Osnovni napotki za prehranjevanje po došah

V ajurvedi je tako, da ni vse za vsakogar. Kar je za nekoga zdravilo, je za drugega strup itd. Še posebej to velja za področje prehrane. Običajno je tako, da povsem intuitivno izbiramo živila, ki ustrezajo naši doši. Meni, ki sem primarna vata, "najbolj sedejo" tople jedi, v smislu enolončnic in čim manj surovega sadja oz. zelenjave …  
 
Sicer velja, da za balansiranje uživamo hrano z lastnostmi, ki so nasprotne tistim naše doše.
Vroče pite se tako naj izogibajo pekoči hrani, saj z njo le »nadgrajujejo« svojo vročino ipd.
 
Kaj torej naj jem, če sem primarna vata, pita ali kapha? In česa ne? Spodaj nizam enostavna vodila za prehranjevanje po došah. Gre za nekaj dokaj preprostih sprememb v prehrani, ki, ko jih uvedete v vaša življenja, lahko povzročijo pravo revolucijo in večkratno izboljšajo vaše počutje, mentalno jasnost, zalogo energije in prebavo.
 
V A T A
 
Ko prevladuje vata, »iščite« hrano s sladko, kislo in slano raso (okusom). Hrana naj bo topla, krepčilna, naj prizemljuje.
V jedilnik vključite hrano, ki je tekoča, oljna; takšna bo uravnotežila suhost vate; ter nekaj po lastnostih težje hrane za prizemljitev in zalogo hranilnih snovi. Izbirajte hrano, ki je po svoji teksturi mehka - je v nasprotju z grobostjo vate. Glede na ajurvedsko naravo in temperaturo posegajte po toplih ali vročih jedeh: z njimi balansirate mrzlost vate.
 
Sadje (predvsem dušeno, kompot), korenasta zelenjava, žitarice (kuhane), fižol mungo, semenke, oreščki, mleko iz oreškov, pinjenec in kakovostne maščobe so idealna hrana za vate. (Oz. takrat ko je ta doša pri vas izrazita ali motena.) Za dobro prebavo hranila kombinirajte z blagimi začimbami, kot so ingver, cimet (cejlonski – le ta ima terapevtsko vrednost), muškatni orešček. Preko dneva pijte ingverjev čaj (iz svežega ingverja, pri nakupu bodite pozorni na izvor), ki bo ohranil toploto in hidriral organizem. Čaju lahko dodate limono in med.
 
*Semenke in oreščke pred zaužitjem namočite! Takšne bodo lažje prebavljive.
 
Za vetrovno, nemirno vato je pomembo, da si življenje organizira tako, da so obroki vedno ob enaki uri v dnevu. Zajtrk, kosilo in večerja naj bodo vedno ob isti uri. Takšna redoljubnost bo izboljšala prebavo in vas založila z energijo.
 
Izogibajte se solatam, surovi zelenjavi, toastu in pokovki.
 
Priporočljivo je, da dieta za vate sestavlja 25 % surove in 75 % kuhane hrane (to še posebej velja za hladnejše mesece v letu ali če potujemo kam v hladnejše predele sveta).
 
Prehranska priporočila za vate upoštevajte vse doše, ko je jesen oz. zima.
 
P I T A
 
Ko je dominantna pita, segajte po sladki, grenki in trpki rasi (okusu). Uživajte hrano, ki pomirja, hladi in krepi.
 
Vključite hrano, ki hladi; takšna uravnoveša ognjene lastnosti pite. Pa težjo hrano za zalogo hranilnih snovi, in nekaj suhe hrane, ki bo zbalansirala tudi vodno naravo pita doše.
 
Sadje, zelenjava, žitarice, semenke, stročnice in mlečni izdelki oz. napitki iz oreškov so idealni; in gi kot optimalna visokokakovostna maščoba. Izogibajte se pekočim začimbam, raje se odločite za po naravi hladna/mrzla zelišča, kot so: meta (mint), koper-listi (semena so izredno vroča po naravi), koriander, komarček, peteršilj, žafran in kurkuma.
 
Za optimalno hidracijo pijačam namesto ledu dodajte limeto, sveže kumare ali meto in po požirkih pijte preko dneva. 
 
Izogibajte oz. zmanjšajte vnos slanih in kislih ras, kot je jogurt, fermentirana hrana in alkohol. Zmanjšajte porabo začimb in si za kosilo privoščite nekaj surove hrane.
 
Priporočljivo je, da je dieta za pite sestavlja 50 % surove in 50 % kuhane hrane (to še posebej velja za toplejše mesece v letu ali če potujemo kam v toplejše predele sveta).
 
Prehranska priporočila za pite upoštevajte vse doše, ko je poletje.
 
K A P H A
 
Če je vaša osnovna narava kapha ali kadar ta doša prevladuje, sledite pekoči, grenki in trpki rasi (okusu). Postrezite si s hrano, ki je po svojih lastnostih suha, lahka in spodbujajoča. Mrzlo kapho uravnotežite s kuhano in začinjeno hrano. Hrana naj vsebuje hranilne snovi, a naj bo lahka – kot protiutež težkosti kaphe. Uživajte še nekaj suhe hrane, kot so to npr. toast in/ali pokovka, pa krekerji; s suho hrano uravnotežite izražen element vode, ki sestavlja kapha došo.
 
Zelenjava, predvsem zelenolistna zelenjava, citrusi in lahko sadje, lažja žita, kot je kvinoja, stročnice, semenke (ne pa oreščkov, ki so težji) so idealni za kapho. Še posebej, ko so kuhani in začinjeni z močnimi začimbami, kot so ingver, cimet, klinčki, kajenski poper, gorčično seme, bazilika, origano, poper ali kurkuma.
 
Kaphe lahko 1-krat na teden preskočite večerjo, tako boste izboljšale prebavo. Šalčka vročega čaja iz kurkume, ingverja, črnega popra in limono pa bo spodbudila presnovo.
 
Zmanjšajte vnos težke, oljne, hladne, sladke, slane in kisle hrane.

Priporočljivo je, da je dieta za kaphe sestavlja 40 % surove in 60 % kuhane hrane (to še posebej velja za hladnejše mesece v letu ali če potujemo kam v hladnejše predele sveta).
 
Prehranska priporočila za kaphe upoštevajte vse doše, ko je pomlad ali zima.

Dodatek: rase (okusi) in konkretna živila

S L A D K A:
 (zemlja + voda; K+PV-) : žitarice, sadje, korenasta zelenjava, oreški in semena, mlečni izdelki, jajca, meso
S L A N A: (ogenj + zemlja; KP+V-): morska hrana, morske alge, sol, stebelna zelena, mehki sir
P E K O Č A: (ogenj + zrak; PV+K-): poper, ingver, česen, čebula, por, gorčično seme, redkev, repa
J E D K A/TRPKA: (zemlja + zrak; PK-V+): jabolka, hruške (ne-sladke), zelje, stročnice, kaki, olupki večine sadja in zelenjave
G R E N K O: (eter + zrak; PK-V+): zelenolistna zelenjava, artičoke, jajčevci, grenka buča, sezamova semena, prava čokolada, kava
K I S L O: (ogenj + voda; KP+V-): jogurt, sir vinski kis, fermentirana hrana (miso, shranki), pivo, vino
*K=kapha, P=pita, V=vata; + spodbuja došo; - pomirja došo



Pripravila: Mojca Hrustel; svetovalka za ajurvedski slog življenja