5 ajurvedskih zeliščnih klasikov


TRIFALA  

 
//Razstruplja. Krepi. Vzpostavlja vsesplošno ravnovesje//

Trifala je temeljna ajurvedska zeliščna mešanica. Trifala pomeni troje sadežev oz. je mešanica 3 posušenih sadežev v prahu (brez semen) v enakih količinah. Ti sadeži so: amla, haritaki in bibhitaki. Vse tri rastline so rasajane (rasajana kot koncept pomlajevanja oz. obnove telesa in uma).
 
Obstajajo tradicionalni ajurvedski zdravilci (vaidyas), ki zaradi številnih blagodejnih lastnosti mešanice za vzpostavljanje ravnovesja uporabljajo le trifalo … Trifala se tako v ajurvedi uporablja za uravnavanje številnih neravnovesij in je del ajurvedske medicine že od nekdaj.  

Polna je antioksidantov in je idealna kombinacija za tridoša uravnavanja (vata, kapha in pita). Haritaki uravnoteža vato, amla (indijska kosmulja) pito in bibhitaki kapho. Oz. ima  vlogo pri pomlajevanju in krepitvi vseh treh doš (vate, pite in kaphe). Prav tako krepi vseh sedem dhatujev*, ojas*, tejas* in prano*.  
 
Trifala je torej zagotovo najslavnejša tradicionalna ajurvedska receptura/pripravek oz. zeliščna mešanica. Zakaj jo je doletela čast doletela takšna čast? Ima izjemno (edinstveno) sposobnost nežnega čiščenja in razstrupljanje organizma; medtem pa obenem še nahrani in obnovi celice, tkiva ...
  
VATA: Trifala se v ajurvedi uporablja za podporo gastrointestinalnega sistema, ki je sedež doše vata. Ima vlogo pri odstranjevanju in kopičenju ame (toksini); kar pomaga pri optimalni absorpciji hranil. Trifala deluje nežno laksativno (trifala je najboljši laksativ in črevesni tonik), kar pomeni, da pomaga pri težavah z zaprtjem - zahvaljujoč lastnostim haritakija. Haritaki, ker odplavi (harate) vsa neravnovesja.
 
PITA: Trifala se nadaljnje uporablja pri uravnavanju številnih težav z želodcem; tudi pri črevesnih vnetnih neravnovesij. Ima pomembno vlogo pri uravnavanju kisline ter uravnavanju nastajanja razjed. Hladi. Je bogat vir taninov, ki imajo vlogo pri preprečevanju nastajanja razjed v črevesju. Ščiti tudi jetra in je koristi očem.  
 
KAPHA: Trifala uspešno uravnava tudi kapha neravnovesja. Ima hipoglikemičen (znižuje raven sladkorja v krvi) in hipolipidemičen (znižuje raven maščob v krvi) učinek. Zato je primerna, če želimo izgubiti višek kilogramov, nam niha raven sladkorja in maščob v krvi, smo kaphasto utrujeni, tj. smo nekako zastali, tako v telesnem kot umskem smislu.  
 
Ker se uspešno bori proti mikrobom, je izjemna tudi za zdravje ustne votline; težav z zobmi, dlesnimi. V ta namen jo lahko uporabimo kot ustno vodico, ki ima vlogo pri preprečevanju oz. nabiranju in nastajanju oblog. Prav tako pri slabem zadahu in vnetnih neravnovesjih dlesni. Za namen ustne vodice uporabite trifalo v prahu.
 
*Dhatuji ali tkiva so: reproduktivno tkivo, mozeg in živčno tkivo, kosti, tolšča, mišice, kri in plazma.  
*Ojas je imunski sistem v zelo zelo širokem pomenu.  
*Prana je koncept življenjske sile (kot npr. pojem čija v kitajski medicini).  
*Tejas, kot ogenj, koncept transformacije, ki nadzoruje pretvorbo snovi v energijo (presnova); in pretvorbo hrane, vode in zraka v zavest.  
 
P.S. Če ne poznamo svoje konstitucije (osnovne doše) oz. trenutnega neravnovesja, lahko vedno uporabimo pripravek iz trifale.


AŠVAGANDA

//Močan adaptogen. Krepi imunski sistem. Tonik za živčni sistem. Za dober spanec//
 
Adaptogeni so regulatorji, ki podpirajo sposobnost telesa, da se to učinkovito sooča s stresom oz. nanj prilagodi. Mišljeno (tudi) na celičnem nivoju.  
 
