Dnevna rutina v času karantene

Ste za eno preprosto vajo namesto uvoda? Zaprite oči, izklopite zunanji svet in notranje pesimistične šepetalce. Naredite 10 počasnih in globokih vdihov iz popka; oz. izdihov nazaj vanj.  

Če vam je lažje, pa levo roko položite na srce, desno na predel popka, se umirite in samo dihajte. Samo bodite.

Včasih je največ, kar lahko naredimo, da ohranimo (notranji) mir. Le tako se lahko trezno odločamo, kaj je najpametneje (za nas) storiti v danih razmerah.  

Pretirana zaskrbljenost (strah) je namreč zelo nalezljiva (nalezljiva je obratno tudi energija mirnosti); in če širimo energijo strahu, škodimo sebi in drugim.

Sicer pa, vsi smo se znašli v isti godlji; ves svet.  

Zato: upoštevajmo priporočila, umivajmo si roke, izogibajmo se množic, ostanimo doma, če smo bolni in imamo oslabljen imunski sistem … Ko gremo v trgovino, ne kopičimo zalog; v teh časih mora npr. nekaj kvasa ostati še za druge.  

In bistveno: ohranimo rutino dneva, tj. ohranimo zdrave življenjske navade (dovolj počitka, gibanje, zdrave obroke ....)  
Spodaj 14 idej, kako to storiti.  

1. Kolikor je mogoče ohranite (vzpostavite) dnevno rutino  
  • Urnik obrokov
  • Urnik spanja
  • Čas za gibanje
  • Čas zase
  • Čas za prijatelje in družino (četudi po telefonu, on-line telefonu)
  • Čas za stvari, ki vam prinašajo veselje (branje, pisanje, petje, ples, risanje, pohodništvo, poslušanje glasbe; npr. 432 Hz glasba …)

2. Redno izvajajte samomasažo (abyanga)
Naš živčni sistem je v teh časih nagnjen k preobčutljivosti, je preveč vzburjen. Z oljenjem (olje po ajurvedi prehaja v najgloblje plasti tkiv) uravnovešamo, krepimo naš živčni sistem. Prizemljimo energijo in sprostimo stres ter napetost, ki se kopičijo v telesu. Oljenje bo še posebej blagodejno, če imate težave z nespečnostjo ter ste zaradi situacije nagnjeni k paničnim odzivom.  

Priporočamo, da pred uporabo olje nekoliko segrejete (steklenično podržite pod curkom vroče vode) in z njim naoljite celotno telo (vključno z lasiščem, končate pri stopalih). Za masažo si resnično vzemite čas, še posebno skrb namenite predelom telesa, ki so še posebej "v krču" (oz. se je v njih nakopičila napetost): kot so vrat, ramena, predel senc.  

Da bo učinek prizemljitve še bolj močnejši, se naoljite pred odhodom v posteljo in olje na telesu pustite preko noči (oblecite staro pižamo).  

Če vam primanjkuje časa, naoljite zgolj lasišče, čelo, vrat, stopala; tudi tako boste sprostili napetost in prizemljili razpršeno energijo.  

Uporabite katero izmed osnovnih olj (ki jih imate doma) ali tudi naša AYUMI osnovna ter olja za masažo oz. olja za lase.   

3. Privoščite si vročo kopel  
Če se počutite zaskrbljeni, napeti, utrujeni, bo najhitrejši način za vzpostavitev ravnovesja, kopel. Z njo boste uravnotežili energijo, pomirili stres, živčni sitem in utišali um. Topla (kolikor se da vroča) kopel bo še posebej ustrezala vatam in kapham, pite se v vročini verjetno ne boste počutile dobro. Za kopel lahko uporabite naša osnova ali olja za kopel (ta že imajo dodana etična olja).  

Sicer kopeli dodajte eterično olje sivke, rožmarina (tudi vejice rožmarina so okej, če jih imate na zalogi na vrtu), kamilice. Super je tudi epsomska sol, ingver, soda bikarbona.
 
Kopel si privoščite pred odhodom v posteljo, oz. ko se počutite pod pritiskom. Kopel naj traja 10 do 15 minut, pazite na pravilno dihanje. Pustite zaskrbljenim, prestrašenim mislim, da gredo svojo pot. Po kopeli si lahko privoščite še oljenje, po navodilih iz točke 2.  

4. Redno (vsak dan) meditirajte 
Zagotovo ne obstaja boljši način, da utišamo, umirimo um kot je meditacija. Z meditacijo boste najučinkoviteje umirili/počistili zastoje in zmedenost v vašem umu, ki nastaja zaradi vseh informacij glede trenutne situacije. Meditacija vam bo podarila mir, osredotočenost, prizemljenost, objektivnost, realen in trezen pogled na stvari.

5 do 15 minut vsako jutro sedite v tišini, umirite in poglobite dih, izključite um, misli naj gredo po svoje. Za še boljši učinek si meditacijo privoščite še tudi pred kosilom in /ali odhodom v posteljo.  

Predlagamo preprosto meditacijo na mantro “So Hum” (“Sem to, kar sem”). Soooooo je vdih, huuum izdih.  

