Utrujenost oz. čas je za počitek

Utrujenost sama po sebi ni bolezen. Je pa vzrok za številna obolenja (resnejša neravnovesja). Povezana je s šibkim ojasom (imunost in vitalnost). Nima nekih objektivnih simptomov. A z leti lahko privede do večjih težav z zdravjem.

Če utrujenost na kratko opredelimo: utrujenost je dalj časa trajajoče stanje manjše učinkovitosti, nelagodja, manjka vitalnosti in energije.

Sama po sebi ni bolezen 

Kot smo že omenili, utrujenost ni bolezen, lahko pa povzroča številne težave z zdravjem. Npr. telesne bolečine, glavobole, migrene, bolečine v hrbtu. Dolgotrajnejša utrujenost je nadalje zagotovo velik krivec, ki »nas naredi" ranljivejše za zunanje okužbe, oslabi naše telo. Ki se tako manj uspešno spopada z neravnovesji (se manj uspešno samozdravi, obnavlja).

V čustvenem smislu povzroča jezo, vznemirjenost/vzkipljivost, ki seveda nista najbolj zaželeni stanji v medsebojnih odnosih. Kasneje je lahko vzrok želodčnim težavam, kot so želodčne razjede, otrdelim sklepom ipd. Utrujeni izgubimo občutek za koordinacijo čutov, kar vodi do nesreč itd.

Kronična utrujenost

Dandanes je še posebej nevarna kronična utrujenost. Nekateri ljudje so nenehno (kronično) utrujeni. Za ublažitev utrujenosti uživajo različna alopatska zdravila ter ignorirajo preprosto »zdravilo« za utrujenost, ki je počitek. Pustimo na tem mestu ob strani občutek krivde, ki se pojavi, tudi ko si »vzamemo« počitek, ki ga nujno potrebujemo.

Vata neuravnoteženo stanje 

Utrujenost v ajurvedi enačimo z došo kapha, ki pade iz ravnovesja. Utrujenost, ki jo povzročajo hektičen način življenja, pretirana glasnost, onesnaženje ali notranja neravnovesja, uvrščamo pod vata utrujenost. Vata utrujenost je dalj časa trajajoča utrujenost, ki povzroča občutek nelagodja, izčrpanosti in pomanjkanje energije. (Tukaj ni govora o utrujenosti, ki se pojavi, ko zbolimo za kakšnim infekcijskim obolenjem.) 

Zakaj kronična utrujenost? Ne znamo si vzeti počitka. Se popolnoma sprostiti in srečati s seboj v tišini. 

Danes si ne znamo vzeti počitka. Vedno nekaj delamo. Celo v prostem času. Ne poznamo koncepta popolne sprostitve v tišini. Ki jo naše telo (in um) vendarle potrebujeta. Počitek pomeni, da odženemo misel na to, da moramo sploh karkoli početi. Torej nobenega »presinga", kaj bi moralo biti in kaj naj bi bilo. Gre za trenutke popolne tišine, umiritve, brez kakršnihkoli pritiskov. Tak počitek pomeni, da znamo v globoki tišini in miru ter brezdelju biti sami s seboj. Kar zahteva svojevrsten umski napor. Dihalne vaje, praksa japa mala, prakse koncentracije, meditacija, vodeno tapkanje … So zelo učinkovite. Pomagajo nam, da dosežemo (doživimo, občutimo) popolno sprostitev. Se za nekaj časa "odklopimo" od vsakdanjih skrbi. Se napolnimo s čisto prano (življenjsko energijo).

 
Pomen rednega počitka

Z rednim počitkom sproti premagujemo utrujenost. Manjša utrujenost zahteva nemara dan dva počitka, dobro masažo s kakovostnimi olji (priporočamo naš Ayumi Tranquility), kopel, lahko in hranljivo hrano, vroč ingverjev čaj ali vroče mleko, kakšen ajurvedski pripravek ali zeliščno prehransko dopolnilo. Utrujenost, ki se nakopiči, vse zaplete; takšna utrujenost zahteva več in daljše obdobje počitka, celo zdravstveno pomoč. In tudi; kronično utrujeni se počutimo tudi preveč šibke in zmedene za samopomoč.

Sicer, če sledite ajurvedskemu načinu življenja, znate sproti poskrbeti za vsakodnevni ali občasni (po potrebi) "reset" telesa in uma. Sledeč ajurvedskemu načinu življenja ste razvili posebno občutljivost, s katero že ob najmanjših znakih utrujenosti zaznate, kdaj je čas za počitek. Utrujeni smo namreč, ker ne znamo ravnati s seboj. Se nočemo ali zmoremo slišati. Ponovno pustimo ob strani občutke krivde, sramu, tega, da ni nikoli dovolj in dovolj dobro. 

