Zdrava jetra = Splošno dobro zdravje

Jetra so zelo zelo pomemben organ – opravljajo več življenjsko pomembnih nalog. Teh nalog naj bi bilo celo okoli 500.  

So največji organ v našem telesu. Tehtajo nekje 1 kilogram in pol. Veliko ljudi jetrom pravi “kemična tovarna” telesa ali “metabolni kotel”.

Naloge jeter so tako: formiranje in izločanje žolča, filtriranje krvi in detoksifikacija določenih snovi (toliko, da jih telo lahko izloči skozi ledvice ali prebavila), presnavljanje in uravnavanje ravni maščob, beljakovin, sladkorjev; skladiščenje energije, vitaminov in mineralov. Nadalje, jetra imajo vlogo pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov, uničujejo poškodovane ali stare krvne celice; v jetrih nastaja holesterol; jetra sintetizirajo hormone in tudi snovi, ki so pomembne pri procesih prebave.  

Zahodna medicina jetra opredeljuje kot del prebavnega sistema. Ajurveda pa pravi, da so koren rakta vaha srotas, tj. so del tistega dela krvi, ki nosi kisik (rakta dhatu).  

Jetra delujejo nekako tako: snovi iz prebavil (maščobe, sladkorji, beljakovine), ki se vsrkajo v kri, predelajo; in jih tako predelane spustijo nazaj v krvni obtok. V obliki kot jih telo sploh lahko uporabi.  


Žolč je pita

Ena izmed najpomembnejših nalog jeter je sintetiziranje in izločanje žolča. Dnevno ga tvorijo okoli pol litra.  
Beseda pita, če jo dobesedno prevedemo iz sanskrta, zelo zanimivo, pomeni žolč; ta se spušča v žolčnik in dvanajstnik; in je pomemben pri razgradnji maščob in absorpciji v maščobah topnih vitaminov. Pomaga tudi pri prebavi beljakovin in sladkorjev.  

Ima pomembno vlogo pri procesih razstrupljanja - izloča škodljive organizme in presežek strupov iz telesa.  
Ker ima doša pita pomembno vlogo pri delovanju jeter, je fino, če vemo, ali je ta doša pri nas motena ali je v ravnotežju.
 

5 prebavnih ognjev (agnijev)

Jetra v ajurvedi nosijo lastnosti ognja in vročine. Vsebujejo 5 od 13 osnovnih agnijev (prebavni ogenj). Ti agniji so poznani kot bhuta agni. Njihova glavna naloga je, da pretvarjajo 5 elementov (bhutas) iz hrane, ki jo zaužijemo, v snovi, ki jih lahko uporabi telo.  (Zelo podobno, kot pravi z drugo terminologijo zahodna medicina.)

5 elementov že poznamo. Ti so eter, zrak, voda, ogenj in zemlja. So alfa in omega; osnova vsega v ajurvedi.

Nabhasa agni pretvarja (eter), vayuva agni (zrak), tejo agni (ogenj), apas agni (vodo), in parthiva agni (zemljo).
Ko agniji opravijo svoje delo, "potujejo" hranila preko krvnega obtoka do tkiv.  


Pomen zdravih jeter  

Četudi zdravo živimo (hrana, vadba, spanec, odnosi), smo dnevno izpostavljeni onesnaženemu zraku, vodi itd. Pa kemikalijam v hrani. Naša jetra so vsak dan dobesedno bombandirana s strupenimi snovmi (konzervansi, pesticidi, ostanki plastike, alkohol ipd.)

Večina procesirane hrane, konvencionalno pridelano meso in mleko vsebujejo pesticide, zdravila, steroide in hormone.

Stres našim jetrom prav tako povzroča preveč mastna, ocvrta, težka hrana; pa naprej beli sladkor in moka …  

Ker so jetra pretežno pita organ, so tako preobremenjena, izhodišče številnim pita neravnovesjem, kot so npr. pretirano znojenje, razjede, zakisanost, rozaceja. Pa naprej tudi izgubi apetita, slabosti, bruhanju, temnim madežem na koži, spremembam v izločanju, utrujenosti, pomanjkanju motivacije, depresiji, anksioznosti, težavam s spominom in koncentracijo.

