Home-made pančakarma (ajurvedska praksa čiščenja)

Prakse čiščenja so poglavitni del ajurvedskega načina življenja. Še posebej danes je pomembno, da vsake toliko časa izvedemo »čistilno akcijo« telesa in uma. Strupi iz okolja, iz procesirane hrane, nerešena (potlačena) čustva in psihološki stres … se nalagajo in nalagajo. Če jih sproti ne čistimo (oz. čustva razrešujemo), je naenkrat vsega tega preveč, kar vodi v neravnovesja, bolezni.

S praksami čiščenja ohranjamo optimalno zdravje in dolgoživost.

Kaj je ajurvedsko čiščenje?
Ajurvedske prakse čiščenja poznamo pod imenom pančakarma oz. saptakarma (pet oz. po dr. V. Vermi sedem očiščevalnih postopkov). Izvajajo jih na mnogih klinikah širom po svetu. V splošnem pa sledijo cilju: temeljito očistiti telo in um od ame*. Ju resetirati, se znebiti vsega nezdravega (strupenega, tako ali drugače neprebavljenega).  
Seveda nam za namen čiščenja ni potrebo obiskati ajurvedskih klinik. V lastni režiji se lahko lotimo nekakšne preproste »home-made pančakarme«. Ni seveda tako vseobsežna, a cilj, ki ga zasledujemo, je enak.

Home-made pančakarmo lahko izvajate en dan ali tri dni. Še posebej je priporočljiva na prehodu letnih časov (po dopustu ipd.), ali ko začutimo, da potrebujemo čiščenje (npr. če imamo nizko raven energije, slabo prebavo, težave s spancem ipd.).

Zaželeno je, da si med izvajanjem lahko privoščimo mir, počitek, čas zase.  

Zakaj ajurvedsko čiščenje?
  • Izboljša prebavne in presnovne funkcije.
  • Spodbuja redno izločanje.
  • Spodbuja naravne procese razstrupljanja.
  • Vzdržuje zdravo telesno težo.
  • Dviga raven energije, vitalnosti, življenjskega entuziazma.
  • Učinkuje na jasnost in prizemljitev na mentalni, čustveni in duhovni ravni.
  • Omogoča krepčilen spanec.
  • Spodbuja splošno zdravje.
  • Krepi imunski sistem.
  • Uravnoveša doše.
 
Zakaj je ajurvedsko čiščenje (razstrupljanje organizma) drugačno in kako deluje

Zagotovi popolnoma vsa hranila. V času čiščenja v ajurvedi ne stradamo. Trije obroki kičarija dnevno bodo zagotovili, da ne boste lačni, pa tudi preobjedeni ne. Kičari je izjemno hranljiva jed: kombinacija mungo fižola (rumeni, zeleni) in riža (basmati) zagotavlja popolno beljakovinsko podporo; kombinacija začimb pa dobro prebavo. Med procesom čiščenja boste zaznali več energije tako na fizični kot tudi mentalni ravni.

Je večstopenjsko: priprava, čiščenje in pomlajevanje.
Preden pričnete s prakso čiščenja, sledite nekakšnemu uvajalnemu obdobju. V ajurvedi vse poteka uravnoteženo, ni »šok« preskokov. Nekaj dni pred samim čiščenjem prenehajte uživati alkohol, procesirano hrano, kofein …. S takšnim korak po korak prehodom omejevanja živil se telo privaja na prakso čiščenja. Na vrhuncu čiščenja (osrednji del pančakarme) uživajte le zelenjavo, mungo fižol in riž.

Ko se očistimo, vzpostavimo ravnovesje v prebavnem sistemu, telo je pripravljeno na absorbcijo (enako, kot če očistimo lijak pomivalnega korita, po čiščenju z lahkoto požira).

Obdobje po pančakarmi je zato idealen čas za kuro z zeliščnimi prehranskimi dopolnili. Sedaj, ko je vse počiščeno, se bodo ta z lahkoto absorbirala do tkiv in jih obnovila (kot v primeru lijaka).  