Adaptogen, kot že iz same besede razvidno, je neke vrste regulator, tj. tisti, ki omogoča prilagoditev. V širšem smislu so adaptogeni snovi, ki povečajo prilagoditvene sposobnosti telesa (celičnih procesov). Telo se s pomočjo adaptogenov lažje prilagodi fizičnemu, čustvenemu in stresu iz okolja. Adaptogeni se najpogosteje uporabljajo kot sredstvo proti stresu in utrujenosti, saj uravnavajo hormone, kot so kortizol, rastni hormon in testosteron.

Imajo tudi to moč, da pripomorejo k uravnoteženju imunskega sistema: tako je ašvaganda prava izbira bodisi za šibak imunski sistem ali preaktiven imunski sistem. Uravnavajo presnovo. Nasploh vračajo telo v ravnovesje.  
 
Ašvaganda je torej eden najmočnejših adaptogenov, ki jih na široko uporabljamo širom sveta. Pomaga pri uravnavanju vseh treh doš (treh energij) ter pomaga telesu, kot že omenjeno, pri soočenju s fizičnim in čustvenim stresom. Poznana je tudi pod imenom "indijski ginseng" ali "zimska češnja". Njeno botanično ime je Withania Somnifera; Somnifera v latinščini pomeni "pripomore k krepkejšemu spancu". Spada pa v družino  Solanaceae.  
 
Njena bioaktivna razpoložljivost je najmočnejša ravno v korenini. Ašvaganda deluje kot splošni tonik. Ajurvedski koncept tonika pomeni snov, ki prehranjuje (krepi ) telesna tkiva (dhatuje). Teh je sedem: plazma, kri, mišica, tolšča, kost, mozeg in živčno tkivo ter reproduktivno tkivo. Ašvagandha torej krepi zaradi različnih vzrokov/neravnovesij izčrpane dhatuje oz. tkiva.  
 
Sočasno poveča raven energije ter podpira, kot že omenjeno, imunski sistem. Podpira zdrav telesni razvoj. Podpira tudi optimalno raven encima kreatin kinaza, ki odgovoren pri uravnoteženju mišičnih poškodb, ki nastanejo med vadbo oz. fizičnim naporom.  
 
V ajurvedski medicini velja za rasayano (naravna substanca, ki spodbuja moč in vitalnost celotnega organizma): ašvaganda torej pomlajuje, obnavlja tkiva: zato je učinkovit izbor pri splošni izčrpanosti, šibki moči v mišicah.
 
Na telo deluje pomirjajoče - je izjemen tonik za živčni sistem. V današnjem času, ko nemara na vsakem koraku slišimo: »Še več, še bolje, ni dovolj dobro« - oz. smo se po drugi strani "prisiljeni" umiriti -, je ašvaganda eno izmed največkrat »predpisanih« zelišč s strani ajurvedskih svetovalcev/zdravilcev. Podarja umirjen in sproščen um ter naravno uravnava stresni hormon kortizol.  
 
Številne študije potrjujejo, da ima ašvaganda vlogo pri zdravem spancu in tako ugodno vpliva na težavo nespečnost. Nespečnost je eno izmed vata neravnovesij. Sicer se ašvaganda v ajurvedi splošno uporablja pri vata neravnovesjih, saj po naravi hrani, gradi (prizemljuje vetrovno vato). Tako je res odlična za obdobja, ko smo preobremenjeni, izčrpani, v stresu, se nasploh počutimo šibke.
 
Omenja jo tudi Kamasutra - saj ima ugoden vpliv na neravnovesja reproduktivnega sistema tako žensk kot moških.
 
Izjemna je tudi pri uravnavanju težav s sklepi - saj hrani tkiva, kot smo že izpostavili, ter ima vlogo pri lajšanju bolečih stanj. Uravnava tudi vnetna neravnovesja (študije kažejo, da manjša raven C-reaktivnega proteina (CRP); gre za marker, ki je odgovoren za vnetne odzive telesa).  
 
Priporočamo uživanje ašvagande z mediji za jemanje zelišč (anupana - okrepijo učinke zelišč), kot so: mleko, gi, topla, kolikor se da vroča voda.


