14 priporočil, kako ohranjati zdrav življenjski slog tudi med prazniki

Počitnice, prazniki – sploh božično-novoletni – nosijo pečat čarobnosti, izjemnosti. Med njimi več časa preživimo s svojo družino, prijatelji. Nekaj več časa si vzamemo tudi zase. Praznujemo.  

To je pozitivnejši vidik praznikov. So pa prazniki tudi obdobje, ko se prenajedamo, preveč pijemo (tudi alkohola in gaziranih ter presladkih napitkov), hitimo sem in tja; v kratkem času želimo postoriti vse, za kar je zmanjkalo časa med letom.
   
Nakupi, ki jim ni videti konca, skoraj vsakodnevne zabave, in občutek, da zdaj pa si lahko (vse) privoščimo, nas hitro ujamejo v spiralo nekontroliranega prehranjevanja, pitja in stresa.  

Seveda ni nujno, da je tako. Spodaj zato podajamo 14 priporočil, s katerimi, če jih vsaj delno upoštevamo, tudi v času praznikov, ostanemo zbrani, zadovoljni s seboj in zdravi. Vseh 14 je nekakšen “reminder”, s katerim tudi v prazničnih dneh ohranjamo ravnovesje in dobro počutje.

Dodajamo tudi 3 recepte za zdravo sladko razvajanje.

1. Ohranite dnevno rutino
Prazniki so običajno čas (sploh božično-novoletni), ko zelo hitimo, ko moramo opraviti še to in ono; polni so obiskovanj in potovanj. Ne glede na vse: ohranite dnevno rutino: tj. V posteljo hodite vedno ob enaki uri, obroke zaužijte vedno ob enaki uri; nikar se ne odpovejte svojim dnevnim negovalno-lepotilnim ritualom; nikar ne potisnite v kot gibanja na prostem. Le tako boste namreč ohranjali svoje ravnovesje.  

(V posteljo je dobro, če se odpravite do 22.00 ure. Obroke pa imejte; zajtrk od 7.00 do 9.00 ure. Kosilo: okoli poldneva; večerja naj bo med 17.00 in 18.00 uro).  

2. Ohranite močan prebavni ogenj (agni)
Druženja, zabave, naključna srečanja, nešteto dobrot … z lahkoto preobremenijo našo prebavo; posledica so: otopelost, kopičenje toksinov v telesu, nabiranje kilogramov in slabost oz. slabše počutje. Nekaj preprostih tips & trickov, kako ohranjati odlično prebavo: izogibamo se “kar naprej grizljanju nečesa”, ne jejmo, ko/če nismo lačni, ne prenajedajmo se, izogibajmo se  nepravilni kombinaciji živil.  
Jejte preproste, sveže, dobro kuhane jedi, ne pozabite na začimbe; npr. Kičari je ena taka dobra stvar – prebavni sistem se s takšno hrano odpočije in je pripravljen na občasne “ne najbolj zdrave izlete”.  

Sicer pa zapomnite si ajurvedsko mantro:
"Dobro zdravje je dobra prebava!"
"Ne toliko kaj jemo, kaj prebavimo, je pomembno!"
 


3. Ingver, ingver, ingver!  
Kot navajata doktorja D. Frawley in L. Vasant: ”Pravemu ingverju so pravili višvabhesadž, ali “univerzalno zdravilo”.  

Ingver je alfa in omega, nujna nujnost za te praznične dni, ko jemo težjo hrano, ko spijemo več alkoholne, pa tudi gazirane pijače. Korenina ingverja ohranja dobro prebavo, pospešuje presnovo (metabolizem) in nas zalaga energijo. Če ingver uživate redno, bodo toksini sprotno izločeni iz organizma. Ingver vključimo v dnevno rutino bodisi kot ingverjev čaj, ali ga preprosto pridamo jedem (predvsem svežega pokuhajmo k zelenjavnim ipd. jedem). Lahko pa si pripravimo kopel iz 1/3 suhega ingverja in 1/3 jedilne sode.  

