Odganjamo prehlad. Česen, evkaliptus, kasana sirup ...

Pravijo, da je prehlad nadloga, ki najpogosteje doleti človeka. Povzročajo ga virusi, ki napadajo predvsem zgornje dihalne poti. Najpogosteje se okužijo sluznice žrela, nosu in obnosnih votlin. Spodaj podajamo 3 borce, ki se nadlogi prehlad že tisočletja uspešno zoperstavljajo.

V nadaljevanju pa še nekaj drugih (čjavanpraš, ingverjev čaj, sitopaldi čurna, zeliščne kapsule), ki jih ot preventivo oz. uspešno kurativo prav tako priporočamo.
 
  •  Česnova juha  
  •  100 % eterično olje evkaliptusa in  
  •  tradicionalni ajurvedski KASANA sirup ... 
 
ČESNOVA JUHA
 
✔ Česen* vedno hranite na sobni temperaturi; v bombažni vrečki npr.  
✔ Ko ga nasekljate, ga pustite stati nekje od 10 do 15 minut. Tako se sprosti encim alinaza, ki povzroči pretvorbo aliina v za zdravje čudovit alicin.  
✔ Česen toplotno obdelujte največ 10 minut; na nizki temperaturi; sicer uničimo alicin.    
Česen krepi imunski sistem, odganja prehlad, je naravni antibiorik in antioksidant.  
✔ Rezultati raziskave, v katero je bilo vključeno 146 oseb, kažejo, da 3-mesečno uživanje česna zmanjša verjetnost za nastanek prehlada kar za 63 odstotkov. Prav tako, že oboleli, ki uživajo česen, okrevajo kar za 70 odstotkov hitreje.  
 
POTREBUJEMO:  

  •  1 glavo česna; stroke olupimo, nasekljamo 
  •  8 skodelic jušne osnove 
  •  2 jušni žlici olivnega olja (ekstra deviškega) 
  •  1 lovorjev list 
  •  ¼ čajne žličke suhega timijana  
  •  ščepec suhega žajblja 
  •  sol (po okusu)  
 
PRIPRAVA: 

  1.  Zavremo jušno osnovo.  
  2.  Vanjo zamešamo sestavine, razen česna in soli (ki ga dodamo zadnjih 10 minut). 
  3.  Pustimo vreti na zmernem ognju 30 minut.
  4.  Dodamo sol po okusu.  
  5.  Odstranimo stroke česna in zelišča ter postrežemo.    

EVKALIPTUS  

Inhalacija z eteričnim oljem evkaliptusa  

*Za zamašen nos, odmašitev dihalnih poti* 

V velikem loncu zavrite vodo, potem pa vanjo nakapljajte nekaj kapljic (3 do 6) evkaliptusovega olja in nekje 5 minut vdihujte in izdihujte izparino. 

Evkaliptus uspešno pomaga pri odpravljanju sluzi, obenem spodbuja imunski sistem. Deluje antibakterijsko in antivirusno. 

Po inhalaciji se ne pozabite toplo zaviti in ostati doma na toplem. 

*Z evkaliptusovim oljem lahko blažite tudi boleče mišice, si z njim izpirate ustno votlino ali ga vmasirate v prsni koš. 

 
KASANA SIRUP  

Obdobje med zimo in pomladjo nas »založi« tudi s "težavami", kot so: smrkanje, kihanje, kašljanje, bolečine v pljučih ipd. Da se preveč ne razširijo, je dobro, da v domačo lekarno postavite stekleničko KASANA sirupa. 

Kasana je edinstven zeliščni sirup iz himalajskih zelišč, s katerimi pomirite težave dihalnega sistema ter tako zopet zadihate s polnimi pljuči! 

Ima vlogo pri pomirjanju neprijetnega občutka v grlu, deluje pomirjajoče na dihala, pomirja kašelj, pospešuje vnos kisika v telo.

Osnovan na glicerinu, rastlinskega izvora in ima enako energijsko vrednost kot običajni sladkor. A ne vpliva na raven inzulina in krvnega sladkorja. Tako je primeren za diabetike in tiste s kandido.

Prav tako ne hrani bakterij, ki tvorijo zobne obloge in posledično težave z zobmi. Če ne smete uživati sladkorja ali se mu želite izogniti, je glicerin rastlinskega izvora, odličen nadomestek.

Poleg tega pa ta slavna ajurvedska zelišča krepijo imunski sistem. In tudi pomirjajo preveč napet um oz. čustvena neravnovesja. 

Priporočamo še:

pripravek SITOPALADI. Sitopaladi čurba prispeva k pomiritvi vseh vrst kašlja.

Sitopaladi churna (zeliščna mešanica) se tradicioanlno uporablja kot ekspektorant (ugodno vpliva na olajšanje izkašljevanja). Sitopaladi je naziv za okusno zeliščno mešanico, ki ima ugoden vpliv na zdravje dihalnega sistema; predvsem na pljuča in pomirjanje vseh vrst kašlja.

Deluje tudi karminativno (ima ugoden vpliv na izločanje črevesnih plinov).

INGVERJEV ČAJ

ter ČJAVANPRAŠ za krepitev imunskega sistema. Več o čjavanprašu v blogu: "Čjavanpraš - Ajurvedska zeliščna marmelada ali bomba antioksidantov".

Za krepitev imunskega sistema priporočamo še zeliščne VEGE kapsule.
 
* Česen je številnim ljudstvom širom sveta dolga tisočletja predstavljal panacejo ("čudežno zdravilo za vse bolezni". Koristne učinke česna na zdravje danes potrjujejo številne znanstveno podprte raziskave. Uživanja česna med drugim preprečuje tudi prehlad.