AMLA 

//Eden najmočnejših sadežev za pomlajevanje//
 
Amla je eden najmočnejših sadežev za pomlajevanje, ki ji pozna ajurveda. Prava »anti-aging bomba«.. Sliši tudi na ime amalaki oz. po naše: indijska kosmulja.  
 
Drugo ime za amlo je »Dhatri«; kar pomeni dojilja, in kaže na to, kako hranilen in "zdravilen" je ta sadež. Pravijo ji tudi "supersadež". Zakaj? Ker vsebuje bogato zalogo antioksidantov, vlaknin, vitaminov in mineralov. Ter drugih učinkovin, ki pripomorejo k dolgoživosti, lepemu videzu in preventivi pred številnimi neravnovesji.  
 
Je eno izmed 3 zelišč tradicionalne mešanice: trifala. Je izjemno bogata z vitaminom C. Je močan antioksidant. Amla vsebuje več vitamina C kot katerikoli drug sadež (3000 mg na sadež). Oz. ima 20-krat več vitamina C kot pomaranča. Vitamin C, ki je naravno prisoten v sadežu amle, se dokazano, hitreje absorbira kot katerikoli drugi (sintetični) vitamin C. In je zaradi vsebnosti taninov stabilnejši - kar pomeni, da se vsebnost vitaminov ohranja, četudi amlo "pretvorimo" v npr. čjavanpraš (zeliščna marmelada) ali prah (kapsule) ipd.  
 
Je ena izmed redkih sadežev, ki vsebuje 5 izmed 6 okusov (v ajurvedi jim pravimo rasa). Sladko, kislo, jedko, trpko in grenko - torej vse, razen slane rase.  
 
Uravanava vse 3 doše. Ponavadi kisla živila zmotijo pito, a ker je po lastnostih hladna in sladka po okusu pito pomirja.  
 
Poleg svojih pomlajevalnih lastnosti amla pripomore tudi pri razstrupljanju (čisti kri) ter zdravju jeter in ima blago laksativni učinek (zaradi visoke vsebnosti vlaknin).
 
Je zelo močan tonik, saj regenerira in pomlajuje vseh 7 vitalnih telesnih tkiv (dhatujev). Spodbuja energijo, vitalnost in imunost (ojas).  

Amalaki obnavlja (pomlajuje, naredi svilnate) tudi lase: ima vlogo pri spodbujanju rasti las, pri preprečevanju njihovega izpadanja ter prezgodnjega sivenja. Sicer amla v tradicionalni negi las zavzema vlogo naravnega regeneratorja za lase. Je tudi del številnih olj za lase (tudi našega nagrajenega AYUMI za krepitev & rast las). Pa naših AYUMI šamponov.  
 
Pripomore tudi k rasti nohtov. In prispeva k boljšemu vidu.
 
Visoka vsebnost vitamina C, z razstrupljevalnimi lastnostmi in učinkom pomiritve pite pripomore k uravnoteženju kožnih nevšečnosti, kot so akne, neenakomeren ten ter druge kožne iritacije.


ŠATAVARI

//Najpomembnejše ajurvedsko zelišče za ženske//

Šatavari (indijska beluš) je eno najpomembnejših ajurvedskih zelišč za ženske. Je nekaj najboljšega, kar narava nudi ženskam. Slovi kot kraljica zelišč.  
 
Že tisočletja se uporablja kot pomlajevalni, izjemno hranljiv, tonik za ženski reproduktivni sistem (jajčnike, maternico, prsi ipd.). Oz. pripomore k uravnavanju hormonskega ravnovesja, in sicer v vseh življenjskih obdobjih ženske - vse od prve menstruacije do menopavze, ko raven estrogena upade (in še kasneje). Vsebuje namreč naravno prisotne steroidalne saponine, ki uravnavajo raven estrogena. Uravnava vata-pita neravnovesja, kar pomeni, da pomaga uravnavati raven hormonov v telesu.  
 
Ima vlogo pri uravnavanju menstrualnih težav (nihanje razpoloženja, krči, otekanje, pomanjkanje energije ipd.). Pripomore pri uravnoteženju dolgotrajne in obilne menstruacije (menoragija), boleče menstruacije (dismenoreja), neredne menstruacije in neplodnosti.

