Dnevni urnik po ajurvedi

Vas zanima, zakaj je najbolje vstati pred 6.00 uro zjutraj? Zakaj ste najbolj učinkoviti med 10.00 in 14.00 uro? In zakaj med 22.00 in 02.00 uro spite, nikakor takrat nič ne delajte?
Z vami bi rada delila enega najpomembnejših vodil ajurvede. Odkar mu, kolikor je le mogoče, sledim, sta se moje zdravje in počutje znatno izboljšala.
Ajurveda pomeni živeti v skladu z naravo in naravnimi zakoni. To danes ni najbolj enostavno, a res se splača “tvegati”.
Če dan, kolikor se da, prikrojite spodnjemu urniku, ste naredili zelo veliko zase!


Dnevni urnik po ajurvedi

Ajurveda dan razdeli na 6 ciklov. Vsak cikel traja 4 ure. 6 ciklov x 4 ure je 24 ur oz. 1 dan.  
Vsaki doši (vata, pita, kapha) pripadata 2 cikla v dnevu.

Dnevna ajurvedska ura “teče” tako:
  • 02.00-06.00 = vata
  • 06.00-10.00 = kapha
  • 10.00 -14.00 = pita
  • 14.00-18.00 = vata
  • 18.00-22.00 = kapha
  • 22.00-02.00 = pita

​Na osnovi teh došičnih ur so ajurvedski modreci razvili dnevno rutino, ki je bistvena za ohranitev dobrega zdravja.

  • Jutranja vata ura (02.00-06.00)
Mnogi izmed vas se sprašujete, zakaj se precej pogosto prebudite v teh zgodnjih jutranjih urah.

Preprosto, ker je to vata cikel dneva. Vata pa je dejavna in lahka. Vata upravlja vse, kar se v telesu premika, pa funkcije, povezane z živci in možgani itd.  Ljudje z veliko vate (oz. tisti, ki so po osnovni naravi vate ali imajo kakršnakoli vata neravnovesja) se prebujajo zgodaj zjutraj. To prebujanje pa je nekako tesnobno.
Če ste med “vata skakalci iz postelje” tudi vi, predlagam, da se ne obremenjujete preveč. Ko se prebudite, sedite v postelji, in meditirajte, molite, prepustite se počasnim in enakomernim vzdihom in izdihom.

Meni se velikokrat zgodi, da se prebudim ta del jutra (sem pretežna vata in imam nekaj vata motenj). Ko opravim nekaj dihalnih ciklov, telo nekako ve, da je le prezgodaj, in me zaziblje nazaj v kratek, a globok spanec.
Vata je spiritualna doša in ni naključje, da so zgodnje jutranje ure najprimernejše za globoko meditacijo, molitev, dihalne vaje.
Sicer pa, ali ni dobro zgodaj vstati (seveda ob predpostavki, da je tudi odhod v posteljo pravočasen)
Vsekakor pa, v ajurvedi je pomembno, da se iz postelje skobacamo pred 6.00 uro!
Vata je doša gibanja (zrak + eter). V tem delu dneva nas prebudi in spodbudi k izločanju odpadkov.  

Kdaj je vaša telesna ura pokvarjena?
Opozorilo: če, ko vstanete, ne začutite potrebe, da se odpravite na stranišče, je vaša telesna ura pokvarjena. Delati morate na tem, da jo popravite.


  • Jutranja kapha ura (6.00-10.00)

Ste opazili, da če spite po 6.00 uri, vas ta spanec ne osveži, je bolj tak težak, dremajoč, rahel spanec? To je zaradi počasne in težke narave kapha doše, katere čas je ta del dneva.
Spanje oz. dremanje v času jutranje kapha ure pomeni, da boste ves dan lenobni, imeli boste manj energije, pojavi se lahko tudi telesna otrdelost.

Ajurveda predlaga, da zajtrk použijemo pred 8.00 uro. Kaphe pogosto niste zelo lačne, imate počasno presnovo; lahek zajtrk bo za vas povsem dovolj (podušena jabolka npr. ali kar samo zeliščni čaj, kakšno sadje).

Vate in pite potrebujete konkretnejši zajtrk, z nekaj beljakovinami.
Ne pozabite, da je kapha del jutra najboljši za vadbo – kapha je doša vzdržljivosti. In tudi: kaphe imate naravne predispozicije za izvajanje najzahtevnejših atletskih podvigov.
Vsaj sprehod pred zajtrkom pa bo za vse narave odlična odločitev.