Oh, olje in oljenje! V času pančakarme na tešče lahko spijemo gi; strupi se bodo tako lažje izločili. Zunanje pa izvajamo masažo z olji (AYUMI olja), ki spodbudijo limfo in nahranijo tkiva.

Prebava je v ajurvedi bistvena. A ne samo na fizični ravni. Po ajurvedi se večino neravnovesij začne v črevesju (prebava). A prebava tukaj ni edina, ki je pomembna za zdravje. Po prepričanjih ajurvede imamo tudi mentalni in emocionalni prebavni sistem. Zato prakse čiščenja v ajurvedi niso zgolj prakse čiščenje telesa (fizična raven), ampak si moramo med pančakarmo vzeti čas tudi za delo na preteklih in aktualnih čustvih, mislih (prepričanjih) in izkušnjah.

Kičari je res velik del praks čiščenja, a opazili boste, da je po dieti lažja tudi glava. In upravljanje uma je za dobro počutje in zdravje mnogokrat še pomembnejše (ali vaj enako pomembno) kot hranila.

Spodaj recepta (kičari in preprosta ovsena kaša) za izvedbo home-made pančakarme.  

KičariVeč o fižolu mungo v blogu: Juhica iz munga za dušo

Preprosta ovsena kaša
  • ½ šalčke ovsenih kosmičev (brezglutenskih)
  • ½  šalčke vode
  • ¼ šalčke rozin
  • ½ do 1 šalčke svežega sadja**
  • ¼ čajne žličke cimeta v prahu 
  • ¼ čajne žličke muškatnega oreščka v prahu
  • 1/8 čajne žličke mletega kardamoma
  • 1/8 čajne žličke ingverja v prahu

V ponvi zmešajte rozine, sadje in 1 šalčko vode in začimbe (po okusu). Pustite vreti približno 15 minut. Dodajte kosmiče in ostalo količino vode. Naj zavre. Nato odstavite in pustite stati še 10 minut, da kosmiči posrkajo vso vodo.

**Breskve in marelice priporočam za vata doše. Jabolka in hruške za pite. Za kape vseeno katero sadje.

Še nekaj priporočil
  • 3-krat na dan popijte čaj iz kumine, koriandra in komarčka (v enakih količinah).
  • Vzemite ½ žličke trifale v prahu pol ure pred spanjem. Oz. vzemite 1 kapsulo trifale. Ali kapsulo trifala gugul
  • Za zajtrk si privoščite preprosto ovseno kašo ali kičari (idealno med 7.00 in 8.00 uro).
  • Kosilo (kičari) naj bo (idealno med 12.00 in 13.00 uro) in večerja (idealno med 17.00 in 18.00 uro): med obroki naj bo vsaj 3 ure premora.
  • Med obroki se izogibajte prigrizkom. Če res ne gre, si privoščite sveže sadje ali namočene in olupljene mandlje.
  • Lahko pa, če vam bo lažje, posebej pripravite zelenjavo, ji dodate limonin sok, malo soli, gija oz. oljčnega olja. In posebej pripravite riž in mungo fižol.
  • Ne jejte po 19.00 uri.
  • Popijte vsaj 8 do 12 kozarcev tekočine (sobna temperatura, topla, vroča). Idealno med obroki.
  • V času čiščenja se izogibajte fizičnim naporom (priporočam tajči, či gong, hoja, nežna joga).

*ama (kopičenje toksinov, neprebavljene hrane ali odpadnih snovi; na psihični ravni amo ustvarjamo zaradi zadrževanja negativnih čustev). Kar tako ali drugače ne prebavimo – v psihičnem in fizičnem smislu -, postane ama, strupeno. In vodi v neravnovesja, bolezni.  

Pripravila: Mojca Hrustel, certificirana svetovalka za ajurvedski slog življenja