5. Jejte zdravo
Sestava obrokov naj sledi načelu: zaščitit imunski sistem in prizemljiti energijo.  
Imunski sistem zaščitimo z uživanjem zdrave, polnovredne hrane; izogibamo se procesirani hrani, “junk foodu”, umetnim sladkim gaziranim pijačam, belemu sladkorju ipd. Energijo pa prizemljimo oz. umirimo um z uživanjem hrane za uravnoteženje vate; to pomeni; topli obroki, kot so juhe, enolončnice, kičari, dal, porridges, ovsena kaša, in vroča, dobro kuhana žita.  

Več o vata dieti najdete v e-knjižici: "Priporočila za prehrano po došah."

Ne preskakujte obrokov, izogibajte se mrzli in surovi hrani (sokovi, smutiji, solate); takšna hrana povečuje zaskrbljenost, utrujenost (šibi prebavni ogenj).  

6. Vadite 
Veliko vaj lahko delate od doma, v bližini doma. Vadba sprošča stres, pomirja um, izboljša razpoloženje in krepi imunski sistem.  

Vaditi poskusite vsaj 30 minut dnevno. Pri tem ne pretiravajte. Vadba naj bo lahna; tudi naporna vadba vas namreč ošibi.  

7. Vsak dan pojdite na sprehod na svež zrak
V teh časih izolacije, zastoja, omejitev, se zdi, kot da smo v nekakšnem hišnem priporu. Gibanje na prostem (sprehod) si privoščite vsaj 1-krat na dan. Z gibanjem na prostem boste prejeli svežo prano, pomirili um, ter se spet založili z energijo, spodbudo.    

Zaprtost na domu lahko povzroči depresijo, letargijo, brezizhodnost, nemotiviranost.8.

8. Prakticirajte jogo
Sedaj kar nekaj inštruktorjev joge ponuja brezplačno on-line vadbo. Poiščite jih. Sicer zadostuje že "Pozdrav soncu (Surya namaskara)". Vsekakor iščite vrsto joge, ki je umirjena, npr. "Jin joga".  

9. Krepčilen in globok spanec 
Ta je še kako pomemben. Pomaga nam, da se odpočijemo in obnovimo. Obenem krepi naš imunski sistem, procesira izkušnje in nadzoruje naše misli in čustva. Več o spanju v e-knjižici: "Ajurveda in psihologija".

10. Izogibajte se kofeinu  
Če se počutite zaskrbljene, utrujene, anksiozne, je bolje, da vnos kofeina omejite. Kofein spodbuja živčni sistem, ta je sedaj že tako ali tako preveč spodbujen. Tako se zaradi kofeina zaskrbljenost, utrujenost ipd. le še kopičijo. Segajte raje po čajih; tudi črni čaj, ki ga uravnotežite z mlekom (rastlinskim napitkom) in šarkaro bo odličen priboljšek.

11. Prosite za pomoč
V teh časih je izjemno pomembno - če ne celo najbolj -, da imate mrežo ljudi, ki vas podpirajo. Lažje vam bo, če veste, da niste sami, da tudi drugi doživljajo podobne stiske ipd. Solidarnost je sedaj vsekakor pred egoizmom. Po drug strani pomagajte, če lahko.

12. Izogibajte se nenehnemu sledenju medijev  
Saj veste: preveč informacij, pomeni dezinformacijo!
Če preberete vsako novico in komentar v medijih, se verjetno počutite še bolj zaskrbljene, prestrašene, utrujene. Spremljate medije preverjenega izvora. Nekateri mediji namreč prodajajo paniko, strah – pretirane in neresnične informacije so zaslužek, ki ga še podpiramo s kliki, komentarji, odpiranjem teh strani. Dovolj je, da spremljate en verodostojen kanal informacij enkrat na dan.

13. Podprite Ojas (imunski sistem)
Če vas zanima ajurveda, ste zagotovo že slišali za ojas (odžas). Na kratko: gre za imunost, odpornost v najširšem smislu. Za nekakšno nevidno vitalno oz. življenjsko energijo.

Rečemo: ta ima polno življenjske energije.

Če je ojas močan, smo polni energije, smo vitalni, odporni. Zelo zdravi, super izgledamo (žar v očeh, lepa polt), smo umirjeni, zbrani; in računamo lahko na dolgo življenje. Če je ojas šibak, nam vsega tega manjka. 
Več, vključno z zelišči, ki podpirajo ojas, v blogu: "OJAS-Nevidna vitalna energija, ki podarja zdravje in lepoto".

14. Podprite se z zelišči za uravnoteženje uma
Uravnotežiti (pomiriti um) je sedaj enako pomembno kot okrepiti imunski sistem. Čustvena nelagodja, utrujenost, motnje spanja, občutek, da stvari nimamo pod nadzorom, občutek nemoči ... Pri vsem tem nam lahko pomagajo prehranska dopolnila, kot so: ašvaganda, šankha pušpi in brahmi. Ki obenem tudi krepijo imunski sistem (sploh ašvaganda).