Ajurveda in nihanje hormonov

V tem blogu bo tekla beseda o hormonskih neravnovesjih in ajurvedi. Predvsem o neravnovesjih, ki zadevajo ženski menstrualni cikel. Umirjamo jih tako, da upoštevamo svojo osnovno naravo oz. došična neravnovesja, krepimo agni in odžas. Se sproti čistimo - tako na telesni kot umski ravni. Ter nasploh sledimo celostnemu pristopu ajurvede k ohranjanju splošnega dobrega zdravja.

Vse poznamo nekaj takšnega kot so: močna utrujenost, občutljivost, razdražljivost, čustveno "padanje gor in dol", mozoljčki, herpes, napetost v dojkah, nenavaden (pretiran) občutek lakote, nespečnost, bolečine v križu, napihnjenost, krči in še kaj …  


Kaj o teh nihanjih pravi zahodna medicina  

Zahodna medicina ta nihanja povezuje s hormonoma: estrogenom in progesteronom. V prvih dveh tednih se dviguje estrogen in pada progesteron – zato smo takrat finega počutja; in videza. Po ovulaciji (ovulacija je top stanje našega počutja) pa hormona zamenjata smer: estrogen pada, progesteron narašča - kar ima za posledico zgoraj izpostavljena neravnovesja.  

Na splošno velja, da ta pretežno ženska hormona, in še prolaktin, sodelujejo pri ravnovesju oz. zdravju reproduktivnih organov; ti hormoni so soodgovorni so za zdravje prsi, raven energije, libido in plodnost. 


Kaj pa o hormonskih nihanjih pravi ajurveda  

Ajurveda hormone kot takšne ne izpostavlja; v starih vedskih spisih niso neposredno omenjeni. Prvič jih leta 1905 omeni Ernst Starling. 

Ajurveda zgoraj omenjena nihanja povezuje z došami (neravnovesji doš): vato, pito in kapho (s tremi osnovnimi telesnimi energijami). Vsaka izmed treh doš “nadzoruje” svoj del menstrualnega ciklusa. Navsezadnje tudi življenjskega obdobja ženske; vse od otroštva, pubertete, prve krvavitve (menarha) do menopavze in staranja.  


Nihanja so povezana z odmikom od naravnega življenja

Ajurveda v zvezi z menstrualnimi težavami tudi pravi, da z njimi “pobiramo” davek od naravnih ritmov zelo odmaknjenega življenja.  

Čas menstruacije naj bi žensko povezal s cikli lune – v času menstruacije je ženska najbližje svoji duši (recimo: svoji najbolj pristni naravi). Je najdlje od materialnega sveta (družbeno-ekonomskih zapovedi). Čas menstruacije naj bi bil posvečen čas; namenjen počitku, meditaciji in obnavljanju. Čiščenju ( s krvavitvijo se znebimo strupov tako na telesni kot čustveni ravni). Stiku s seboj.  
 
Kar je danes kar otežen podvig, od tod tudi nihanja.  
 
Imejmo tudi v mislih, da kemikalije iz okolja, pa tiste v hrani, pa kontracepcija še dodatno otežujejo situacijo (prihaja do presežka hormona estrogena, kar je tudi hormonsko nihanje). 


Doše in hormoni  

Claudia Welch, doktorica orientalne medicine in mednarodna predavateljica, ki se ukvarja prvenstveno z zdravjem žensk, pravi, da so  hormoni so v ravnovesju, ko imamo v ravnovesju življenje. To ravnovesje je v ajurvedi zelo zelo povezano z došami. Na eni strani z našo osnovno došo, in na drugi s trenutnim neravnovesjem posamezne doše, ki pa ni nujno naša osnovna doša.

Tako kot posamezna doša lahko preveč ali premalo deluje, upadajo in naraščajo hormoni. Ti “upsi in downsi” povzročajo seveda hormonska neravnovesja.  

Sicer, da opredelimo zdravje (splošno ravnovesje), se moramo v ajurvedi poleg koncepta doš “nasloniti” še na koncept treh doš, sedmih dhatujev (ali tkiv), na koncepta agnija (prebavni in presnovni ogenj) in male (izločki).  

Prav tako moramo upoštevati posameznikov um, pa tudi spiritualni svet (duša).  
Za optimalno splošno zdravje morajo vsi ti biti v ravnovesju, tj. pravilno delujoči.  


Agni, odžas in hormoni  

Kar zadeva agni, hormone lahko primerjamo predvsem z dhatu agnijem - ta je prisoten v različnih tkivih; odgovoren je za presnovo v teh tkivih in za nastajanje tkiv; prav tako tudi s konceptom z odžasa (vitalnost in odpornost v najširšem smislu).  

Več o odžasu v blogu OJAS: Nevidna vitalna energija, ki podarja zdravje in lepoto

Agni je sicer v ajurvedi osredji člen, s katerim razumemo prebavo in presnovo hrane.  
Na bolj subtilni ravni pa tudi presnovo misli, čustev, izkušenj … Njegova glavna naloga je tako transformacija.  

