče predele je že pobelil prvi sneg.  
 

Obrat navznoter  

To je obdobje leta, ko se narava prične obračati vase. Kar je nekak naravni odgovor, da se umiri/balansira “gibajoča” vata. Naravno (tj. skladno s spremembami, ki jih s seboj prinašajo letni časi) je, da tudi mi sami začutimo potrebo po več notranjega življenja (po obratu navznoter).  
 
V tem obdobju tako lahko začutite, da želite več časa nameniti sebi.

Kar zadeva prehrano; najverjetneje si boste zaželeli toplejših, bolj “zemeljskih” obrokov. Npr. na kocke narezane muškatne ali hokaido buče, ki ju boste popekli (zmehčali) v pečici - seveda ne boste pozabili na zdrave maščobe in po svoji naravi na vroče začimbe.  
 
Kakorkoli; sledite svoji notranji modrosti, ki pravi: sprosti se, obrni se vase in nahrani se (tako v smislu telesa kot uma in duše)!  
 

Poskrbite torej za uravnoteženo vato  

Tako obrat vase kot prilagojena dieta pomenita uravnoteženje v tem lenem času prevladujoče doše vata.

In še: ko se približujemo jeseni; in nato zimi, velja splošno prepričanje, da letna časa s seboj nosita sezono prehladov, grip in drugih aktualnih virusnih obolenj (neravnovesij).  
 
Ne dovolite, da te nadloge postanejo del vašega vsakdana.  
 
Po naravi nestabilna vata seveda ima vlogo pri oviranju pretočnosti prane (vitalne življenjske energije) v vašem telesu; ta moten pretok prane pa je vzrok za številna neravnovesja (tudi dihalna, seveda).  
 
Zato postanite prijatelji z vato in ostanite zdravi!   
 
Če sledite nasvetom za ohranjanje ravnovesja v hladnejših mesecih leta; in redno izvajate abyango* in druge “self-care” prakse, boste v tem za marsikoga za zdravje kritičnem času potrebovali zgolj minimalne sezonske prilagoditve.  
 
Več o teh prilagoditvah v blogu: Prehod letnih časov: Adijo pita poletje. Dobrodošla vata jesen.  
 
Skrb za višji (pravi) jaz
V skrbi ta telo in um ne pozabite, da skrb zase pomeni tudi skrb za svoj višji jaz - svojo pravo naravo (ta skrb je v osnovi ajurvede in njene sestrske joge). Je pravzaprav srčika resničnega zdravja, ki je mnogo več kot le to, da nismo bolni (sega na področje duše/soul). In kako smo tukaj, se odraža na telesnem in umskem zdravju.
 
“Po Vedah zdravje ne pomeni le odsotnost bolezni. Nekoč je zdravje pomenilo izpolnitev celostne osebnosti in je vključevalo tudi notranji mir. Zavedali so se tudi pomembnosti odnosov med moškim in žensko ter težav, ki jih povzroča ta odnos.”  
 
Torej; poskrbite za vaše telo in um na način, ki hrani oba; zavedajte se, kdo ste (izpolnitev celotne osebnosti) in to živite (našli boste neomejene možnosti za razvoj).  
 
Več o individualnem poslanstvu (kdo sem) v zavihku MOJA DHARMA.   
 
S stališča ajurvede je “self-care” - kot vidimo - mnogo več od tega, kar imamo običajno v mislih. Pri skrbi zase ne gre le za nego obraza (osebno nego) ali masažo: čeprav je seveda tudi to nadvse pomemben del holističnega pristopa k skrbi zase.  
 
Prakse, s katerimi se vsakodnevno povezujemo s svojim umom in telesom so zelo pomembne za zdravje in dobro počutje.   
 
Prav tako tudi meditacija, pogovor s seboj … Vse to so drobne malenkosti, ki nas vodijo do čudovitih preobrazb sebe (ter tako do dobrega zdravja, dobrega počutja).  
 
Npr. trije obroki dnevno; vedno ob (približno) enaki uri; že zgoraj omenjena abyanga, usmerjanje vitalne energije (prane), podpora telesu z dnevno pranayamo, meditacijo, asanami.  
 
