Samomasaža "must to do" za zdravje & lepoto

Če vam je blizu ajurveda, zagotovo poznate abhyango: pomirjajočo in blagodejno tehniko samomasaže s toplimi osnovnimi ali zeliščnimi olji.   

Veste tudi, da življenje, ki je skladno z načeli ajurvede, podpira dolgoživost. Ter ravnotežje tako na telesni kot umski ravni.


Vata doša in samomasaža  

Da upočasnimo procese staranja, “moramo delati” predvsem na uravnoteženju vata doše.  
Vato opredeljujejo lastnosti, kot so: suhost, hlad, lahkost, hrapavost … Lastnosti, podobne vetru.  
Zato vato zelo dobro spravimo v ravnovesje z redno, vsakodnevno, masažo.  

Vata doša je še posebej lahko iz ravnotežja sedaj, v jeseni in pozimi (in sicer tudi, ko smo zelo izčrpani, nemirni, zaskrbljeni - to so vse neravnovesja vate). 

Okrepimo telesno moč

Z masažo okrepimo moč telesa (tudi odpornost), neposredno nahranimo kožo, mišice, sklepe, umirimo um, se zavarujemo pred izčrpanostjo. Blagodejne lastnosti olja in dotika se prenašajo mišicam in koži (tako obenem pomaga tudi pri razstrupljanju).

Umirimo um

Z masažo umirimo čustveno napetost, zaustavimo tok škodljivih misli iz preteklosti, občutimo več veselja, smo bolj optimistični, sproščeni (masaža globoko sprošča živčni sistem).   

Sežemo tudi na energijsko raven

Masaža deluje tudi na energijski ravni, na ravni prane. (Vata doša je namreč tesno povezana s prano).  

Omilimo bolečine

Masaža izboljša pretok krvi, pospeši prenos kisika v organe, “staplja” živčne/stresne vozle, ima vlogo pri lajšanju bolečin, otrdelosti v telesu, navsezadnje okrepi naše spiritualno zavedanje.  

Polepšamo polt

Da sploh ne omenimo, da se zelo zelo izboljša, pomladi, videz kože.  


Nekajminutna masaža dnevno je res čudežna za ohranjanje našega zdravja; pa tudi dobrega izgleda. Izboljša celo nekatera kronična neravnovesja.  

Najbolje je, da si jo privoščite zjutraj, ko opravite potrebo, in nato si po masaži naredite kopel.  

Ali pa zvečer, vsaj 2 uri po večerji, in nato pripravite kopel.  

Ko se odločite za abhyango, si resnično zagotovite ČAS LE ZASE. Vzemite si dovolj časa, da "bo olje na koži lahko" od 15 do 20 minut.  

Bo pa tudi okej, če si lahko razvajanje z abhyango privoščite za vsaj 5 do 10 minut. Vsaj 1-krat do 2-krat na teden jo izvedite. 5-krat bo že super dobro ...

Praksa abhyange bo v vaše življenje prinesla MIR, SPROŠČENOST, GLOBLJI STIK S SEBOJ – kar danes vsi še kako potrebujemo, kajne?  


Spodaj 10 korakov, kako izvesti abhyango:  

(1) Na tla položite le za ta namen “rezervirano” zgolj vašo brisačo.  

(2) Olje segrejte v nerjaveči jekleni, bakreni, železni ali tudi stekleni posodi.  

(3) Z blazinicami prstov segreto olje najprej nanesite na območje medenice (spredaj); vključujoč spodnji del trebuha in sramno kost. Pri masiranju bodite zelo nežni; s prsti se premikajte gor in dol. Premaknite se do kolkov; nato “odpotujte” do križnice in zadnjice. Potem s krožnimi gibi zmasirajte kolke.  

(4) Nato so na vrsti noge in stopala. Ko masirate mišice, delajte dolge potiske, sklepe pa masirajte krožno.  

(5) Premaknite se do popka. Najprej krožite okoli popka. Nato masirajte gor in dol levo in desno od popka. Končajte na levi strani popka. Nato počasi “odpotujte” na desno stran prsnega koša. Nato masirajte navpično gor in dol levo stran prsnega koša; vključno s prsmi. In nato še desno.  

(6) Kolikor vam gibčnost dopušča, masirajte hrbet gor in dol, vse od pasu do zgornjega dela hrbta (sicer za hrbet poprosite koga za pomoč).  

(7) Nato se vrnemo na popek. Spiralno se pomikamo iz desne na levo.  

(8) Nato se premaknemo na levo ramo; masiramo levo roko in dlan. Spet delamo dolge potiske na mišicah in krožne na sklepih. Enako naredimo na desni strani.  

(9) Končno smo “na” vratu, obrazu in lasišču. Masiramo nežno. Še posebej bodite pozorni, da dovolj dobro naoljite lasišče (pri nas dobite tudi posebna olja za lase). Z oljenjem lasišča/las vrnete življenje in moč lasem ter izboljšate kakovost vaših las.


Četudi oljenje lasišča in las izpustite, abhyanga deluje! Vsekakor pa priporočamo VSAJ 1-KRAT TEDENSKO OLJENJE LAS/LASIŠČA.  

(10) Ko končate, se lahko pokrijete z brisačo ali za ta namen “prišparano” odejo. Uživajte v miru in sproščanju/sproščenosti 15 do 20 minut (koža je naoljena). Nato si privoščite vročo kopel ali tuš (brez mila ali le naravna mila).  

Za masažo uporabite naša osnovna olja – sezam (greje), kokos (hladi), mandelj (nevtralno) ter AYUMI SENSUAL, TRANQUILITY, MUSCLE, DETOX.  

In seveda naše HESH MAHA NARAYAN olje za masažo.