Ko agni ni v ravnovesju (torej, ko je motena prebava in presnova), se pojavijo tudi hormonska neravnovesja; uravnotežimo jih z uravnavanjem neravnovesij v došah, srotah (energijski kanali) ter odstranjevanju ame (toksinov) iz telesa.

Več o ami, o sprotnem odstranjevanju toksinov v blogu: Home-made pančakarma (ajurvedska praksa čiščenja). 

Zdaj pa nekaj priporočil, kako premagati hormonska nihanja z ajurvedo
Torej: stres, nezdrava hrana, nezadosten spanec, neredne življenjske navade, toksini iz okolja so le nekateri izmed dejavnikov, ki vplivajo na nihanje hormonov.

Ne pozabimo vseeno, da so nekatera hormonska nihanja del naravnih procesov (staranje, menopavza). Pomenijo naravne prehode v npr. drugo obdobje ženske ipd.

  • Poznavanje sebe
Med seboj smo različni. Način prehranjevanja, ki ustreza neki ženski, ne ustreza drugi ipd. Nekdo potrebuje agresivnejšo vadbo, spet drugi nežnejšo. Zato je res fino, če poznamo svojo prakriti (osnovno naravo), in kako ta upravlja različne vidike našega življenja oz. zdravja. Včasih smo, ko izvemo za svojo došo, presenečeni, kakšne osnovne napake v prehrani in v življenjskem slogu smo delali. Npr. pretežne vate sledijo prehranjevanju zgolj s surovo, hladno hrano, delajo agresivno vadbo - kar je povsem v nasprotju z dvema osnovnima ajurvedskima načeloma, da podobno povečuje podobno in da se nasprotja uravnotežajo. Ravno nasprotno od tega bi morale početi (jed na žlico, topla hrana, bolj umirjena vadba) ...

QUICK DOŠA TEST

Več o načinih prehrane za posamezno došo v e-knjižici: Priporočila za prehrano po došah.

  • Sicer se v času nihanj nasploh izogibajte hladnim, mrzlim pijačam. Jejte lahko, toplo hrano, hrano, bogato z vlakninami. (Npr. popražena zelenjava, žitarice, začimbe, ki so po svoji naravi vroče; vata dieta style).  
  • Izogibajte se alkoholu, kofeinu, sladkemu.   
  • Poskrbite za agni. Nekako se moramo naučiti, kako upravljati z našim prebavnim in presnovnim ognjem in posledično zmanjševati amo v telesu. Ko je agni močan, se toksini hitreje “kurijo”. In ko ni, se nalagajo. V ajurvedi obstajajo številni načini in zelišča, ki spodbudijo agni.  

Vedno pride prav naša začimbna mešanica agni-plus. Pa trifala - alfa in omega ajurvede. Amo odlično "kuri" trikatu. Tukaj pa so še čaji; od kardamomovega, ingverjevega, rojboša z začimbami ...

  • Vedno upoštevajte tri stebre, ki po ajurvedi podpirajo splošno dobro zdravje. Ti so: spanje (nidra), hrana (aahar) in življenjski slog (vihar). Več o spancu najdete v e-knjižici: Ajurveda in psihologija

  • Upoštevajte rutino: tako tisto na ravni dneva (dinacharya) kot na ravni letnih časov (ritucharya). Dan si je potrebno nekako organizirati, saj to pomirja. Letni časi pa imajo tudi svoje zakonitosti, ki jih velja upoštevati. 

  • Najdite strategije, ki se uspešno zoperstavljajo stresu (tudi o tem v e-knjižici Ajurveda in psihologija). Npr. joga, dihalne vaje, meditacija. Za stres vemo, da na fizični ravni povzroča vnetja, pa na psihični agresijo, anskioznost, depresijo itd. Oz. neposredno napada naš endokrini (hormonski sistem). Ga "meče" iz ravnotežja.

  • Zelišča, ki jih toplo priporočam za ohranjanje ženskega hormonalnega ravnovesja so: ašvagandašatavari, ašoka, šiladžit; pa seveda tudi trifalo in amlo (ki imata še očiščevalno funkcijo).

Pa nikakor ne gre pozabiti čudovite tulsi - svete bazilike (ki obenem pomirja tako živčni kot hormonski sistem).

Ašvaganda je čudovit tonik in adaptogen za živčni sistem. Ima vlogo pri poživljanju hormonskega sistema.

Šatavari je izjemna za ženski reproduktivni sistem v vseh obdobjih ženske; hkrati je adaptogen.
Šiladžit je krasen za splošno moč tako na telesni kot duševni ravni; hkrati razstruplja ter hrani.
Amla je najbolj pomlajevalna v ajurvedi; ima veliko vitamina C.