V sanskrtu njeno ime pomeni »sto korenin« oz. »tista, ki "uravnava 100 neravnovesij"; tista, ki "ima sto mož« Zakaj? Ker ima vlogo pri spodbujanju plodnosti in vitalnosti. Oz. ženska dobi lepoto in moč, da bi lahko imela 100 mož …
 
Znanstveno se ji reče Asparagus Racemosus in pripada družini lilijevk. Je trnasta vzpenjalka z gomoljastimi, prstom podobnimi koreninami.  
 
Šatavari je polna vlaknin in folatov, ki izboljšujejo prebavo, in sicer tako da spodbujajo aktivnost glavnik prebavnih encimov, kot sta lipaza in amilaza. Šatavari je naravni vir folata (vitamin B9), ki je nenadomestljiv pri izgradnji rdečih krvničk in je pomemben za zdravo presnovo. Nadalje je ključen za zdrav razvoj zarodka; obenem ščiti pred morebitnimi prirojenimi napakami in nepravilnostmi.  
 
Šatavari dobro vpliva tudi na poporodna neravnovesja in je primerna za doječe matere; spodbuja proizvodnjo materinega mleka in podpira aktivnost mlečnih žlez. Šatavari je varna za uživanje med nosečnostjo in dojenjem.  
  
Raziskave kažejo, da ima imunomodularne lastnosti, kar pomeni, da krepi (uravnava) imunski sistem.  
 
Vsebuje fitosterole, saponine, flavonoide, polifenole, askorbinsko kislino (vitamin C), ki imajo vlogo pri uravnavanju holesterola.  
 
Ker pripomore k uravnavanju hormonskega ravnovesja, posledično pripomore k izboljšanju odziva na stres, pri nihanju razpoloženja. Po naravi je satvična (pomirja, odpira srce).

Je pa, ko se odločimo za uživanje šatavarija, potrebna potrpežljivost: deluje počasi in zanesljivo.


BRAHMI

//Najpomembnejše zelišče za živce, spomin in koncentracijo//

Brahmi, če prevedemo, pomeni “zavedanje” ali “modrost”. Je ena izmed najbolj čislanih ajurvedskih rastlinic – katere moč povezujemo s pozitivnim delovanjem na dhi (učenje), dhrti (voljo) in smrti (spomin). Oz. gre za najpomembnejše zelišče za živce, spomin in koncentracijo v ajurvedski medicini.  
 
Super bo za vse, ki se izčrpavajo; ne le z učenjem, temveč tudi z drugimi mentalnimi aktivnostmi.  
 
Brahmi že tisoče let podpira psihofizično zdravje ter je vodilni tonik za krepitev vseh mentalnih funkcij.  
 
Je povsem naraven. Deluje na naše psiho-emocionalno stabilnost. In je brez stranskih učinkov. Prav tako se nanj ne moremo navaditi (ne povzroča odvisnosti). Vpliva na možgane in živčni sistem; v času čustvenih obremenitev, kriz, le-te pomirja.
 
Na kratko:  
Ščiti možganske in živčne celice pred poškodbami in propadanjem.  
Krepi in revitalizira vse mentalne funkcije.  
Nudi podporo pri učenju, spominu, razumevanju gradiva/vsebine.  
Uravnoteža osrednji živčni sistem.  
Pripomore, da bolje spimo; pomaga, če smo preveč zaskrbljeni, kakorkoli fizično in mentalno izčrpani.  
Uravnoteža fizične, emocionalne in mentalne napetosti (in kar iz njih sledi).  
Nasploh uravnoteža napetost.  
Spodbuja imunski sistem.

Brahmi (Bacopa monnieri) je torej "legenda" med ajurvedskimi zelišči, ko gre za uravnoteženje mentalnih in čustvenih neravnovesij; uravnoteženje neravnovesij živčnega sistema in za premagovanje raznih zasvojenosti (tudi npr. tistih s sladkorjem).

Brahmi je odličen tonik za živce, odpira um, spodbuja intelekt in duhovno rast; sočasno pa prispeva k pomirjanju živčnega sistema.

Je pomembna hrana za jogije in izboljšuje učinke meditacije. Brahmi pomaga prebuditi kronsko čakro in uravnovesiti levo in desno možgansko polovico.

Kot možganski tonik je še posebej učinkovit skupaj z ašvagando (Withania somnifera). ​

Prav tako krepi vseh sedem dhatujev*, ojas*, tejas* in prano*.