4. Zavedajte se vsakega grižljaja
Za praznično obdobje je še posebej značilno brezglavo uživanje hrane. Malo tega, malo onega, nepravilna kombinacija živil, kot že rečeno, povzroča nabiranje kilogramov, obremenjuje prebavo in zastruplja organizem. Če načrtujete zabavo z veliko hrane, poskrbite, da se poprej doma najeste zdrave hrane; potem pa si na zabavi privoščite en ali dva priboljška. Ponudbo nezdravih prigrizkov, piškotov in ostalih slaščic zavrnite s preprostim: “NE HVALA” Saj veste, enemu piškotku se pridruži še eden, pa tretji … sploh če ste utrujeni, pod stresom, vam hitro zna biti vseeno za zdravo življenje. Torej: jejte tako, da pri tem poslušate potrebe svojega telesa.
 
5. Izogibajte se nepravilnim kombinacijam živil
Zdravo prehranjevanje pomeni tudi pravilno kombiniranje živil/hrane.
Posamezno živilo je lahko samo zase zdravo, v kombinaciji pa postane “strup”.
Izogibajte se nepravilni kombinaciji živil, kolikor je mogoče.
  • Sadje vedno jemo samostojno. 30 minut pred obrokom ali vsaj 2 uri po obroku. Tako da sadje kot zdrav desert, ne pride v poštev! Prav tako ne kot del obroka.
  • Na obrok imamo samo eno beljakovino. Torej sira ne jemo z mesom, jajc ne s slanino; ne jemo “cheesburgerjev” s slanino ipd.
  • Ogljikove hidrate ne mešamo z beljakovinami. Torej zrezek in krompir = ne; prav tako riž in piščanec, in razni burgerji (žemljice z mesom, sirom), hot-dogi, pizze …

Več v e-knjižici: Priporočila za prehrano po došah


6. Izogibajte se mrzlim pijačam 
Ajurveda ne priporoča pitja mrzlih ali celo pijač z ledom. Mrzle tekočine ubijajo prebavni ogenj; vodijo do zapor v prebavnem traktu, šibijo moč prebavnega ognja in povzročajo kopičenje stropov v črevesju. Pitje pijač med obroki se prav tako ne priporoča, saj tekočina ohromi prebavne encime in nasploh oslabi prebavo (le po požirkih).
 
7. Ne prenajedajte se  
V tem času je na voljo še posebej težka, mastna in preveč sladka hrana. Zato: bodite pozorni na to, kaj jeste, jejte počasi, jejte samo, ko ste lačni, poskrbite za dovolj tekočine (ne med obroki).  

Kot pravi ajurveda: želodec ne sme biti nikoli napolnjen več kot do dveh tretjin. To pomeni, da zaužita hrana ne sme nikoli povsem napolniti želodca. Po vsakem obroku naj želodec štiri ure počiva. (dr. Verma, "Načrtovanje življenja z ajurvedo")

Ko jeste, sedite. Če jemo stoje, je, kot pravi indijski pregovor, kot bi nam smrt gledala izza hrbta. Med jedjo se izogibajte preveč govorjenju, reševanju problemov za mizo. Ne sedite za mizo, če ste razdraženi, jezni ipd.  

8. Po obilnem obroku, si privoščite sprehod
Sprehod po obroku je enostaven in učinkovit način za premik hrane navzdol po prebavnem traktu; spodbudi agni in poskrbi za dobro prebavo. Po zaužitem obroku kaj hitro postanemo lenobni, zaspani; pomembno je, da se izognemo dremanju po obroku. Ajurveda sicer priporoča 15-minutno ležanje na levem boku, po obroku, zatem pa lahen, kratek sprehod.  

