Kaj je ajurveda

KAJ JE AJURVEDA ?


Ajurveda v dobesednem prevodu pomeni »veda o življenju«. Ajurveda je celostni sistem, ki »zasleduje« zdravje in dobro počutje. Ajurvedska načela in modrosti lahko uporabimo za katerikoli vidik/del življenja in ga z njimi spremenimo na bolje. Kaj jemo, kaj nanašamo na kožo, kakšen način življenja vodimo … Vse to vpliva na to, kako se počutimo in kako izgledamo.
 
Navsezadnje, tudi lepotilna rutina, prednosti sestavin, ki jih uporablja ajurvedska kozmetika, lahko pripomorejo k temu, da postajate vse bolj zdravi in »ste v ravnovesju«. Se počutite in izgledate odlično! Enako je z zeliščnimi prehranskimi dopolnili, čaji ipd.
 
Pet tisoč let stare modrosti ajurvede so aktualne še danes. Brez večjih težav jih lahko prilagodimo zahtevam sodobnega sveta. Vendar, spremembe se ne dogajajo preko noči. Vztrajnost in doslednost sta bistveni vodili ajurvede.
 
Naravne sestavine – rastline, zelišča, korenine in lubje –, iz katerih so naši izdelki, pomlajujejo telo, ga vračajo nazaj v ravnovesje. Z njimi kljubujemo posledicam, ki jih za seboj puščata onesnaženje in stres. Z ajurvedskimi izdelki ponovno najdemo mir, ravnotežje.
 
Če uporabljate lepotilne in druge sisteme, ki so osnovani na načelih ajurvede, obnavljate telo od glave do pet. Prav tako »hranite« svoj um.
 
Kako deluje?
 
V skladu z ajurvedski načeli ima vsak človek povsem svojstveno sestavo in izrazno obliko treh doš, iz katerih izhajajo njegov telesni videz, njegova osebnost, vedenje ter nagnjenja za določna neravnovesja. Doše sestavlja pet elementov: zrak, eter, ogenj, voda in zemlja.
 
Če gre z vašim telesom, umom ali dobrim počutjem karkoli narobe, ajurveda predpostavlja, da je to zato, ker je vaša doša izven ravnovesja. S pomočjo pravilno izbranih mešanic rastlin ali posameznih zelišč to ravnovesje znova vzpostavite.


Sistem doš

Po ajurvedi ima vsakdo izmed nas svojo edinstveno osnovno naravo (prakriti). Ali tudi konstitucijo oz. najenostavneje došo. Določena je v trenutku spočetja.

Sestavljajo jo tri doše (energije): vata, pita in kapha.
Vse tri doše so prisotne v vsakem izmed nas, a v različnih deležih. Oz. v vsakem izmed nas prevladujeta ena ali dve doši. Vse 3 v enakem deležu so redkost …

Razmerje doš določa individualno konstitucijo in osebnost, telesni videz, vedenje in dovzetnost za določene bolezni.

Če prevladuje samo ena doša, so videz, osebnostne lastnosti ipd. posameznika jasno prepoznane, in jih je mogoče pripisati prevladujoči doši. Če pa prevladujejo dve ali tri doše, se lastnosti in telesne značilnosti mešajo – smo mešani tipi, in takšnih nas je največ.

Če je prvobitna struktura doš v harmoničnm ravnovesju in normalnem stanju, je človek zdrav, odporen in srečen. Če pa so doše motene, lahko njihove motnje povzročijo najrazličnejše telesne in duševne težave (neravnovesja).

Glede na prevlado ene ali več doš opisujemo sedem večjih skupin prakriti oz. tri glavne: vata, pita in kapha.


Neravnovesje doš

Enostavno povedano: medtem ko se naša doša ne spreminja, se vikriti (prevod je neravnovesje) lahko spreminja iz minute v minuto; no, pa tudi, seveda, na malo daljše obdobje.

Spremembe se dogajajo zaradi vplivov, kot so: letni čas, del dneva, okolje, način prehrane, življenjski slog, čustva, naša spočitost oz. utrujenost … Kar malo pomislite, kaj vse in kolikokrat na dan vas "vrže iz tira"?

Tako da, kot vidimo, v neravnovesje lahko pade katera koli doša (saj smo vendarle vsi iz vseh treh), neodvisno od naše osnovne narave. In potem moramo postopati tako, da jo uravnovesimo, ali če padete dve, uravnovešamo obe ipd.

Če smo torej v skladu s svojo prakriti, smo zdravi in se dobro počutimo. Vikriti pa pomeni sedanje oziroma trenutno stanje doš, ki pogosto odstopa od prvotnega idealnega stanja.

Moje neravnovesje Vata
Moje neravnovesje Pita
Moje neravnovesje Kapha