Džala neti & Nasya : Ajurvedski praksi čiščenja in oljenja nosu

Čiščenje nosu je ena izmed pomembnejših ajurvedskih praks. Super je, da postane del vaše jutranje ali večerne rutine.

Najbolje je, da, ko čistite nos, uporabite tako prakso džala neti kot prakso nasya.

Za džala neti prakso potrebujete lonček s kljunčkom ali džala neti lonček. Vanj vlijete soljeno vodo ter z njegovo pomočjo očistite nosnici.

Džala neti razkužuje in nasya vlaži ter ščiti pred nastajanjem sluzi 

Nasya je praksa oljenja nosnic. Obe gresta z roko v roki. Džala neti razkužuje in nasya vlaži ter ščiti pred nastajanjem sluzi.

Nasya pomaga, če nas pestijo alergije, glavoboli, je naše dihanje ovirano; ter celo izboljša kakovost glasu

Sploh jeseni in pozimi nastaja v nosu več sluzi. Sluz je kot obrambna drža telesa pred suhim zrakom, ki se pojavi v tem času. Oljenje tako pomaga, da ostanejo dihalne poti čiste, a vseeno zaščitene pred (škodljivimi) zunanjimi vplivi.

Zakaj čiščenje nosnic?

Dan za dnem smo izpostavljeni onesnaženju iz okolja; pa tudi raznim umetnim parfumom, osvežilcem zraka, svečam, drugim kemikalijam ipd. Vsi potencialno vsebujejo toksine. Naši nos se postopoma zasiči s toksini. Tu so tudi bakterije, virusi ... Zato je čiščenje nosu še kako koristno. Mnogo neravnovesij ima namreč svoj vzrok prav v nosu, zato če ga redno čistimo, se lahko zaščitimo pred in zdravimo alergije, prehlad in gripo. 

Nos je vhod za prano

Čiščenje nosu je po ajurvedi pomembno tudi zato, ker je nos »kot nekakšna vrata v možgane«, zato do centra zavesti.

Nos je vhod, skozi katerega vstopa življenjska energija (prana), ki v telo prihaja z dihanjem. Dihanje brez zastojev je za pravilen pretok prane - tako v glavi kot telesu - zelo pomembno. Ko se v sinusih, grlu, nosu, ali glavi nabere presežek telesnih tekočin (sluzi), je najbolje, da jih izločimo skozi nos.


Ko čistimo nos, se izboljša dihanje, sprostijo se napetosti v predelu glave, razblinijo se glavoboli. Pa sinusne infekcije, alergije, prehlad in gripa.  

Za džala neti potrebujemo lonček s kljunčkom 

Za džala neti potrebujete lonček s cevastim nastavkom. Mi najbolj priporočamo keramičnega, ki ga dobite pri nas. Napolnite ga s čisto mlačno vodo ter z nekaj 100 % naravne soli. Lonček naj bo, ko ga uporabite, vedno čist.  

Postopek džala neti prakse

  • V posodi zavrite 1 do 2 skodelice vode. Pustite, da se ohladi, tj. da je še vedno topla, hkrati pa ne bo »spekla« nosne sluznice. Še toplo vlijte v neti lonček.
  • Dodajte ¼ čajne žličke morske soli na pol skodelice tople vode in dobro premešajte.
  • Postavite se nad umivalnik, vstavite kljunček neti lončka v nosnico, nagnite glavo, ne da jo pri tem premikate naprej ali nazaj. Vtaknete cev lončka v nosnico, in ga nagnete tako, da voda steče in v desno nosnico in priteče iz leve. In obratno. Medtem, ko izvajate neti, dihajte skozi usta. Za eno nosnico porabite nekje polovico vse vode.  
  • Bodite le pozorni, da voda ne zaide v sapnik, ovira dihanje ali sproži kašelj.

Džala neti aktivira celice v nosnicah, ki izločajo sluz. Po praksi lahko imate občutek, kot bi bili malček prehlajeni.

