Navigacija po pomladi: Kaj jesti? Kaj početi?

Prihaja pomlad! Vse, kar je pozimi spalo, se zdaj prebuja. Začenja na novo. Kako le drugače? Pomlad je “uradna sezona” za nove začetke. Tudi za čiščenje: tako v fizičnem kot tudi v smislu vsega, kar nam stoji na poti, da še ne živimo najboljše verzije sebe.

Živeti v skladu z ajurvedo pomeni tudi živeti v skladu z zahtevami in danostmi letnih časov. Prehod iz zime v pomlad je prehod iz suhosti vate v vlažno kapho. Ajurveda poudarja, da je prehod med letnima časoma organizem postavlja še pred posebej velik izziv.
 
Uradna sezona za razstrupljanje
 
Ste opazili, da potrebujete manj hrane? Bolj vam prijata sadje in zelenjava, oz. lažja hrana? No, vse to je naravno. Je naraven odziv telesa, ki se želi očistiti, razstrupiti od vsega odvečnega, kar se je nabralo z zimo. Obenem se seveda želi še obnoviti, pomladiti tkiva. Pa tudi: spomladi je prebavni ogenj (agni) šibkejši in lažja hrana ga ne utruja!  

Razstrupljanje, čiščenje, pomlajevanje so po ajurvedi še kako pomembni za zdravje in zadovoljstvo! Že kar na začetku, če se vam zelo mudi s čiščenjem telesa, za enostavno razstrupljanje, priporočamo naši churni (zeliščna pripravka): TRIPHALA in/ali TRIKATU*. Trifala je sploh alfa in omega - saj čisti in obenem obnavlja.
 
Nove zaloge veselja & energije in curljanje iz nosu
 
Poleg dogajanja na fizični ravni se pomlad dogaja tudi na duševni, čustveni. Tudi vi verjetno v sebi zaznavate sveže zagone energije, veselja, inspiracije …

Po drugi strani vas zna ujeziti kakšen prehlad, nadležno curljanje iz nosu, zaprtje in alergije. Lahko se počutite lenobno, zaspano, brezvoljno. Oz., kot radi rečemo: "Mislim, da me daje spomladanska utrujenost." Pri sebi opažate še morebiti preveliko navezanost na nekaj ali na koga, pa to, da nekaterih stvari kar nočete izpustiti iz rok ...

Vse te nevšečnosti gre pripisati doši kapha, ki se je preveč razbohotila, in zdaj nam (malo) nagaja. Ampak, se ne damo!  

Prehlade in druge nevšečnosti z dihali poskusite pomiriti z našimi: ingverjevim čajem, tulsi (sveta bazilika) čajem ali OJAS kasana sirupom

Nasya olje pa bo poskrbelo za težave z nosom. Vse o nasyi in neti lončku v blogu: Džala neti & Nasya: Ajurvedski praksi čiščenja in oljenja nosu

Pripravite si lahko tudi inhalacijo iz eteričnega olja evkaliptusa

Več o prehladu v blogu: Odganjamo prehlad: Česen, evkaliptus, kasana sirup 

Za uravnoteženo in zdravo kožo priporočamo uživanje kurkume. Pol čajne žličke na dan. Ali našo  začimbno mešanico za pripravo zlatega mleka LATTE

Prebava pa se bo pospešila prav tako s trifalo, agni-plus začimbno mešanico

Za vse omenjene težave bo zelo okej tudi bomba antioksidantov ali zeliščni džem/marmelada iz amle (indijske kosmulje) ČJAVANPRAŠ.

Če želite še malčke pokuriti maščobne blazinice, vabljeni k branju bloga: Tokrat gre zares! Odločil/-a sem se, da shujšam
 
Pekoče, grenko, jedko. Lahko in toplo.

Ker po ajurvedi precejšen del “sezonskih ritualov” predstavlja prava izbira prehrane, se ustavimo najprej pri hrani. Ko pričnejo iz zemlje kukati prvi znanilci pomladi, dajmo prednost pekočim, grenkim in trpkim okusom/živilom. V ajurvedi okusu rečemo rasa; vpliv rase na naše telo in um je mnogo širši od le tistega, kar zazna/okusi naš jezik. Vsi trije okusi blažijo došo kapha – kar je zdaj zelo zaželeno. Pomeni, da odprejo kanale za izločanje, počistijo preveč sluzi in osušijo odvečno vlago v telesu.

Hrane, v kateri prevladujejo zgoraj omenjeni okusi, bo/je sedaj v izobilju! V večini gre za hrano, ki čisti, razstruplja. Npr. regrat/listi, rukola, špinača, brokoli, glavnati ohrovt, redkev, blitva, vodna kreša, beluš, grenka melona, pa nežni listki grškega sena.

Od stročnic segajte po čičeriki, rdeči leči, pinto in mungo fižolu.

Lahko si pripravite tudi kičari. Več o tej tradicionalni ajurvedski jedi, ki omogoči prebavilom počitek v blogu: "Kičari (kitchari) - idealna receptura za počitek prebavil".

Od žitaric oz. psevdo-žitaric pa si privoščite: ječmen, ajdo, koruzo, kvinojo, proso ali oves.

V zmernih količinah so dovoljene tudi: sladkovodne ribe, sojini izdelki, trdo kuhana ali na oko jajca.

Živila oz. obroke pripravljajte z začimbami, kot so: gorčično seme, seme grškega sena, črni poper, kumin, ingver, cimet, klinčki, kajenski poper, čili in česen.