Za pita neravnovesje kože predlagamo našo AYUMI NATURALS naravno kozmetiko SANDALOVINA & YLANG YLANG. 

In zelo pomembno: če je delo jeter moteno, ali so jetra preobremenjena (toksini), je motena pretvorba hrane v hranilne snovi, kar vodi v pomanjkanje le-teh. In če toksini niso učinkovito predelani oz. izločeni, nemalokrat končajo v krvnem obtoku – kar predstavlja idealno izhodišče razvoju različnih neravnovesij (obolenj).  

Jetra prizadenejo tudi čustva  
Jetra so po ajurvedi sedež pita čustev, kot so pogum, strast, sodelovanje, zadovoljstvo, prepuščanje. So tudi sedež bolj “neprijetnih” čustev, kot so jeza, sovraštvo, poželenje, nepotrpežljivost, ambicioznost (nezdrava), frustracija, maščevalnost (zamera).  

Pri tistih posameznikih, ki so po osnovni naravi bolj pite, so ta pita čustva bolj izrazita. 

A pozor: čustva načeloma niso ne dobra ne slaba. Če so pita čustva potlačena, se naložijo (nalagajo) v jetra, spremenijo lahko črevesno in floro žolčnika – ter tako vodijo do nepravilnega delovanja teh organov/sistemov.  

Presežek pite v jetrih vodi do presežka pita “neprijetnih” čustev - ta lahko vodijo do motenj oz. poškodb jeter. Zato je dobro, da znamo “predelovati” ta čustva. Jih ne tlačimo.  
 
En način za sproščanje teh čustev je meditacija; skoznjo “puščamo” staro bolečino, jezo, mehčamo zamere; skozi meditacijo nekako predihamo tovrstna čustva. Naše telo je tako lažje, okrepljeno; enako je z jetri.  

Moramo vedeti, da ajurveda ne teži za idealnim čustvenim stanjem, vsa negativna čustva so vendarle naša, so del nas in so normalna. A na nas je, da poznamo, uporabimo postopke, načine, s katerimi se vedno znova – zaradi tega, ker vemo, da ne delujejo dobro na naše telesno-umsko ravnovesje -  vračamo v ravnovesje.  

V mislih imamo predvsem zavedanje svojih misli, občutkov, čustev, in to, kako se odzivamo nanje. Zavedanje in primeren odziv že tvorita proces “zdravljenja”, vračanja v ravnovesje.  

Ajurvedske tehnike, ki podpirajo zdravje jeter  
Ajurveda nas uči preventive, ohranjanja maksimalne ravni energije, dolgoživosti. Nekakšnega naravnega in blagega pristopa k notranjim razstrupljevalnim procesom. Podpora jetrom pomeni podporo lastni razstrupljevalni sposobnosti telesa.  


Prehrana  

Hrana je lahko najvarnejše in najmočnejše zdravilo ali počasi delujoč strup.  

Najenostavnejši način, da zaščitimo, okrepimo in očistimo naša jetra, je zato “vodenje brige” o tem, kaj vnašamo s hrano v svoje telo. Če jemo zdravo, uravnoteženo in polnovredno hrano, ohranjamo dobro splošno zdravje in zdravje naših jeter.  

Vedno, ko je mogoče, izberite organsko, svežo, neprocesirano hrano, lokalnega izvora.

Izbirajte hrano, ki je po svojih lastnostih grenka, sladka in trpka, kot so: pesa, križnice, temno zelenolistna zelenjava, artičoke, jabolka, avokado, mungo fižol, zelena, redkev, por, korenje, beluši … Vsa ta živila še posebej čistijo jetra (uravnotežajo oz. nižajo presežek pite).  

Pomlad (marec, april) je čas, ko je priporočljivo jetrom nameniti še več pozornosti, skrbi. Zato v tem času priporočamo še več uživanja hrane, ki naravno razstruplja jetra. Listi regrata so čudovit dodatek drugemu pomladnemu zelenju. Ta del leta je najprimernejši za nekakšen počitek jeter.