Čustvena utrujenost

Utrujenost, kot že rečeno, ima lahko svoj vzrok tudi v čustvih. Tudi pri tovrstni utrujenosti ustrezen počitek umiri um. Imamo še eno "kategorijo" utrujenosti, ki ima svoj vzrok v egu. Nekateri mislijo, da so nenadomestljivi, da morajo ves dan delati; če česa ne bodo utegnili narediti, bo konec sveta itd. S takim načinom dojemanja in delovanja lahko pregorimo (burnout). Ljudje s takim občutkom za delo so seveda povsod dobrodošli, a kaj, ko na koncu žrtvujejo svoje zdravje. Npr. mamice, ki pri petdesetih resneje zbolijo, ker so bile venomer vsem na voljo, tako doma kot v službi. Vzeti si čas za počitek ni sebično. Sploh gledano dolgoročno. 

Tudi managerji in drugi vodilni delavci so izpostavljeni kronični utrujenosti. Živijo hektično življenje, brez neke rutine (ki je v ajurvedi še kako pomembna, je njen temelj), kar seveda vodi do številnih težav z zdravjem. Njihovi prepolni urniki jim ne dopuščajo časa z počitek.

Če živite po načelih ajurvede, znate počivati  

Ajurveda pravi, če peljemo življenje skladno z našo osnovno došo in sposobnostmi; npr. če potrebujemo več spanca kot drugi, če se hitro utrudimo, ali nas utrudijo večerni izhodi … Moramo to upoštevati/ sprejeti in živeti življenje glede na naše potrebe/omejitve/sposobnosti. Ne primerjajmo se z drugimi! Niste sebični, če poskrbite zase, negujte se. Zavedajte se svojih telesnih omejitev. Utrujenost kopiči vato in zato neravnovesja, ki so povezana z njo. Utrujenost ni dobra tako za vas kot za vašo okolico. Imejte v mislih, da ima nekje 60 % obolenj svoj vzrok v neuravnoteženi vata doši. Pa tudi, da se z utrujenostjo povezane težave z zdravjem morebiti ne pojavijo takoj, šele po letih zanikanja potrebe po ustreznem počitku.

Hrana, ki blaži utrujenost

Prva pomoč so npr: vroče mleko (tudi rastlinsko), črn čaj z ingverjem, kardamomom, klinčki, kuhana zelenjavna ali piščančja juha, pšenični puding, gi, oreščki, med, sladkor (mishri, sharkara), jabolka, na sveže stisnjeni sadni sokovi. Pri sokovih bo dovolj pol do 1 dcl na dan. 

Okusen pripravek proti utrujenosti

Proti utrujenosti si lahko pripravite tudi spodnji nadvse okusen pripravek. Obožujejo ga tudi otroci (v tem primeru izpustite poper). Dodate ga lahko v mleku, kot namaz za palačinke, druge mlečne pripravke ... 

POTREBUJEMO 

  • 100 g mandljev (olupljenih)
  • 100 g indijskih oreščkov
  • 100 g trsnega sladkorja, kristalnega 
  • 50 g semen komarčka
  • 20 g črnega popra

Vse sestavine posebej zmeljemo v prah. Komarček presejemo. Denemo v suh in čist kozarec. Dobro zapremo. Ko smo utrujeni, vzamemo 1 jušno žlico z vročim mlekom ali vmešamo v rastlinsko mleko, sladke namaze … Pripravek je odličen še za krepitev vizije.

Nadvse priporočamo tudi vsestransko trifalo 

Dnevno uživanje trifale uravnava vse 3 doše, manjša utrujenost in daje moč. Trifala je odlična proti utrujenosti in je čudovit obnovitveni/pomlajevalni tradicionalni ajurvedski pripravek iz treh sadežev. Bio trifalo v vege kapsulah dobite pri nas. 

Tudi ašvagando (pomiritev) in brahmi (sploh v primeru zmanjšanje koncentracije). 

Ašvaganda je nasploh znana kot zelišče proti stresu; tudi anksioznosti. Ima pomirjajoč vpliv na um in živčni sistem. Je adaptogeno zelišče. 

Brahmi tudi pomirja živce, izboljša spomin in poskrbi za krepčilen spanec. Uravnava vse 3 doše. 

Več o vseh treh si preberite v blogu: 5 ajurvedskih zeliščnih klasikov

Kumin

Neverjetno učinkovit proti utrujenosti je tudi kumin. Ko zaznate utrujenost vzemite ½ čajne žličke kumina z nekaj sladkorja in vroče vode dnevno. Ta pripravek si lahko občasno pripravite kot splošen tonik. Kumin naj bo vedno na sveže zmlet. Kumin, ne carvi (klasična kumina).

"Smuti" iz datljev, fig in suhih marelic 

5 sveži datljev, 2 figi in 2 suhi marelici namočite preko noči. Zjutraj odcedite in zblendate z rastlinskim napitkom. Popijte zjutraj. 

In ne pozabite: Utrujenost nam sporoča, da je nastopil čas za odklop, za prestop v nedelovanje, za počitek, tišino, mir.