Priporočila za uživanje sadja v ajurvedi

Sadje za razliko od večine stročnic, žitaric in zelenjave lahko uživamo surovo. Sadje je bogat vir naravnih sladkorjev, mineralov, vlaknin in antioksidantov, in nas hitro založi z energijo. Večina sadja je lahka za prebavo; predstavlja čudovit samostojni obrok, predvsem v toplejšem delu leta. Skleda sladkega in sočnega sadja na vroč dan je zelo osvežujoča.

Starodavni ajurvedski teksti uvrščajo sadje med phala-varga; opisujejo okoli 75 različnih vrst (med teh 75 vrst spadajo tudi oreščki, ki se opisujejo kot lupinasto sadje). Nekaterih vrst danes ni več.

Top sadje po ajurvedskih tekstih 

Med najboljše sadje teksti »štejejo«: grozdje in rozine, amlo (indijska kosmulja), granatno jabolko in mango. Seveda, če bi avtorji tekstov v tistih časih potovali po svetu, bi glede na pokrajine našli še več najboljšega sadja.

Sicer velja: bolj je sadje sočno, bolj je zdravilno.

Kako in kdaj uživati sadje? 

Spodaj nekaj nasvetov, kako uživati sadje, da bo to kar najbolj koristno za naše zdravje.

  • Izbirajte lokalno, organsko, sezonsko, sočno ter naravno zorjeno sadje.
  • Izogibajte se sadja, ki so ga poškodovale ptice, druge živali, insekti.
  • Skoraj zrelo sadje shranjujte na sobni temperaturi, ko dozori, ga lahko hranite v hladilniku.
  • Da uravnotežite vato (oz., če je vaša osnovna doša vata), uživajte sadje, ki je po lastnostih sladko (rasa), je kuhano, je del pit, zavitkov, shrankov. Najbolje ena vrsta sadja naenkrat, v ne prevelikih količinah.
  • Za pite oz. pita neravnovesja je tudi primerno sladko sadje, to naj bo sočno; pite lahko pojedo večje količine takega sadja.
  • Kaphe naj uživajo srednje sladko sadje, naj ne bo preveč vodeno, z nižjo vsebnostjo maščob. Dovolj bodo manjši obroki sadja; suho sadje pride v poštev, če je vaša vata doša v ravnotežju.
Sadje je najbolje uživati samostojno 

Sadje je najbolje uživati samostojno. Najbolje med obroki (kot prigrizek). Drugih prigrizkov med obroki ajurveda niti ne priporoča. Najbolj primeren čas je okoli 30 minut pred kosilom.

Uživanje surovega sadja za poobedek ni priporočljivo. Saj to v povezavi z ostalo hrano ustvarja zmedo in gnitje v želodcu; kar vodi do napenjanja in plinov.

Zvečer ne uživamo surovega sadja 

Surovega sadja tudi ne jemo pozno zvečer, prebavni ogenj je takrat šibak; uživanje surovega sadja je za ta del dneva tako pretežko.

V manjših količinah lahko pri kosilu uživamo papajo, ananas in granatno jabolko. Vsi trije vsebujejo edinstvene prebavne encime, ki ne vznemirijo želodca.

Kuhano sadje lahko jemo z ostalo hrano 

Ker se kuhano sadje prebavlja drugače kot surovo, ga lahko jemo z ostalo hrano v posameznem obroku. Če imate šibko prebavo, vam tudi sicer bolj priporočamo uživanje kuhanega sadja. Nikakor pa ne zgolj kuhanega sadja. Med vsemi vrstami sadja morate najti primernega za vašo došo oz. trenutno došično neravnovesja. Več v e-knjigici: Priporočila za prehrano po došah

Ščepec kala namaka izboljša prebavljivost 

Potrosite ščepec črne soli (kala namak) po surovem, svežem sadju; tako boste izboljšali okus in prebavljivost.

Sočenje in frutarijanstvo, kaj pravi ajurveda 

Ajurveda ima nekaj pomislekov tudi o sočenju in frutarijanstvu (uživanje zgolj izdelkov iz sadja).  

Ajurveda meni, da je frutarijanstvo primerno le za kratek čas za »močne pita osebe«, ki živijo v okoljih z vročim podnebjem. Ki ne opravljajo fizično intenzivnega dela. Tako da vedno, ko se pojavi kakšna dieta, upoštevajte vašo osnovno došo, neravnovesje, čas in prostor, kjer in v katerem ste. Kar ustreza nekomu, ni nujno, da ustreza vam!

Dolgotrajno prehranjevanje zgolj s sadjem in izdelki iz njega lahko povzroči resna došična neravnovesja.

Starodavni ajurvedski teksti seveda omenjajo sočenje; npr. grozdja, granatnega jabolka. A priporočena količina sveže iztisnjenega soka je zgolj 50 do 100 ml naenkrat. Sočenje je "super hranljiva stvar", a če z njim ne pretiravamo, kot to radi počnemo na zahodu, temu več ni tako. 

Sadne sokove pijte sveže pripravljene, v malih količinah. Tako se bodo hranila bolje absorbirala. Če imate težave s krvnim sladkorjem ali za otroke, priporočamo da sveže stisnjen sadni sok razredčite z vodo, v razmerju 50:50. 

Nekaj kapljic ingverja 

V vaš najljubši sveže stisnjen sadni sok lahko dodate nekaj kapljic sveže stisnjenega ingverja ter tudi tako povečate prebavljivost sadnega soka.