Na veliko uporabljajte baziliko, rožmarin, timijan, origano, žajbelj in peteršilj. Ne pozabite na kurkumo, kardamom in tulsi. Vse te začimbice in zelišča tudi “kažejo zobe” kaphi. Hkrati spodbujajo agni, ki je pomladi bolj šibak.

Od sadja priporočamo: hruške, slive, jabolka, granatno jabolko (sploh to), in rabarbaro.

Obroki od jutra do večera

Zjutraj si privoščite zeliščni čaj ali sveže sadje. Ali kozarec tople vode s polovico limone – ki tudi čisti. Kisla rasa je super za dobro prebavo in presnovo. Očisti prebavni sistem in spodbudi prebavo – tako se iz prebavnega trakta izločijo toksini (a s kislo raso zdaj, kot že omenjeno, ne pretiravajmo).

Kosilo kot večerja naj bosta lahka, topla obroka. Kuhana žita (oz. psevdo-žita), stročnice in dušena zelenjava so odlična kombinacija in izbira!

Sveže solate okrasite s surovo mlado čebulo. Kuhajte z gorčičnim oljem.

Čajčki po obrokih ...

Po obroku si privoščite čaj iz enakih količin kumina, koriandra komarčka. Ali topel napitek iz kombinacije limone in ingverja. Ali pa "zamesite" ingver, črni poper in dolgi poper. Lahko pa si privoščite naš že pripravljene SHOTI MAA čaje.

Pijte riževo ali mandljevo mleko. Kravjemu mleku dodajte ščepec kurkume ali ingverja (bo bolje prebavljivo, bosta pomagala šibkemu agniju).

Vse te prehranske nasvete omilite, če je vaša osnovna narava vata. V tem primeru jejte vse omenjene stvari zmerno (in sledite vata dieti). Še ne veste, kaj ste po osnovni naravi? Preverite na QUICK DOSHA TEST.

Čemu se izogibati?

V ajurvedi podobno povečuje podobno. In ker je pomlad po svojih lastnostih vlažna, se izogibamo oljni, hladni, hrani s preveč vode, ter težki hrani, s sladko, kislo in slano raso (razen seveda, če ste čistokrvne vate).

Tako se izogibamo kumaram, avokadu, olivam, sladkemu krompirju, bučkam. Oljni in ocvrti hrani. Kislemu in težkemu sadju, kot so: pomaranče, banane, ananas, fige, datlji, kokosov oreh, melone. Pa mleku in mlečnim izdelkom: jogurtu, maslu in sladoledu (takšnim jedem se izogibamo nekje do sredine junija). Izogibamo se tudi jedem iz pšenice, kvašenim jedem, mleku in mlečnim izdelkom.

Med - super nasvet! Pravi prijatelj kapha doše.

Presni med čisti sluz in kapho, saj greje, suši in ima očiščevalni učinek. Zato je najboljše sladilo za kaphe in zato tudi za kapasto pomlad. Po ajurvedi med greje in uravnoveša kapho v spomladanskih mesecih.

Način življenja

Kaj pa drugače? Kako pomladi organizirati dan, aktivnosti? Katere so blagodejne dejavnosti za naše telo in um?
  • Obisk savne bo blagodejen. Izsušila se bo nakopičena kapha – sluz, vlaga.
  • Pa samomasaža s toplim sezamovim ali gorčičnim (to je sploh indicirano za kapha neravnovesja) ali sončničnim oljem (pa potem kopel). Zelo priporočamo naše AYUMI DETOX masažno olje. Sicer tudi naša druga masažna olja (TRANQUILITY, MUSCLE in SENSUAL). 
  • Ali pa suhi piling, z enim izmed super zelišč ali čičerikino moko. Suhi piling spodbudi limfo in krvni obtok – tako pa se hitro, enostavno in sproti uspešno soočamo (še) s celulitom.
  • Ob nastopu pomladi povečajte izvajanje telesnih vaj, tudi joge. Bodite kolikor se da veliko na svežem zraku. Opazili boste, da se spontano prebujate prej. Sprehod pred 6.00 uro zjutraj bo super! Tekajte, planinarite, hodite. Skratka vsrkujte prebujanje narave!
  • Ne spite čez dan. Če imate sedeče delo, se na vsake toliko časa nekoliko pritegnite, naredite kakšno vajo. Sedenje namreč spodbuja zastoj kapha doše; te je v začetku pomladi že tako v izobilju.
  • Odprite se. Več se družite. Pomlad je čas, ko se več družimo, poglabljamo družabne stike, prijateljske in partnerske odnose.
  • Oblačila naj bodo lahka, naravnih materialov in toplih barv. Rdeča, rumena, oranžna bodo odlična izbira na začetku pomladi, ko vreme še ni tako toplo. Ko pa postaja topleje, se preusmerite v hladnejše odtenke, kot so modra, zelena, škrlatna in bela.
  • Z odhodom v posteljo ne zavlačujte po - 23.00 naj bo skrajna ura za odhod v posteljo.
  • Izvajajte pranajamo. Po mnenju nekaterih učiteljev že samo pranajama, redno izvajanj te, očisti naše telo in um.
*Trikatu je pripravek, churna, iz enakih delov dolgega in črnega popra ter ingverja v prahu. Pripravite ga lahko sami. 

​Pripravila: Mojca Hrustel, svetovalka za ajurvedski način življenja