  • Jutranja/popoldanska pita ura (10.00-02:00)

Ta čas po 10.00 uri je najprimernejši za umsko delo. Pita se namreč zna osredotočiti. Iz lene in počasne kaphe nas dvigne pita ter nas založi z velikim paketom energije, da smo kos delovnim izzivom.
Ta del dneva res dodobra izkoristite! Ne dajte se motiti telefonu, skokom na Facebook itd.

Sama sem najbolj učinkovita in osredotočena ravno ta del dneva. Če na vas pritiskajo roki, morate kaj nujnega izpolniti, vam bodo sicer nadležna opravila v tem delu dneva šla najbolje od rok.
To je del dneva, ko nekaj pita lastnosti lahko prevzamemo vsi (osredotočenost, inteligenca, razumevanje).
Pita doša sestoji iz ognja, pita je zatorej prebavni ogenj, agni. Pito tako povezujemo s prebavo in presnovo.

V tem delu dneva si tako privoščite največji obrok (karkoli težje prebavljivega pojejte zdaj, nikakor se ne “šparajte” za večerjo). Čisto drugače je namreč pojesti npr. nekaj mesa (beljakovin) za kosilo kot pa za večerjo.


  • Popoldanska vata ura (14.00-18.00)

Tale popoldanska vata pa malo variira – prilagaja se naši osnovni naravi in vsebini našega kosila. Tako, če je bilo vaše kosilo bolj težko, boste bolj lenobni, zasledoval vas bo dremež (še posebej, če je vaša osnovna narava kapha).
Vsem vatam svetujem, da si po kosilu privoščite 10-minutni počitek. Po možnosti ležite na levi bok – bo boljša prebava. Po kratkem počitku si privoščite od 5 do 10-minutni sprehod.

Še posebej vate zaradi hitrega izbruha in padanja energije potrebujejo večkrat (na dan) obnavljati svoje zaloge energije.
Tako da, če ste okoli 15.00 še v službi in se počutite povsem izčrpane, se ne krivite. Vata ste, pa še del dneva je "vatast" - odlična kombinacija za padec energije.

So pa popoldanske vata ure idealen čas za meditacijo ali molitev (spomnimo, vata je spiritualna doša).


  • ​Večerna kapha ura (6.00-10.00)

Se spomnite, kapha je počasna, težka? Torej sta tudi ta del dneva in naše energija takrat takšna …
Ajurveda pravi, da naj se ob 18.00 uri zapre kuhinja. Prebavni sistem pa naj se odpravi domov! Večerja je zato vedno lahka.

Večerjo si je idealno postreči med 17.00 in 18.00 uro. Vem, da to ni vedno najlažje izvedljivo. A bodite prizanesljivi do svojega telesa. Težka hrana, ki jo pojeste pozno, vašemu telesu povzroča stres.
Tu in tam se seveda ne moremo izogniti pozni večerji – a takrat vzemite nekaj za lažjo prebavo (ingver s kameno soljo in limono npr.)
Ta del dneva ni namenjen učinkovitosti. Je najbolj zaspan del dneva, primeren za umiritev, pripravo in odhod v posteljo. K počitku ležite, idealno, pred 10.00 uro. Zakaj? Približuje se pita del noči … Pita pa pomeni akcijo, ne?


  • Večerna pita ura (22.00 – 02.00)

Ajurveda pravi, da je ta del noči najbolj primeren za obnovitev telesa in uma.

Ta del večera/noči je telo zaposleno z obnovitvenimi deli na vseh ravneh. Organi se razstrupljajo. Zlomljeni udi in rane se celijo. Nakopičene maščobe se topijo. Tako da, ko boste spet iskali naslednji lepotni recept …  Ta del cikla ga ima.

Vso to delo seveda zahteva ogromne zaloge energije. Če v tem času bedimo in beremo, pišemo, gledamo TV, jemo ali karkoli že počnemo … bodo vse te zaloge energije namesto v obnovitev šle za branje, pisanje itd.
S to informacijo ste mogoče dobili odgovor na vprašanje, zakaj je po 22.00 spet enostavneje študirati, oz. se vam zdi, da ste takrat kar nekako ponovno budni ... Prebudila se je aktivna pita, a ne z namenom, da študirate, delate. Prebudila se je z namenom, da obnovi vaš um in telo.

Pisateljem, pesnikom, umetnikom se ta del noči porodijo najboljše ideje ...

Kakorkoli, zavedajte se, če ta del dneva trošite energijo za svoje aktivnosti, bo škodo (slej ko prej) utrpelo vaše telo!
Če imate več intelektualnega oz. ustvarjalnega dela, sprejmite kompromis: pojdite v posteljo pred 10:00 in vstanite v zgodnjih vata urah (pa še: vata je najbolj kreativna energija).​