Še več priporočil za podporo jeter
Vsak dan lahko naredimo veliko stvari, da podpremo svoja jetra. Nekatere prakse zahtevajo nekaj poguma. A imejmo v mislih, da zdrava jetra pomenijo splošno zdravje.  

Izogibajte se oz. zmanjšate vnos hrane, ki vsebuje toksine, ki je težko prebavljiva; npr. postane jedi, jedi, ki jim je dodan beli sladkor in zamrzjena hrana; konvencionalno rdeče meso, vsa procesirana in rafinirana hrana, kofein, alkohol, sladkor, ocvrta hrana, kajenje.  

Jejte manjše obroke (to pomeni, da želodec napolnite do dveh tretjih oz. pri obroku zaužijte količino hrane, ki jo lahko objamete v svojo pest).

Imejte zgodnjo večerjo; idealno med 17.00 in 18.00 uro.
 
Zjutraj najprej na tešče popijte kozarec vroče vode s sokom pol limone: to res pomaga čistiti jetra.  

Redno vadite; tako pripomorete k izločanju toksinov iz organizma.  

Redno izvajajte nežno samomasažo (abyanga). Ničkolikokrat povedano, kako pomemben del ajurvedskega načina življenja je.

Izvajate meditacijo, da sprostite stres in potlačena čustva. Meditacija "prazna posoda" ali "So hum" sta čudovita za ta namen.

​Več v blogu: Dnevna rutina v času karantene.


Zeliščna podpora za jetra  

Ajurveda že tisočletja za moč in obnovo ter kot podpora naravnemu procesu izločanja toksinov iz krvi uporablja zelišča, ki so po svojih lastnostih grenka, ki hladijo in čistijo organizem – torej gre za zelišča, ki uravnotežajo pito, njen presežek.  


Priporočamo:

Kurkumo – iz družine ingverjevk; dobro vpliva na telesna tkiva; še posebej na prebavni in obtočilni sistem. Več o kurkumi v blogu: 10 DA-jev za kurkumo.  

Mandžisto: še posebej dober vpliv ima na kri: podpira zdravo plazmo in pravilno delovanje jeter in ledvic.  

Guduči
: podpira zdravo presnovo in ima posebno vlogo v procesih razstrupljanja.  

Nim
: je zagotovo eden izmed kraljev razstrupljanja in čiščenja; ima izjemno grenko raso. Ima vlogo pri razstrupljanju jeter in krvi. Pomaga izločiti presežek pite in kaphe iz organizma.  

Tukaj so še Bhumjamalaki in bhringaradž, pa kutki.  

Izpostavljamo še amlo; eno izmed treh sadežev trifale. Je naravni antioksidant. Hrani tkiva in nežno odstranjuje toksine. Je še posebej super za prebavni sistem in njegovo optimalno delovanje. S trifalo in amlo pravzaprav nikoli ne zgrešimo.

Koriander iz kuhinje ...

Ne pozabite še na koriander (ki ga imate zagotovo v kuhinji): koriander je eno izmed najboljših zelišč za podporo prebavilom. Pomaga pri izločanju presežka vročine iz telesa; je izjemen je pri uravnavanju pita neravnovesij.

Pančakarma (ajurvedska praksa čiščenja)
Tako; to je nekaj ajurvedskih vidikov in priporočil za zdrava jetra. Ajurveda, ko gre za čiščenje jeter, nikakor ne priporoča agresivnih metod (npr. pitje velikih količin soka limone, olivnega olja, epsomske soli); sploh brez nadzora.

Ajurveda vedno obravnava individualne primere; določi konstitucijo, trenutno stanje neravnovesja. Razišče, kje v telesu se nahajajo toksini (ama), kako se bodo izločali ... Vse z namenom, da ne ustvarjamo še več žarišč neravnovesij.

Za globoko, celostno razstrupljanje ajurveda priporoča alternativo. Pančakarma je nežna - a še vedno dovolj učinkovita – metoda razstrupljanja. 

In na koncu: imejte se radi. Delajte stvari, ki vas “nahranijo”, in prav tako nahranijo vaša jetra. Oboje je pomembno za zdravje in vitalnost; za veselo in polno življenje.