Lepa & zdrava koža z ajurvedo - 7 priporočil

Kaj o nečisti koži in negi le-te pravi izkušena ajurveda?

Nim, kurkuma, čičerikina moka, himalajsko blato, razstrupljanje, urejena prebava, ljubezen in sprejemanje ... so vsi zelo veliki zaveznike lepe in zdrave kože.    


Koža je naš največji organ. Je pokazatelj našega načina življenja - tega, kako zdravi oz. v ravnovesju smo. Neprimerna prehrana in življenjski slog slej ko prej poslabšata videz kože.  

Ajurveda opisuje 32 različnih kožnih obolenj, ki jih kljub njihovim raznolikim izraznim oblikam vedno povezuje z motnjo pite in krvjo.

Težave s kožo se pogosto pojavijo tudi, če so motene vse tri doše, zato so kožne težave, ko se enkrat pojavijo, tako trdovratne.

7 ajurvedskih priporočil za lepo & zdravo kožo

1. Pita dieta
Pri aknah ajurveda priporoča sledenje pita dieti. Težave s kožo (sploh akne) so pretežno posledica motene pite. Fermentirana hrana, vsi citrusi in oreščki, alkohol, čokolada, kvašena, preveč soljena in začinjena hrana itd. poslabšajo vnetna kožna stanja. Ker je pita ogenj, je za uravnovešanje pite precej učinkovit čaj iz enakih odmerkov kumina, komarčka in koriandra – saj gasi, hladi.

2. Optimizacija prebave
Težave s kožo so pogosto povezane z neravnovesjem v prebavnem traktu (zaprtje, neredna prebava). Zato poskrbite za Reden odvoz smeti iz telesa. Poleg tega, kaj jemo, je v ajurvedi pomembno tudi, KAKO jemo. Hrano, preden jo pogoltnete, vedno dobro prežvečite. Med obrokom poskrbite za mirno vzdušje; telefone in računalnike pa odmaknite čim dlje od vaših krožnikov. Ta KAKO je zelo pomemben - razmislite, kako se počuti vaš želodček, ko obedujete jezni ali "pod vplivom" kakšnega drugega močnega čustva.

Za dobro prebavo ne gre zanemariti pravilne kombinacija hrane. Zdravo že, a vse žal “ne paše” skupaj! Npr. sadje jejte samostojno! Ne kot desert po obroku.

3. Razstrupljanje
Težave s kožo povzroča tudi preveč strupov (notranjih in zunanjih) v telesu. Zaradi preveč strupov postanejo preobremenjena predvsem jetra – ko pa so jetra preobremenjena, se stanje kože poslabša. Koža nam torej s svojimi nevšečnimi stanji sporoča, da se je potrebno razstrupiti. To naredimo tako, da sledimo prehrani, primerni za našo došo oz. glede na letni čas. Uživajte organsko vzgojeno hrano, z veliko sadja in zelenjave. Pa morske zeli in hrano, bogato z vitaminoma B2 in B6.
 

Redno si privoščite abyango (samomasažo, vsaj stopal). Masaža  spodbudi izločanje strupov skozi kožo; 1-krat na teden ali na 14 dni pa obiščite profesionalnega maserja.  

Čudovita zaveznica kože je tudi kurkuma. Ima antibiotične in protivnetne lastnosti. (Dnevni odmerek je pol čajne žličke na dan; v jedi, vodi, kurkuminem mleku). Iz izkušenj lahko rečem, da po vsaj šest-mesečni vsakodnevni uporabi kurkume koža postaja druga; lepša, seveda.

4. Kaj nanašati na kožo?
Seveda nič nenaravnega. Oz. kot pravimo v ajurvedi: vse, kar lahko tudi pojemo!
Ajurveda je celostna veda, zato priporoča uživanje organske hrane in uporabo prav take kozmetike. Pa tudi, koža vsrka kar 60 do 70 odstotkov vsega, kar nanesemo nanjo. Če je to "strupeno", packamo celo telo.

Sicer za navlažitev kože uporabljajte kokosovo olje ali jojobino olje. Obe olji sta nežni in kožo nahranita. Kokosovo olje ima tudi antibakterijske lastnosti. Če se vam zdi, da vam zapre pore, raje uporabite jojobino olje: to je, po sestavi, najbolj podobno sebumu kože.

Za kožo je odličen tudi gel iz aloe vere in drgnjene z notranjo stranjo lupine melone – oboje kožo hladi.

In piling - to je nekaj najboljšega in preprostega, kar sem našla v ajurvedskih priporočilih za lepo kožo. Piling iz čičerikine moke. Čičerikino moko zmešajte z nekaj vode in si s pripravkom očistite obraz - koža se po takem pilingu prav nič ne izsuši - "popivna" pa vso odvečno maščobo, se nekoliko skrči in zelo zelo dobro očisti.

Lahko si pripravite tudi piling/masko iz mandljeve moke in mleka v prahu. Dodajte ščepec morske soli ali sladkorja, pa za protivnetno delovanje malo haritakija (ta je moja najljubša zel). Pa nekaj sivke, če želite, da lepo diši. Mandljeva moka kožo hrani in vlaži.


5. Telesna vadba
Glede vadbe upoštevajte, da ajurveda ne priporoča pretirane vadbe oz. telovadbe. Pretirana vadba povzroča vročino v telesu (moteno pito), od tod do izbruha aken ni več daleč.

Težave s kožo se pri pretiranem fizičnem (pa tudi psihičnem) naporu seveda še poslabšajo (četudi se npr. takoj po vadbi stuširate in tako ohladite/uravnovesite pito).

Ukvarjajte se zato z mirnejšo vadbo, kot so hoja, planinarjenje, joga … Pa npr. kolesarjenje, to je sploh fino, saj ste v naravi in se tako obenem še sproščate. Zimski športi so okej, pa spet ne gre pretiravati. Mrzle zime umirjajo pito in vse težave, ki jih ta, ko je motena, povzroča.  

Poleti se izogibajte soncu, ravno zaradi dejstva, da to še bolj spodbuja pito, vročino. Sonca se izogibajte, še posebej, ko je to najmočnejše oz. se zaščitite s pokrivalom in primerno obleko.

Oblačite se v barve, ki hladijo; to so: zelena, modra, škrlatna in bela.

6. Miren sen & meditacija
Kot potrebujemo čas za aktivnost, potrebujemo tudi čas za počitek in obnovo od vsakodnevnih stresov, ki smo jim izpostavljeni. Koža se po eni strani obnavlja s spancem in na drugi z meditacijo.  

Meditacija je neposredno povezana z občutkom miru in povezanosti, kar obnavlja ravnovesje tako v telesu kot umu. Uravnovešena um in telo pa zažarita tudi na koži. Sicer se zavedajte, kot mora telo prebaviti hrano, mora um "prebaviti" čustva in misli. Dajte mu čas za to! In ne zanemarjajte vpliva močnih čustev na stanje kože.

7. In še: Ne jemljite pre-resno lepotnih idealov
Izpostavljeni smo lepotnim idealom, ki so postavljeni tako visoko, da jih je nemogoče doseči. Kar povzroča nezadovoljstvo, tudi resne duševne stiske – in krog je sklenjen.  

Dr. Pratima Raichur, avtorica knjige Absolutna lepota, pravi: lepota je ljubezen. Prava lepota je rezultat notranje sreče in zadovoljstva. Srečni in zadovoljni pa smo, če (se) znamo sprejemati, ljubiti. In, še doda, zunanji izgled je le ogledalo naše notranjosti.