9. Ne jejte pozno zvečer
Uživanje hrane pozno zvečer, ko je prebavni ogenj šibak (in se približuje ura odhoda v posteljo), neizogibno vodi do zaprtja, kopičenja toksinov, počasne presnove in pridobivanja kilogramov. Če se odpravljate na zabavo/srečanje in veste, da bo tam obilo hrane, se poprej zdravo najejte doma. Če že res morate jesti po 20.00 uri, si privoščite lahek prigrizek, kot je sadje (najbolje zrelo sadje s sladko raso ali dušeno), dušeno zelenjavo, juho ali vročo pijačo kot je npr. zeliščni čaj z medom.  

10. Telo-vadite  
Ker smo lahko med prazniki zelo zasedeni, damo vadbo kar (malo) na stran. Če kdaj, pa jo potrebujemo prav sedaj, ko je čas težke hrane, preveč pijače. Če še nimate urnika redne vadbe ali ste nanj pozabili, je zdaj čas, da oblikujete novega. Ne čakajte na novo leto, ko boste že pridobili kakšen kilogram, dva … in se boste spraševali, zakaj imate tako malo energije. Vadba uravnava presnovo, nas oskrbi z novo zalogo energije in poskrbi za dobro prebavo. Da sploh ne omenimo, da sprošča stres in “kuri” toksine.  

11. Uživajte zelišča oz. zeliščne pripravke za krepitev imunskega sistema

Imunski sistem lahko enačimo z ojasom; čeprav je ta mnogo več. Če je ojas močan, smo polni energije, smo vitalni, odporni. Zelo zdravi, super izgledamo (žar v očeh, lepa polt), smo umirjeni, zbrani; in računamo lahko na dolgo življenje. Če je ojas šibak, nam vsega tega manjka.
V blogu: "OJAS: Nevidna vitalna energija, ki podarja zdravje in lepoto", odgovarjamo na vprašanje, kaj je ojas, kaj ojasu odvzame moč.

12. Čez dan srkajte toplo/vročo vodo  
S prazniki pride do nabiranja strupov v organizmu. Če pijemo vročo/toplo vodo, poskrbimo za vlaženje organizma, dobro prebavo in sproti odplakujemo neželene strupe iz organizma. Če boste vodi dodali še malček soka limone ali ingverja, boste še dodatno okrepili izpostavljene tri aktivnosti.  

13. Na dneve, ko ni zabav, druženj itd., jejte lahko in zdravo ter svežo hrano  
Če se vam zdi, da se težko “držite” zdravega načina življenja, ko ste na zabavah in drugih druženjih, živite zdravo tiste dni, ko teh zabav ni. Takrat jejte preproste jedi, ki naj bodo tople, sveže, dobro kuhane ter začinjene; npr. ovsena kaša/kosmiči (lahko brezglutenski), kičari, rdeča leča, riž ali kvinoja ter dušena ali popečena zelenjava bodo poskrbeli, da si vaš prebavni sistem na dni brez zabav odpočije; zabave, polno jedače in pijače pa bo lažje prenesel.  

14. Recite NE nezdravim slaščicam  
Nezdrave slaščice, vroča čokolada, pite in piškotki … Slaščice dobesedno zastrupljajo organizem: so vzrok za kopičenje kilogramov, otopelost in slabše delovanje imunskega sistema.  
Torej tudi med prazniki sami določajte kaj in koliko boste jedli: vaše zdravje je v vaših rokah. Spomnite se nekaterih izmed 14 nasvetov in brez slabe vesti odklonite hrano in pijačo, po kateri se ne počutite dobro.

Sicer pa za vsak slučaj vedno nesite na zabavo CHEW! TO GO.  Mešanica ajurvedskih zeliščnih semen za žvečenje po obrokih/hrani
Hrustljava mešanica praženih semen, ki se po ajurvedskih načelih tradicionalno žvečijo po obroku/hrani. Z namenom, da osvežijo zadah in pomirijo želodec, spodbudijo prebavo, absorpcijo.

​Pripravite si lahko tudi enega izmed 3 zdravih receptov