Džala neti spodbuja delovanje epitelnih celic mukozne membrane v nosnicah, zato ima vlogo pri aktivnem spopadanju z virusi, bakterijami ali onesnaženim zrakom.

Po čiščenju lahko opazite, da izraziteje vohate. Nemara zaznate vonjave, ki jih niste do sedaj še nikoli.

Temu pravijo “nebeški čut za vonj”. Čiščenje nosnic z vodo aktivira čutilne celice, tako da zaznavamo najneznatnejše vonje; tudi vonj iz notranjosti telesa.

Priporočilo za izvajanje džala neti 

S prakso džala neti onemogočimo kopičenje bakterij in drugih oblog, ki povzročajo alergije in dihalna neravnovesja. Neverjetno, kako hitro se s pomočjo neti lončka rešimo sluzi. Ni nujno, da neti prakso izvajate vsak dan. Bo pa dobrodošla v obdobju povečane rasti prehladnih in gripoznih neravnovesij ter alergij. V primeru sinusne infekcije ali alergij priporočamo, da prakso izvedete do 3-krat dnevno.

Zdaj pa nasya ... 

Z nasjo naoljimo nosnici. Najbolje bo, da jo izvedemo po praksi džala neti. Soljena voda izsuši nosnici (kot tudi suh zrak, kot smo zgoraj že omenili), kar spodbudi telo, da izloča več sluzi, da tako zaščiti sluznice. Nasya sluznice spet naolji; tako se telesu ni potrebno naprezati, da samo ustvarja sluz. Nasya je odlična preventiva za zamašen nos.

Za izvedbo nasye potrebujete zeliščno oljno mešanico Nasya olje. Tudi to dobite pri nas. Nasya olje je medicinsko olje iz sezamovega olja in specialnih aurvedskih zelišč. Mehča in ščiti nosnici ter obenem hrani tkiva/sluznico. Če ne najdete nasye, uporabite kar sezamovo olje ali gi.  

Prednosti nasye 

  • Pripomore pri uravnoteževanju vseh vrst možganskih neravnovesij; kot so npr. težave z razpoloženjem, koncentracijo (spominom), bolečinami v predelu glave.
  • Deluje na nosno membrano, in ker ajurveda verjame, da je nos pot v možgane; nasya olje pripomore k uravnoteženju neravnovesij v možganih.
  • Pripomore tudi k uravnoteženju kakršnegakoli vnetja nosne sluznice.
  • Okrepi občutek za vonj.
  • Tudi oči so z njim zadovoljne.
  • Pripomore k izboljšanju glasu.
  • Očisti sinuse.
  • Ima vlogo okrepitvi obraznih mišic, čeljustnega sklepa in drugih obraznih struktur.
  • Ima vlogo tudi pri sproščanju otrdelosti v predelu vratu oz. vratnih vretenc.
  • Pomaga pri preprečevanju izpadanja las in ima vlogo pri preprečevanju prezgodnjega sivenja las. 

Izvedba prakse nasya 

Najlažje boste prakso izvedli tako, da se uležete na rob postelje; in sicer tako, da glava visi rahlo navzdol. S pomočjo kapalke nato v vsako nosnico nakapajte od 5 do 10 kapljic olja. Tudi 2 do 3 kapljice v vsako nosnico bodo za začetek dovolj. 

Če je tudi to za začetek preveč, samo namažite notranjost nosnic s pomočjo mezinca. Olje sicer ne bo prodro tako globoko kot sicer, a učinek bo.   

Prakso nasya je najbolje izvajati zjutraj na tešče ali zvečer pred spanjem. A naj v tem primeru od zadnjega obroka mine več kot 2 uri.  

Kdaj nasye ne priporočamo?

V primeru nosečnosti. Če ste mlajši od 7 ali starejši od 80 let. V času menstruacije, ob dehidraciji telesa, takoj po telovadbi, v primeru driske in vročine. V vseh primerih lahko pride do neprijetnih in neželenih posledic.