Vse to počnemo, da "potujemo v moksho", da se osvobodimo (od vseh pogojenosti, navezanosti), kar je pravzaprav končni cilj našega bivanja. Da postajamo vedno bolj, kar v resnici smo.
 

Self-care kot seva 

Za zahodnjake nemara neobičajen pristop k zdravju je tudi prakticiranje seve (sanskrt; nesebično služenje); gre za prakso, ko v zameno za svoje opravljeno delo, ničesar ne pričakujete - a, ravno na ta način duhovno rastete in prispevate k boljši družbi.  
 
Seva se nanaša tudi na dharmo (v smislu, ko najdemo svoje poslanstvo, z njim nesebično prispevamo k boljši družbi).   
 
Preko seve se namreč povezujete s tem, kar resnično ste; tako postajate bolj zdravi – tako navznoter kot navzven; bolj in bolj ste sposobni umirjeno in učinkovito delovati.   
 
Ko torej izvajate prakse pančakarme (prakse razstrupljanja po zahodno), pripravljate zajtrk ali sedite v meditaciji, ne počnite tega le zaradi tega, da boste boljše izgledali oz. se znebili frustracij.  
 
Karkoli že delate, delajte zato, da boste vedno bolj in bolj prisotni v sebi (v stiku s svojo notranjostjo; da boste tukaj in zdaj, da boste vedno bolj vi). Tako se bodo “kot avtomatsko” izboljševali vaši odnosi z bližnjimi in širše … In vaše zdravje. Tak način je nekak pot, kako resnično “zdravimo svet in sebe”.  
 
In vztrajajte. Majhni naporčki se kopičijo in so v osnovi vseh res velikih sprememb.  

Če torej nimate časa po abyangi sedeti v miru in tišini 20 minut, si jih vzemite vsaj pet (pet minut je boljše kot nič).   
 
Če nimate časa za asane, opravite tadasano (gorski položaj).  
 

Čas za Self-care se vedno najde

Ja, vztrajajte. Veselite se majhnih zmagic. Če vas v primež prime izgovor, da nimate časa, se opomnit, koliko časa pravzaprav namenimo stvarem, ki na nas ne vplivajo najbolje (npr. brezciljno brskanje po spletu, gledanje televizije ipd.) .  
 
Sicer pa; vse je v postavljanju prioritet in v majhnih korakih (ena stvar naenkrat, korak za korakom). In če je cilj zdravje in lepši planet vseh nas, se izplača, kajne?
 
Nekaj idej za manjše korake. Vstajanje pred 6.00 uro. Da bo tako dovolj časa zase: kopel, meditacijo, asane ...
 
Več v blogu: Dnevni urnik po ajurvedi 
 
Tudi pred spanjem naredite nekaj, kar vas bo povezalo z notranjostjo, naoljite stopala npr., izklopite vse električne naprave (najbolj je, da jih tam, kjer spite, sploh nimate), zahvalite se za lepe stvari, ki so se vam dogodile v zahajajočem dnevu.  
  
Dinačarja, dnevna rutina, je tista, ki vodi, kot že rečeno, do velikih sprememb. Ko si strukturirate dan, je manj verjetno, da boste kršili postavljena pravila.  
 
Z “izpolnjevanjem” dinačarje se boste počutili močnejše, sposobnejše ....
 
Kakorkoli pa že boste sledili dinačarji (dieta, jogiranje), ne boste opazili večjih sprememb, dokler ne naredite premika v vašem dojemanju (v vašem odnosu do vsega, kar se vam dogaja). Kar pa je možno le, ko najdete globlji stik s seboj; ko dojamete, kakšna je vaša resnična vloga na tem svetu.
 
Ko najdete odgovore na vprašanja: Kaj npr. "omehča" vaše težje okoliščine/dogodke? Se lahko povežete z dihom v stresnih časih?  
 
Self-care bo potem nekaj naravnega; bo naraven del vašega vsakdana.